Vučić i Sijarto o ekonomskoj saradnji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2014, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Sijarto o ekonomskoj saradnji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto razgovarli su danas u Beogradu o projektu izgradnje brze pruge između Beograda i Budimpešte, o gasovodu Južni tok i o ekonomskoj saradnji dve zemlje, saopštila je vladina pres služba.

Tema susreta bio je i predstojeći samit Kine i 16 država centralne i istočne Evrope u decembru u Beogradu.

Dogovoren je zajednički nastup dve zemlje u pregovorima sa kineskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << partnerima o izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta i njenom finansiranju, kako bi bio taj projekat bio završen do leta 2017. godine, precizira se u saopštenju.

Vučić i Sijarto su istakli da bilateralna ekonomska saradnja značajno napreduje i da je nivo robne razmene na rekordnom nivou.

Kako se dodaje, u razgovorima je konstatovano da su odnosi dve zemlje veoma dobri, čemu doprinose i mađarska nacionalna manjina u Srbiji, kao i srpska u Mađarskoj.

Premijer Vučić i ministar Sijarto su, takođe, razmotrili prednosti izgradnje gasovoda Južni tok za energetsku stabilnost u ovom delu Evrope.

Nikolić i Sijarto: Saradnja dve zemlje značajno poboljšana

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto saglasili su se danas u Beogradu da je saradnja Srbije i Mađarske značajno poboljšana, o čemu najbolje govori podatak da je tokom prošle godine ostvarena rekordna trgovinska razmena između dve zemlje.

Nikolić i Sijarto su istakli potrebu da se Srbija i Mađarska bolje infrastrukturno povežu i u tom cilju naglasili značaj obnove pruge Beograd - Budimpešta i izgradnje novih graničnih prelaza, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Predsednik Nikolić je rekao da je želja Srbije da što pre postane punopravni član Evropske unije, a dok se to ne desi, trudićemo se da po evropskim standardima stvorimo modernu, uređenu državu, kako bi ostvarili bolje uslove života za sve naše građane.

Ministar Sijarto je istakao da Mađarska snažno podržava Srbiju na njenom evropskom putu i da je stav njegove zemlje da bi Evropska unija morala da ubrza proces proširenja, zbog čega Mađarska izuzetno važnim smatra održavanje dobrih odnosa među zemljama regiona.

Nikolić i Sijarto naglasili su još jednom značaj mađarske nacionalne manjine u Srbiji, koja predstavlja veoma važnu sponu između naše dve zemlje, navedeno je u saopštenju.

Ministar Sijarto je početkom novembra, na sastanku Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Bratislavi, poručio da će Mađarska pojačati diplomatsko prisustvo u zemljama Zapadnog Balkana, zbog toga što je ubrzanje pristupnog procesa tih zemalja u EU od ključnog značaja za Budimpeštu.

Sijarto je rekao agenciji MTI da nema razloga za usporavanje procesa evrointegracija i da za Mađarsku stabilnost regiona predstavlja strateški interes.

On je naveo da Mađarska podržava projekat izgradnje gasovoda "Južni tok", jer smatra da će omogućiti raznovrsniji pristup energetskim izvorima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.