Vučić u Pranjanima na obeležavanju 75. godišnjice Operacije Halijard

Izvor: Večernje novosti, 15.Sep.2019, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić u Pranjanima na obeležavanju 75. godišnjice Operacije Halijard

Manifestacija povodom 75. godišnjice Operacije Halijard održava se u Pranjanima, u opštini Gornji Milanovac Godišnjica, 75. po redu, najveće operacije spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca ikada, poznatije kao operacija „Halijard“, obeležava se danas u selu Pranjani, kod Gornjeg Milanovca. Manifestaciji, koja se održava na mestu nekadašnjeg aerodroma, odakle su evkuisani oboreni piloti, u organizaciji Fondacije Halijard i Ambasada SAD u Srbiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, američki ambasador Kajl Skot, ministri, kao i predstavnici drugih savezničkih zemalja. Potomci nekoliko spašenih američkih vazduhoplovaca su doputovali u svoju prvu posetu Srbiji kako bi se upoznali sa potomcima porodica koje su spasile njihove očeve i učestvovali na obeležavanju godišnjice. Operacija Halijard je bila najveća operacija spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca ikada. Spasavanje je organizovano od avgusta do decembra 1944. godine, sa pista napravljenim u ruralnim delovima Nemcima okupirane Srbije. Više od 500 vazduhoplovaca je evakuisano iz Pranjana, zahvaljujući nesebičnoj podršci srpskog naroda, koji se brinuo o vazduhoplovcima, i izgradio pistu kako bi omogućio njihovo spasavanje. Pročitajte još - Vučić i Skot obeležili godišnjicu operacije Halijard Pročitajte još - Skot: Ponizan pred srpskim heroizmom

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UŽIVO NA PINK3 I PINK.RS - VUČIĆ NA OBELEŽAVANJU OPERACIJE HALIJARD - Dan kada su Srbi spasili 500 savezničkih pilota (FOTO+VIDEO)

Izvor: RTV Pink, 15.Sep.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje u Pranjanima, u opštini Gornji Milanovac, obeležavanju 75. godišnjice Operacije Halijard u Drugom svetskom ratu, tokom koje su pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini sa improvizovanog aerodroma evakuisali više od 500 savezničkih vazduhoplovaca...

Nastavak na RTV Pink...

OPERACIJA "HALIJARD" 75 godina najveće operacije spasavanja savezničkih pilota

Izvor: Blic, 15.Sep.2019

Godišnjica, 75. po redu, najveće operacije spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca ikada, poznatije kao operacija „Halijard“, obeležava se danas u selu Pranjani, kod Gornjeg Milanovca.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.