Vučić EU: Samo recite želite li nas ili ne, hoćemo jasnu sliku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2019, 04:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić EU: Samo recite želite li nas ili ne, hoćemo jasnu sliku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Ženevi da Srbija jeste na evropskom putu, ali da želi jasan odgovor od EU - da li je želi ili ne u svom članstvu.

"Moramo da znamo, i to je ono što pitam mnoge unutar EU. I - ako rešimo naše probleme sa Prištinom, kada možemo da računamo na to postanemo članica Unije, 2025. ili neke druge godine. Nismo dobili odgovore", rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle skupa "Strateški dijalog o Zapadnom Balkanu" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma.

Vučić dodaje da se nada određenim odgovorima na zagrebačkom samitu EU 2020. godine i da očekuje i neke političke odluke u EU, a ne samo tehnički, birokratski pristup.

Podsetio je da su neke zemlje članice EU u periodu od 2005- 2007. bile siromašnije od nas, a da čak ni danas Srbija ne bi bila najsiromašnija zemlja EU.

"Znamo da je pred nama još posla - od vladavine prava, ekonomskih reformi.. Spremni smo da to uradimo. Samo nam recite, nećemo biti razočarani kao naši partneri, da li nas želite ili ne, želimo jasnu situaciju i pobrinućemo se za sebe, za građane, za to smo izabrani", rekao je on.

Srbija nije u tolikoj meri "evrooptimistična" kao Severna Makedonija i Albanija, jesmo na evropskom putu, ali ne molimo nikog ništa samo insistiramo da "jasnom putu i jasnoj budućnosti", zaključio je Vučić.

Predsednik i član Upravnog odbora WEF Berge Brende rekao je da bi region Zapadnog Balkana bez investicija i ekonomskog razvoja bio znatno ranjiviji.

"Ono što smo danas saznali jeste da kada se radi o ekonomskom rastu i investicijama stavri ne izgledaju tako loše na Zapadnom Balkanu", rekao je on i dodao da lideri u regionu čine određene korake a sve s ciljem jače integracije u regionu.

"Postoje brojne prilike, kao i izazovi", rekao je on, dodajući da se na skupu razgovaralo i o inicijativi za uspostavljanje unutrašnjeg tržišta u regionu, inovacijama, povezivanju i konkurentnosti.

Na konferenciji za novinare govorili su i albanski premijer Edi Rama, hrvatski Andrej Plenković, zvaničnik Stejt departmenta Metju Palmer i drugi.

"Ne umeju da kažu ko će još u EU, ali kako ne vide da smo i mi njima potrebni"

Srbija nastavlja sa reformama zbog svojih građana i svoje budućnosti, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Ženevi, gde je učestvovao na Strateškom dijalogu o Zapadnom Balkanu, u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma i istakao da od predstavnika svetskih centara političke moći nije mogao da dobije odgovor na pitanje kakva je budućnost našeg regiona.

Na pitanje kakva je naša budućnost, nisu u stanju da odgovore", istakao je Vučić u izjavi novinarima.

"Mi ćemo da nastavimo reforme zbog naših građana i zbog naše budućnosti. Hoćemo da unapredimo našu ekonomiju. Želimo da nastavimo ubrzani rast. Mi ćemo zadržati naš rast na preko 3,6 odsto. Oni su za evro zonu smanjili sa 1,3 na 1,1 odsto", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije najavio je za ponedeljak novi susret sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu, koga će, kaže, takođe upitati ko može u EU.

Važno je, kaže, da EU donese odluku o daljem evropskom putu zemalja Zapadnog Balkana.

"Bilo je bitno što smo čuli iz različitih delova Evrope da mora da se donese neka odluka vezano za naš region. Veoma je bitno da se u ponedeljak ili utorak sretnem sa Makronom", kazao je on.

Do maja ćemo morati znati kakva je budućnost našeg regiona

Predstavnici EU, kaže, nisu mogli da daju precizne i jasne odgovore kakva je budućnost našeg regiona.

"Kada pričaju o reformama, i pitate šta ako to uradimo, ne znaju da odgovore. Međutim, dobro je da su svi potvrdili jasnu i nedvosmislenu podršku evropskom putu svih naših zemalja", kazao je on.

Naglasio je da će Srbija nastaviti reforme zbog naših građana i želje da budemo članica EU.

"Nisam krio pred svima da ćemo da sarađujemo sa svima, i da tako podižemo našu ekonomiju", rekao je on i dodao da je imao odlične razgovore sa čelnikom EBRD, i da očekuje da postanemo sedište za 4. industrijsku revoluciju Svetskog ekonomskog foruma.

"Mislim da ćemo imati mnogo dobrih i važnih stvari da uradimo za naše građane", objasnio je on.

Vučić je kazao da mora da se donese odluka ko može brzo u članstvo EU, ko ne može, odnosno može li se dobiti pristup strukturnim fondovima, ako zatvorimo ili otvorimo poglavlje, ili o pripadnosti jedinstvenom ekonomskom tržištu.

