Izvor: B92, 27.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić tužio Bogdanovića

Beograd, Inđija -- Šest dana pred lokalne izbore stranke počinju sa oštrim međusobnim napadima.

Za razliku od prvog kruga, kada su kandidati za gradonačelnika Beograda vodili "čistu" kampanju i nisu se koristili međusobnim optuživanjima, sada je situacija drugačija. Kandidat Srpske radikalne stranke za gradonačelnika Beograda, Aleksandar Vučić, podneo je Okružnom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Nenada Bogdanovića, kandidata Demokratske stranke.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Vučić je precizirao da je protiv Bogdanovića prijavu podneo zbog krivičnih dela korupcije pri raspisivanju tendera, korupcije u javnim nabavkama i nenamenskog trošenja sredstava iz budžeta Beograda: "Nisam čekao predizbornu kampanju, već onog trenutka kada sam dobio podatke. Pola fascikle danas nisam predao, tek ću sutra to učiniti, a ono što dobijem danas, predaću prekosutra. Čim je g. Bogdanović rekao da kao savestan građanin trebalo bi da predam nadležnim državnim organima, ja sam to naravno učinio, ali ne zbog toga što je on rekao, već iz prostog razloga što sam siguran da ništa važnije nema nego da nešto ovako uradim."

S druge strane, kandidat demokrata Nenad Bogdanović ocenjuje da se Vučić služi izmišljotinama, jer nema druge argumente koja bi mogao da koristi u predizbornoj kampanji. Bogdanović je, ujedno, najavio da neće izostati reakcija demokrata na podnošenje krivičnih prijava radikala, ne preciziravši o čemu je tačno reč: "Neozbiljno je na 5-6 dana pred izbore da vi podnesete krivičnu prijavu protiv bilo koga, pogotovo protiv svog protivkandidata. Mi znamo zašto to g. Vučić radi, mi znamo da g. Vučić tu tehnologiju uči od nekih koji su ga učili neke prethodne stvari u životu koje je radio, ali, verujte, nećemo ni mi njega potpuno ostaviti na miru posle svega ovoga, jer je prešao neku granicu koja spada u pristojnost."

Takođe, član Srpske radikalne stranke iz Inđije, Momir Lazić, optužio je predsednika Srbije Borisa Tadića za izdaju i povezanost sa Izraelom, a neke vojvođanske političare za secesionizam i kriminal. Lazić je, gostujući na lokalnoj TV stanici, pre svih optužio predsednika opštine Gorana Ješića da ima svoje eskadrone smrti i zato što nije sprečio da, kako je rekao, 47 odsto mladih u tom mestu koristi drogu.

Ješić ocenjuje da je to dokaz pravog lica SRS. "Oni su pokušavali da se predstave kao demokrate, kao evropska stranka, u proteklom periodu. Međutim, čim su postali nervozni, čim imaju loš rezultat, pokazuju kakvi stvarno jesu. Pričaju o glupostima koje su pričali devedesetih godina, o zaverama svetskih razmera, da su neki predstavnici vlasti dileri oružja, da masoni rade u Srbiji. To su oni", kaže Ješić.

Povodom Lazićevog istupa oglasilo se i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, koje je uputilo apel medijima da spreče emitovanje predizbornih poruka koje sadrže govor mržnje. "Govor mržnje, uvrede, klevete i primitivizam nisu dozvoljeni ni u kakvom medijskom terminu, pa ni u zakupljenom", piše u saopštenju. Predsednik NDNV Dinko Gruhonjić kaže za B92 da posebno iritira činjenica da mediji dozovoljavaju da se u plaćenim terminima govori sve u svašta, iako to po zakonu nije dozvoljeno. "Znamo šta se dešavalo početkom devedesetih godina na području Srema i svi znamo koliko je sadašnji trenutak u Vojvodini, kada je o međuetničkim odnosima reč, zapravo veoma osetljiv. U pitanju su i Mađari i Hrvati i Albanci i sve nacije koje su takozvani dežurni krivci. Vokabular radikala zapravo se uklapa u poslovicu da vuk dlaku menja, ali ćud nikada", kaže on.

Na tvrdnje NDNV da se govorom mržnje najviše služe predstavnici SRS, Momir Lazić kaže: "To je sve smišljena politika koja se vodi spolja i koja se radi s CIA, koja se radi za Evropsku zajednicu, sa SAD i, naravno, sa Šiptarima. Vi to najbolje znate kao američka radio-tv mreža šta se tamo radi, a sad pitate mene", izjavio je član SRS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.