Vučić od utorka u zvaničnoj poseti SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2015, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić od utorka u zvaničnoj poseti SAD

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boraviće u zvaničnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama od 2. do 4. juna, saopštila je danas Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Prvog dana zvanične posete, premijer Vučić sastaće se predstavnicima najvećih američkih kompanija, kao što su Dženeral elektrik, Majkrosoft, NCR , nakon čega je planiran susret sa zamenikom američkog državnog sekretara Entonijem Blinkenom, a nešto kasnije i sa predstavnicima srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dijaspore u SAD.

Tokom drugog dana posete, predviđen je zvaničan susret Vučića i potpredsednika SAD Džozefa Bajdena u Beloj kući.

Istoga dana predsednik srpske Vlade razgovaraće i sa predsedavajućim Senatskog komiteta za oružane snage, senatorom Džonom Mekejnom.

Nakon toga slede susreti sa kopredsedavajućima Srpskog kokusa, kongresmenima Tedom Poom i Emanuelom Kliverom, kao i sa predsedavajućim Senatskog potkomiteta za Evropu, senatorom Ronom Džonsonom.

U četvrtak, 4. juna, premijer Vučić posetiće Univerzitet Džons Hopkins, gde će imati izlaganje, a nakon toga nastaviti niz susreta sa članovima Komiteta i Potkomiteta za spoljne poslove Senata SAD.

Antonijević: Pozitivina poseta Vučića SAD

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milan Antonijević ocenio je danas da je predstojaća poseta premijera Aleksaandra Vučića SAD pozitivna, da to govori i sam po sebi poziv koji je dobio i da očekuje da teme budu demokratizacija, pravosuđe, obalst ljudkih prava, ali naravno i ekonomska saradnja dve zemlje.

"Koliki je interes to će se videti po samoj poseti, a interes postoji čim je do posete došlo", rekao je Antonijević Tanjugu.

"Sama poseta jeste pozitivna...videćemo koje će teme biti otvarane i nadamo se da će i demokratizacija, razvoj pravosuđa i sve ono što je bitno za građane biti predmet sastanaka, verovatno i neke ekonomske teme o kojima se ovih dana mnogo razgovara", rekao je Antonijević.

On je ukazao da interes postoji i u EU, da evropski zvaničnici posećuju Srbiju i naglasio da se nada da je to znak da je napredak nešto sa čime se računa "i sa čime ćemo mi kao građani moći da se sretnemo".

Prema njegovim rečima, u SAD se sva ovdašnja dešavanja prate sa velikom pažnjom, Vašingtonu je svaki napredak u oblasti ljudskih prava i vladavine prava izuzetno značajan.

"Oni su se i ranije oglašavali prilikom nekih događaja koji su bili ključni za dešavanja u toj oblasti, tako da će to sigurno biti jedna od tema", naveo je Antonijević, ali i ponovio da su ekonomske integracije bitne za SAD.

Kako je rekao, detalji koji govore o konkretnim pomacima, konkretnim zakonima, uvek su bitni, a posebno u nekim slučajevima za koje je američka administracija zainteresovana, i tu se mora videti određeni napredak.

"Slučaj braće Bitići je u pažnji američke administracije već dugi niz godina i očekuju se određeni rezultati, verujem s pravom. Smatram logičnim da je američka administracija zainteresovana da se slučaj koji se tiče njenih državljana reši i da konačno dobije sudski epilog i verujem da će to biti jedna od tema" ,rekao je Antonijević.

Govoreći o američkom pogledu na stanje ljudskih prava u Srbiji, Antonijević je ukazao da je činjenica da se izveštaji koji prave organizacije koje se bave ljudskim pravima pomno prate, "da se izveštaj koji izrađuje i Fridom haus o stanju medija, takođe, analizira i on je našao svoje mesto i u srpskoj javnosti gde se govorilo o pomacima koji se desili i uopšte o stanju i u medijima i nekim drugim oblastima".

"Oni poštuju tu ozbiljnost koja postoji u civilnom društvu, godišnji izveštaji jesu predmet pažnje i američke administracije i verujem da će se neke od tih tema naći na stolu u toku razgovora sa premijerom", zaključio je Antonijević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ovo je plan Vučićeve posete SAD

Izvor: Mondo, 31.Maj.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić boraviće od utorka, 2. juna, do četvrtka, 4. juna, u zvaničcnoj poseti SAD, na poziv američkog potpredsednika Džozefa Bajdena...Foto: Beta/Vlada Srbije/Aleksandar Stojanovic..Prvog dana zvanične posete, premijer Vučić sastaće se predstavnicima najvećih američkih...

Nastavak na Mondo...

Vučić u poseti SAD od 2. do 4. juna

Izvor: Akter, 31.Maj.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić boraviće u zvaničnoj trodnevnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama od 2. do 4. juna, saopštila je Vlada Srbije..Prvog dana sastaće se sa predstavnicima najvećih američkih kompanija, kao što su Dženeral elektrik, Majkrosoft i NCR, posle čega je planiran...

Nastavak na Akter...

Uoči posete srpskog premijera Vašingtonu

Izvor: RTS, 31.Maj.2015

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić od utorka je u prvoj zvaničnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom trodnevne posete, sastaće se sa potpredsenikom SAD Džozefom Bajdenom, senatorima i kongresmenima, predstavnicima brojnih američkih kompanija i srpskom dijasporom. ...

Nastavak na RTS...

Vučić se sastaje sa Bajdenom i Blinkenom

Izvor: Akter, 01.Jun.2015, 08:00

Premijer Srbije Aleksandar Vučić boraviće od utorka, 2. juna do četvrtka, 4. juna u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)..Planirano je da se Vučić sastane sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i zamenikom državnog sekretara Entonijem Blinkenom...Vlada Srbije je saopštilia da će se Vučić...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.