„Vučić bi da svira na dva klavira“

Izvor: Danas, 05.Avg.2014, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Vučić bi da svira na dva klavira“

Minhen, Beograd - Izjave predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića za Si-En-En nisu predstavljale iznenađenje za javnost i zvaničnike u Sjedinjenim Američkim Državama, s obzirom na to da se on usredsredio, pre svega, na unutrašnje reforme, navode za Danas stručnjaci za spoljnu politiku, komentarišući uključenje srpskog premijera u emisiju čuvene novinarke Kristijane Amanpur.

Naši sagovornici takođe ističu da SAD trenutno imaju više razumevanja za neutralni stav >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Beograda prema krizi u Ukrajini od Evropske unije.

Franc-Lotar Altman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu i član Upravnog odbora Asocijacije za Jugoistočnu Evropu iz Minhena, kaže za Danas da ga Vučić podseća na čoveka koji „želi da pređe reku a da se ne ukvasi, iako ne postoji most niti trajekt“.

„Podržavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, uključujući Krim je u redu, ali da li Vučić istovremeno osuđuje aneksiju tog poluostrva? Ne! Naravno da on ne podržava pripajanje Krima Rusiji sve dok ne prihvata otcepljenje Kosova. Dakle, njegov verbalni trik odnosi se na to da govori u prilog Ukrajine, ali da, istovremeno, ne govori protiv Rusije“, smatra Altman.

Prema mišljenju nemačkog analitičara, budući da je EU uvela nove ekonomske sankcije Ukrajini, Srbija više „ne može da svira na dva klavira u isto vreme“. „Setite se šta se nedavno dogodilo bankama koje nisu poštovale sankcije nametnute Iranu“, precizira Altman.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, ocenjuje za Danas da je srpski premijer povodom sto dana rada Vlade „dobio značajan prostor u emisiji Amanpurove“, što nije čest slučaj. Govoreći o njegovoj retorici, ona ističe da se Vučić, pre svega, osvrnuo na reformske procese, uključujući domen ekonomije.

„Kada je reč o političkom delu, uočljivo je da je premijer insistirao na Srbiji kao faktoru stabilnosti u regionu, što je ponovio nekoliko puta, iako SAD već izvesno vreme ne gaje bojazan da bi Srbija mogla da bude remetilački faktor. Istovremeno, izbegao je da govori o budućnosti Evrope u kontekstu potencijalne eskalacije nasilja u Ukrajini“, zaključuje Joksimovićeva.

Predrag Simić, predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, kaže za Danas da su premijerove poruke u okviru očekivanog, odnosno onog što američke diplomate žele da čuju.

„Vučić je najviše govorio o reformama, a što se tiče njegovog ponavljanja stava prema Ukrajini, to ne iznenađuje Amerikance. Naime, SAD su daleko benevolentnije prema balansiranju Beograda između Brisela i Moskve od EU“, konstatuje Simić.

Bez sankcija

Premijer Vučić je za Si-En-En rekao da Srbija ima svoj politički stav o ukrajinskoj krizi „koji nije neutralnost“. „Mi poštujemo i podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, uključujući Krim kao sastavni deo te države. Ali u pravu ste, mi nismo nametnuli nikakve sankcije Rusiji, zbog mnogih političkih, ekonomskih, istorijskih i drugih razloga“, naveo je on.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.