Vučić i Orban: Odnosi Srbije i Mađarske sve bolji

Izvor: Kurir, 01.Jul.2014, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Orban: Odnosi Srbije i Mađarske sve bolji

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon prve zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske, da su odnosi dve zemlje u usponu, a mađarski premijer Viktor Orban izrazio je principijelnu podršku njegove zemlje Srbiji na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

"Umesto, rekao bih, formalno dobrih a tradicionalno nepoverljivih odnosa, nadam se da uspostavljamo odnose poverenja, iskrenosti, međusobnog poštovanja i razumevanja. Što se Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << tiče, Viktora Orbana doživljavamo kao prijatelja naše zemlje i on i članovi njegove vlade su uvek dobrodošli u našoj zemlji", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare s Orbanom.

Mađarski premijer rekao je da njegova zemlja pozdravlja to što je Srbija stabilna i što ima jaku vladu, kao i da se njegova vlada nada ozbiljnoj saradnji sa srpskom vladom.

"Potvrdio sam da je za Mađarsku principijelno pitanje podrška Srbiji u priključenju EU. Predsedniku Vlade Srbije sam potvrdio da ne može doći do takvih konflikata i poteškoća koje, na žalost, u životu uvek dolaze, a koje bi promenile podršku Mađarske članstvu Srbije u EU sve dotle dok i narod Srbije to želi", naveo je Orban.

Vučić je naveo da je na sastanku sa Orbanom razgovarao o konkretnim oblicima saradnje, od toga da se Srbija nada i očekuje podršku Mađarske u evrointegracijama, do najkonkretnijih stvari, poput onih koje obuhvataju izgradnju železničke i putne infrastrukture. Precizirao je da je, zbog problema koji Srbija ima sa visinom javnog duga, razgovarano o načinu na koje bi trebalo izvesti radove na pruzi Beograd-Budimpešta.

"To smatramo jednim od kapitalnih, ključnih projekata za područje centralne i jugoistočne Evrope", rekao je Vučić i dodao da je sa Orbanom takođe razgovarao o izgradnji pruge Subotica-Segedin-Baja, kao i o otvaranju većeg broja graničnih prelaza.

Mađarski premijer istakao je da je sednica delegacija dveju vlada organizovana u trenutku kada su u celoj Evropi "teška vremena" i da "treba da budemo odlučni i veoma ozbiljni da bismo sve ovo mogli da promenimo". Za takva dela su, po rečima Orbana, potrebne vlade koje su sposobne i odlučne da deluju. Istakao je da u ovom trenutku, kada u EU ideja o daljem proširenju nije popularna, Mađarska čini sve što može unutar EU da za Uniju učini prihvatljivim njeno dalje proširenje.

Orban je dodao i da je sa Vučićem razgovarao o položaju vojvođanskih Mađara i da pozdravlja stav srpskog premijera da priznaje težnje pripadnika mađarske zajednice u Srbiji da žive kao dobri državljani Srbije i istovremeno sačuvaju svoj mađarski identitet. Vučić je naveo da je na sednici delegacija dveju vlada postignut visok nivo saglasnosti i da Srbija "nijedan predlog koji dolazi iz Mađarske neće gledati ispod oka", već da će, naprotiv, sa Mađarskom graditi dobre odnose i raditi na tome da vremenom bude uspostavljeno još veće uzajamno poverenje.

Dvojica premijera naveli su da je razgovarano i o mogućnosti stipendiranja srpskih studenata za studiranje u Mađarskoj, kao i mađarskih studenata za studiranje u Srbiji, a da su se složili da su mogućnosti bilateralne saradnje veoma velike i da je dogovoreno da u pojedinim projektima dve zemlje učestvuju zajedno kako bi imale zajednički pristup evropskim fondovima.

U okviru posete delegacije Vlade Mađarske održano je i više sastanaka ministara i predstavnika ministarstava dveju zemalja, a potpisano je više sporazuma među kojima su Sporazum o drumskom prevozu putnika i robe, Sporazum o pravnom statusu Regionalnog centra za životnu sredinu za centralnu i istočnu Evropu i Protokol o osnivanju i funkcionisanju zajedničkog kontakt centra za saradnju policija dveju zemalja.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Orban: Madjarska podržava Srbiju na putu ka EU

Izvor: Beta Video, 01.Jul.2014

BEOGRAD - Madjarski premijer rekao je da njegova zemlja pozdravlja to što je Srbija stabilna i što ima jaku vladu, kao i da se njegova vlada nada ozbiljnoj saradnji sa srpskom vladom. ``Potvrdio sam da je za Madjarsku principijelno pitanje podrška Srbiji u priključenju EU. Predsedniku (Vlade Srbije)...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.