"Postoji mnogo ideja i odluke moraju biti donete u narednih sedam meseci. Do maja ćemo morati znati. Za nas je izuzetno dobra vest sada već izvesno postavljenje komesara Olivera Varheljija za evropskog komesara za proširenje", dodao je on.

Preneo je da je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto i danas bio apsolutno na srpskoj strani:

"Mađarska je na našoj strani i kada to nije lako. Rekao je pred svima da Srbija bolje štiti prava velikog broja pripadnika mađarske manjine, nego bilo koja zemlja EU. Svaka čast na tome i hvala našim prijateljima", rekao je Vučić.

I Zapadni Balkan potreban EU, kao i EU regionu

Taj koji ne vidi da je region jednako potreban Evropskoj uniji, koliko i oni nama, ne razume dobro budućnost evropske politike, poručio je predsednik Srbije.

Vučić je, na pitanja novinara o izjavi albanskog premijera Edija Rame da je Zapadni Balkan više potreban EU, nego Evropa Zapadnom Balkanu, rekao da je sinoć razgovarao sa jednim evropskim političarem na tu temu i da ga takve priče podsećaju na vreme nekadašnjeg Starog Rima.

"Kada mislite da ste na vrhuncu moći, kad uživate u svojim kupatilima, u fontanama... onda ne primećujete koliko su neki drugi gladni, žedni, i koliko žele taj prostor i sve drugo", rekao je Vučić.

Kaže da ne razume sasvim stav EU, da deset zemalja Evrozone navodno izdržava još 17 zemalja koje su danas u EU, pa samim tim to koriste kao argument da im nije potrebno još i četiri, pet ili šest zemlja sa Zapadnog Balkana.

"Taj koji ne vidi da smo mi jednako potrebni EU, koliko oni nama, taj ne razume dobro budućnost evropske politike", poručio je predsednik Srbije.

Na opasku novinara "da oni nama drže predavanja", Vučić je rekao: "To što oni nama drže predavanja, može im se. Žive bolje i mnogo su napredniji od nas. Mi smo gubili 30, 40 godina, ne znamo ni na šta smo ih izgubili".

Kaže da nije na nama da Evropi držimo predavanja i da je u pitanju njihova odluka, a da je on spreman da dođe u Skupštinu Srbije i govori pred poslanicima o onome šta se dešava u Evropi i svetu.

Pred skupštinom da potvrdimo politiku zemlje

Vučić kaže da razmišlja o tome da pred Narodnom skupštinom Srbije govori o svim aktuelnim spoljnopolitičkim okolnostima i pitanjima, sa ciljem da se uokviri i potvrdi politika vojne neutralnosti i evropskog puta Srbije.

"Ja se ponosim pozicijom Srbije, ja je ne krijem, svima kažem šta mislim. Dugo smo promišljali kakvu politiku da vodimo i razgovaraću sa Anom Brnabić da idemo u Skupštinu i da tamo razgovaramo o svim spoljnopolitičkim okolnostima i o vojnoj neutralnosti, i da je potvrdimo i, o evropskom putu, i da i to potvrdimo", rekao je Vučić.

Kako je rekao, tako bismo uokvirili ono što je naša politika i da to svuda s ponosom ističemo.

"Što bih se ja stideo saradnje s Kinom ili Rusijom? Zato što neko nešto ima protiv? Da mi drže predavanja oni koji su bili u Kini 15 puta i uložili milijarde, a ja bio tri puta manje i kod nas uloženo stotinu puta manje", rekao je Vučić.

Ističe da takvu politiku Srbija može da vodi.

"I najjači smo u svom stavu i opredeljenju i to će donositi dobre rezultate i u budućnosti", zaključio je Vučić.

Da Regionalni centar za 4. industrijsku revoluciju bude u Srbiji

Vučić očekuje da će 2020. godine, u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom, u Srbiji biti otvoren Regionalni centar za četvrtu industrijsku revoluciju, što bi bilo od ogromnog značaja za Srbiju.

Vučić je to poručio na sastanku u Ženevi s predsednikom i članom Upravnog odbora Svetskog ekonomskog foruma Bergeom Brendeom i članicom Izvršnog komiteta Svetskog ekonomskog foruma, rukovodiocem za Evropu i Evroaziju, Martinom Larkin.

Vučić je zahvalio na svakoj pomoći koji Svetski ekonomski forum može da pruži Srbiji u unapređenju, otvaranju i pozicioniranju srpske ekonomije u svetu, s obzirom da je globalni socijalno-ekonomski razvoj glavni prioritet Svetskog ekonomskog foruma, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Predsednik je naveo da Srbija nastoji da bude aktivna na svim međunarodnim forumima, pogotovu onima koji za cilj imaju razvoj trgovine, smanjenje nezaposlenosti, edukaciju mladih, kao i druge socijalno-ekonomske aspekte.

"Srbija ulaže napore kako bi unapredila poslovno okruženje u zemlji i nadam se da se to oslikava u izveštajima Svetskog ekonomskog foruma. Beograd je spreman za organizaciju godišnjeg skupa pod okriljem Foruma", istakao je Vučić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.