Vučić u Minhenu: Srbiji oštro zamereno zbog neuvođenja sankcija Rusiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2023, 09:52

Vučić u Minhenu: Srbiji oštro zamereno zbog neuvođenja sankcija Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić izjavio je danas u Minhenu, da njegov razgovor sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom nije bio lak i da je Srbiji oštro zamereno zbog toga što se nije priključila sankcijama prema Rusiji, dodajući da ne želi ništa da sakriva od naroda.

Vučić je rekao da je bilo reči i o pripremi potencijalnih razgovora sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

"Rekao sam da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sam za razgovore spreman, ali zna se o čemu mora da se govori, to je Zajednica srpskih opština. Srbija nikada nije bežala od dijaloga i neće da se sklanja od dijaloga, Srbija je spremna da radi i na svemu što je rekla da će da radi i na implementaciji i iz francusko-nemačkog sporazuma i svega drugog, ali znate kakav je redosled poteza i kako stvari idu", rekao je Vučić u Minhenu za TV Pink.

Povodom Boreljovog pitanja da li je optimista ili ne, Vučić je odgovorio da nije po svojoj prirodi optimista, ali i poznavajući Kurtija i Prištinu.

On je ocenio da je Minhenska bezbednosna konferencija postala "Davos u kome se manje priča o ekonomiji, a više o politici i svetu", dodajući da je dominantna tema Ukrajina.

"Sad tu postoji jedan ugao koji objašnjava da mir neće skoro, osim ukoliko jedna strana ne pobedi, a ne izgleda jednostavno da jedna strana može brzo da pobedi i to nam donosi nove političke reperkusije i 2024. godine. Imamo pet ili šest važnih izbora u svetu, američke, pa ruske, ukrajinske, imate izbore na Tajvanu koji su strašno važni, imate evropske i britanske izbore. I svi moraju da brinu o sebi i to vam pokazuje da mira skoro neće biti, a to su za nas teškoće sve veće i veće", ocenio je predsednik.

Kako je rekao, naše je da čuvamo mir i stabilnost i da se borimo za još investicija i da vidimo koliko možemo da izdržimo sve ono što od nas traže.

"Važno je što smo u Minhenu da kažemo šta je naš stav. Zamislite da nisam bio ovde, a bili su Vjosa Osmani i Aljbin Kurti. Bilo je učesnika na 40 strana sitno kucanih. Mislim da smo imali dobre sastanke, dugo sam se spremao, posebno za razgovore sa Olafom Šolcom i Emanuelom Makronom", rekao je Vučić.

Kaže da je bio i pomalo nervozan u iščekivanju tog sastanka, ali smatra da se dobro spremio.

"Nisam nezadovoljan, pomalo sam zadovoljan, a sad kad sam video kako se sastanak završio, još bih neke sitnice ubacio, ali sad to da ostavim za sledeći put", rekao je Vučić i prokomentarisao da je to bio jedan od najvažnijih sastanaka pored sastanka sa Entonijem Blinkenom.

Važni su, kaže, i sastanci sa Đuzepeom Boreljom, kao i sa Miroslavom Lajčakom, predstavnicima iz regiona, ali i sa nemačkim državnim sekretarom.

"Razgovarali smo o rudama, o svemu, to je već moja noćna mora zbog litijuma o kojem ne mogu da pričam onoliko koliko bi želeo i koliko bih voleo, a sve se nadam da će doći neko pametnije vreme za sve nas. Razgovarali smo o našoj sveukupnoj saradnji i pokazao sam zahvalnost jer je sledeće nedelje veliki dan za nas. Jedna fabrika priređuje otvaranje gde smo radili na postavljanju kamena temeljca za njenu izgradnju", rekao je Vučić.

On je istakao da su nemačke investicije ogromne u našu zemlju, da rastu i da je Nemačka za Srbiju izuzetan partner.

"Ovo je dobra prilika da razgovarate, jer i ta vrsta poznanstva obavezuje, uvek možete da ih iskoristite za nešto", zaključio je Vučić.

