Vučić i Fon Kramon o evrointeracijama, dijalogu Beograd - Priština i ruskom gasu, ali ne i o ruskom centru u Nišu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2022, 06:37

Vučić i Fon Kramon o evrointeracijama, dijalogu Beograd - Priština i ruskom gasu, ali ne i o ruskom centru u Nišu

Predsednik Republike Aleksandar Vučić sastao se sa poslanicom Evropskog parlamenta Violom fon Kramon sa kojom je razgovarao o ekonomskoj situaciji, evropskim integracijama Srbije, problemima u dijalogu sa Prištinom, kao i o regionalnoj situaciji i inicijativama za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana.

Vučić je istakao da će Srbija još intenzivnije nastaviti da sledi svoj evropski put i naglasio da Srbija ozbiljno i odgovorno pristupa regionalnoj politici i da je zbog toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i prepoznata kao pouzdan i odgovoran partner u regionu.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine Vučić je naglasio da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.

On je istakao da očekuje konstruktivnu podršku dijalogu i pronalasku kompromisnog rešenja, uz primenu postojećih dogovora, a pre svega formiranja Zajednice srpskih opština.

Predsednik je naglasio da će Srbija posebnu pažnju posvetiti energetskoj efikasnosti i unapređenju životne sredine, istakavši da upravo u ovim poljima očekuje podršku Evropskog parlamenta, ali i Viole Fon Kramon lično.

Evropska poslanica je istakla da je poštovanje prava Srba na Kosovu u interesu Evropske unije i Evropskog parlamenta i naglasila je važnost nastavka dijaloga, uz poruku da je u trenutnoj teškoj geopolitičkoj situaciji neophodno da obe strane budu odgovorne i da se uzdržavaju od provokacija.

Govoreći o medijskoj situaciji u Srbiji Viola Fon Kramon je ukazala na probleme koji postoje u ovoj sferi, naglasivši neophodnost provođenja ozbiljnih i temeljnih reformi u oblasti vladavine prava, kao i značajniju posvećenost procesima EU integracija.

Kramon:  Ozavisnosti Srbije od ruskog gasa, ekonomskoj situaciji, ali i vladavini prava...

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon izjavila je danas da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarala o zavisnosti Srbije od ruskog gasa, ekonomskoj situaciji, ali i vladavini prava, demokratiji i slobodi medija, te da je rekla da bi želeli da vide medijski pluralizam i pravednu podelu frekvencija.

Ona je novinarima u Beogradu nakon sastanka sa Vučićem rekla da su prva tema bili su srpsko-ruski odnosi, dugoročne bliske veze Srbije i Rusije, šta to znači za ekonomiju, kao i zavisnost od ruskog gasa koju treba smanjiti.

Upitana da li pozdravlja dogovor Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina o gasu, Kramon je naglasila da je to bila samo najava, samo razgovor i da ništa nije bilo na papiru, ali da se ne zna da li potrebe Srbije mogu biti potpuno zadovoljene iz Rusije i da li taj gas može da bude nadoknađen iz Evropske unije.

Kramon je navela da nisu razgovarali o ruskom humanitarnom centru u Nišu i istakla da su Zeleni veoma zabrinuti zbog tog "takozvanog humanitarnog centra" i da se nadaju da će se, "kako ih nazivate, ruske diplomate ili institucije" povući iz Srbije.

Na pitanje dokle će Srbija moći da ne uvodi sankcije Rusiji, istakala da je da to mora biti stvar Vlade Srbije - ako hoće da budu "deo kluba" to ide sa vrednostima, normama i standardima, a ne da EU tera nekoga da nešto učini.

Istakla je da je jedna od tema bila ekonomija i da u Srbiji u odnosu na druge zemlje Srbija ne ide loše, ali da kada se pogleda u budućnost Srbija mora da se dekarbonizuje, jer se oslanja na fosilna goriva, a to neće biti dovoljno za naredne generacije, te da je potrebno investirati u obnovljive energije.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić sa Violom fon Kramon; "Očekujemo konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine" FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 30.Maj.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa poslanicom Evropskog parlamenta Violom fon Kramon...sa kojom je razgovarao o ekonomskoj situaciji, evropskim integracijama Srbije, problemima u dijalogu sa Prištinom, kao i o regionalnoj situaciji i inicijativama za povezivanje zemalja Zapadnog...

Nastavak na B92...

Kosovski mediji: Vučić će od Kramon i Varheljija dobiti direktive EU u vezi Rusije i Kosova

Izvor: Danas, 30.Maj.2022

U susret sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Violom fon Kramon, poslanicom Evropskog parlamenta i izvestiteljkom EU za Kosovo koji se održava danas, kao i komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljijem u kasnijim popodnevnim časovima, kosovski mediji pišu da će Vučić tokom ovih...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.