Vučić nastavlja posetu Kini

Izvor: Blic, 25.Nov.2015, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić nastavlja posetu Kini

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nastavlja danas posetu Narodnoj Republici Kini, gde će se sastati sa najvišim zvaničnicima i predstavnicima vodećih kompanija,

Vučić u Kini boravi do 27. novembra, gde učestvuje na Četvrtom samitu šefova vlada 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji je otvoren juče.

Po završetku samita šefova vlada Centralne i Istočne Evrope, u četvrtak, 26. novembra, premijer Vučić će nastaviti bilateralnu posetu Kini tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje će se sastati sa predsednikom Kine Si Djinpingom i premijerom Li Kećijangom.

Vučić je, govoreći na samitu u Sudžouu, rekao da je Srbija medju prvim zemljama koja se kandidovala da bude korisnik kreditne linije od 10 milijardi dolara za unapređenje saradnje Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope i vodeća zemlja u tom delu Evrope u realizaciji infrastrukturnih projekata sa Kinom.

On je istakao da Srbija sa Kinom sprovodi projekte izgradnje energetske i saobraćajne infrastrukture u vrednosti većoj od 1,5 milijardi dolara.

Govoreći o postignutim rezultatima, on je naglasio da je Srbija ove godine zabeležila visok nivo aktivnosti na svim poljima - od trgovine, poljoprivrede, finansija, do kulture, zdravstva, obrazovanja i saradnje na lokalnom nivou.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, premijer je naglasio da Srbija podržava inicijativu Kine za jačanje saradnje sa zemaljama Centralne i Istočne Evrope.

Tokom održavanja Samita, ministar energetike u Vladi Srbije Alekandar Antić potpisao je Okvirni sporazum o modernizaciji i rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta.

Otvarajući Četvrti samit šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, premijer Kine Li Kećiang rekao je da će saradnja Kine i zemalja CIEZ uneti novo svetlo i da mora biti usmerena na budućnost.

On je naglasio da postoji nekoliko prioriteta o kojima će se na ovogodišnjem Samitu razgovarati, među kojima su definisanje mape puta za unapređenje saradnje, promovisanje sinergije u izgradnji infrastrukture, formiranje investicionog fonda sa 10 milijardi dolara i proširenje trgovine poljoprivrednim proizvodima iz zemalja CIEZ.

Prethodno je, kako se navodi u saopštenju vlade, Li otvorio Ekonomsko-trgovinski forum, gde je rekao da trgovinska razmena izmedju Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, uprkos ekonomskoj krizi u svetu, beleži rast, kao i da postoji veliki potencijal za dalje unapređenje ekonomskih odnosa.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Imamo plan za saradnju sa Kinom u narednih pet godina

Izvor: Studio B, 25.Nov.2015

Premijer Aleksandar Vučić razgovarao je sa predstavnicima najvećih kineskih kompanija o različitim projektima i investicijama, od želeničke pruge Beograd-Budimpešta, izgradnje Koridora 11, do projekata pretvaranja otpada u električnu i toplotnu energiju...Vučić je novinarima, drugog dana posete...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.