Vučić nakon sastanka sa Jiom: Saglasni smo da je očuvanje mira i stabilnosti prioritet

Izvor: BKTV News, 24.Maj.2017, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić nakon sastanka sa Jiom: Saglasni smo da je očuvanje mira i stabilnosti prioritet

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da su SAD i Srbija saglasne u tome da je očuvanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu najvažniji prioritet, cilj koji nema konkurenciju, jer to obezbeđuje bolju ekonomiju, veći rast, više investicija i bolji izvoz.

On je, na konferenciji za štampu, posle razgovora sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja Hojtom Jiom, rekao da su bilateralni odnosi Srbije sa SAD dobri, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i da je za nas od izuzetnog zančaja da imamo odlične odnose.

Ukazao je da nemamo iste poglede po pitanju Kosova i Metohije i zahvalio se SAD na ponašanju Kfora i prisustvu američkih vojnika na Kosovu, zbog kojeg sesrpsko stanovništvo južno od Ibra oseća sigurnije. Isto tako zahvalio se i na reakcijama SAD na pokušaj formiranja vojske Kosova.

Zahvalio se što SAD razgovaraju sa nama i kada imamo drugačije viđenje, jer i to pokazuje poštovanje prema Srbiji.

"Saglasni smo da očuvanje mira i stabillnosti na zapadnom Balkanu predstavlja najviši cilj. Zato smo spremni da uvek razgovaramo na otvoren i najiskreniji nacicn, rešavamo probleme, kako bi sačuvali mir i stabilnost, i kako bi ekonomija bila glavna tema razgovora.

Preneo je da je gostu iz SAD preneo brige posebno oko mogućnosti izbora novog premijera na Kosovu, ako bi to bio Ramuš Haradinaj. Istakao je da će Srbija biti posvećena dijalogu i razgovoru s Albancima.

Foto: Tanjug"Očekujem i večeras da nastavimo razgovore u Briselu. To ćemo činiti i ubuduće. Važno je da se dijalog nastavi, moramo sve probleme da rešavamo na miran način, dijalogom, razgovorom“, kazao je Vučić.

Podsetio je da je Ji lično pomagao u više navrata otavranju pojedinih poglavlja i sprovođenju dogovora sa Albancima.

"Teško da bismo postigli neke važne dogovore bez njegove pomoći. Američkoj administraciji sam zahavalan na podsticanju i očuvanju mira u regionu“, rekao je premijer.

On se zahvalio na podršci koju SAD pružaju evropskim integracijama Srbije i činjenici da imamo nedvosmislenu željuj da ne pripadamo nijedmo paktu.

Zamolio je Jia da utiče da još više američkih investitora dolazi u našu zemlju, poput Ametek-a.

"Ako bi se to nastavilo to bi bio najbolji način za pravljenje odličnih odnsoa između Srbije i SAD u budućnosti“, naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da je počastvovan pozivom da poseti SAD koji mu je uputio američki potpredsednik Majk Pens, a danas mu preneo visoki predstavnik američke administracije Hojt Ji.

Premijer je napomenuo da veruje da je to prilika da se razgovara i o ekonomskim odnosima u budućnosti i da smatra da u SAD razumeju šta su potrebe Srbije ali takođe i da mi razumemo šta je njihova politika te da na taj racionalan način, možemo da razgovaramo i "guramo" napred.

Foto: Tanjug

Vučić se osvrnuo i na kupovinu oružja, rekavši da je suvereno pravo Srbije da kupuje oružje i oruđe i poručio da Srbija o tome odlučuje sama kao suverena i nezavisna država.

On je dodao da visoki predstavnik američke administracije o tome nije danas ništa ni govorio, da Ji njega dobro poznaje i da zna da - i da jeste - on ga ne bi slušao.

Međutim, dodao je Vučić, pre nekoliko dana se vodila kampanja o nekakvoj regrutaciji i slično, a kada se desilo da su pozvana četriri rezervista, u redovnim obavezama, odmah su neki digli paniku što ih zovu i slično.

"Dogovorite se šta hoćete ili pustite Vladu Srbije da radi svoj posao" rekao je Vučić.

On je ukazao da SAD i Srbija imaju različito viđenje i odnos prema KiM i dodao da je naš interes da razgovaramo o neophodnosti dijaloga, mira, saradnje i što boljih odnosa Srba i Albanaca uopšte

"Alternativa toime je užasna i to pre svega za srpski narod na KiM", naveo je Vučić.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.