Borelj: Za Beograd ključni normalizacija odnosa sa Prištinom i usklađivanje sa politikom EU

Borelj je naveo danas, nakon susreta sa Vučićem, da su predlog EU o normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao i usklađivanje sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom (CFSP) ključni za evropski put Srbije.

"Susreo sam se sa predsednikom Srbije na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, uoči dijaloga na visokom nivou na kojem ću biti prisutan 27. februara. Razgovarali smo o potrebi da se napreduje povodom predloga o normalizaciji odnosa sa Kosovom i važnosti usklađivanja Beograda sa CFSP. Obe stvari su ključne na putu Srbije ka EU", napisao je Borelj na Tviteru.

"Imali smo važne sastanke, spremao sam se za susret sa Šolcom i Makronom"

Vučić je izjavio da je na 59. Minhenskom bezbednosnom forumu imao veoma važne sastanke, kao i da se dugo spremao za sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Kako je rekao, važni su bili i razgovori sa Blinkenom, Boreljom i drugima.

"Moje je bilo da zastupam zemlju na najbolji način. Nisam nezadovoljan, ali bih možda sada ubacio neke sitnice. Ali sledeći put. Ovo su bili strašno važni sastanci, to su mnogo važne stvari za nas, bilo je i mnogo panela. Ovo je dobra prilika da razgovarate, jer i ta vrsta poznanstva obavezuje, uvek možete da ih iskoristite za nešto", rekao je Vučić.

On je kazao i da je dobro što je delegacija Srbije bila na skupu i zbog prisustva predstavnika privremenih institucija u Prištini.

"Kada su Kurti i Osmani ovde dobro je da i predstavnici Srbije budu tu", rekao je on.

Sa Kovačevskim o saradnji, razvoju i novim projektima

Vučić se drugog dana Minhenske konferencije o bezbednosti sastao sa predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Teme razgovora bili su saradnja, razvoj i novi projekti, objavio je Vučić na Instagramu "buducnostsrbijeav", uz fotografije sa sastanka.

"Sa prijateljem Dimitrom Kovačevskim uvek i na svakom mestu o saradnji, razvoju, novim projektima. Pred nama je izazovna godina, ali i mnogo prilika koje smo spremni da iskoristimo na dobrobit građana", naveo je Vučić i dodao:

"Nemamo mi vremena za filozofiranje o teškoj situaciji, mora da se radi i da se ide napred".

Odličan sastanak sa sekretarkom Brantner

Vučić se susreo sa državnom sekretarkom Ministarstva za ekonomske poslove i klimatsku akciju Nemačke Franciskom Brantner, ocenivši da je razgovor koji su imali bio odličan.

"Odličan sastanak sa Franciskom Brantner i nastavak razgovora o konkretizaciji projekata o kojima smo govorili u Beogradu u septembru prošle godine", naveo je predsednik Srbije na Instagram profilu "buducnostsrbijeav".

On je dodao da je akcenat bio na zelenim investicijama, ali i na primeni najboljih praksi i iskustava Nemačke u oblasti rudarstva i energetike.

Predsednik sa Blinkenom: Potvrdili smo sve bolje bilateralne odnose

Predsednik Vučić sastao se sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom na otvaranju Minhenske konferencije o bezbednosti.

"Osim razgovora o odnosima Beograda i Prištine potvrdili smo sve bolje bilateralne odnose između Srbije i USA", objavljeno je na Instagram profilu "buducnostsrbijeav".

Američki državni sekretar Blinken je ranije istakao da je imao produktivan razgovor sa predsednikom Vučićem na 59. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

"Razgovarali smo o značaju normalizacije odnosa sa Kosovom i ja sam preneo našu zahvalnost za kontinuiranu podršku Srbije Ukrajini," napisao je Blinken na Tviteru.

On je naveo da SAD "dele želju Srbije" za budućnošću u okviru Evropske unije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.