Vučić: Žao mi je što su neki razočarani odlukom Uneska

Izvor: Studio B, 10.Nov.2015, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Žao mi je što su neki razočarani odlukom Uneska

Premijer Srbije Aleksandar Vucicć kaže da je važno da se dijalog Beograda i Prištine nastavi, da Srbija na uvrede iz Prištine neće odgovarati uvredama i dodao da mu je lično žao zbog reagovanja pojedinih evropskih zvaničnika i država na odluku Uneska.

Upitan da prokomentariše reagovanje nekih zemalja, među kojima su i Velike Britanija i SAD, koje su razočarane odlukom Uneska da ne primi Kosovo u tu instituciju, Vučić je rekao da mu je žao što su svi oni toliko razočarani, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << te da on nije razočaran, bar ne rezultatom.

"Razočaran sam što su oni u taj ceo postupak ušli ne pitajući i ne obaveštavajucih Srbiju i očekujući potpuno drugačiji rezultat", rekao je Vučić.

On je naveo da neće da komentariše "kuknjavu i žalopoljke" iz Prištine, kao ni to da se oni predstavljaju kao velika žrtva, budući da zaštiti kulturne baštine nisu želeli da razgovaraju u Briselu i čak su pretili da će reći da Beograd laže ako kaže da je tu temu pokretao u Briselu.

"Pa kako sad? Još su bili sigurni da će da nas ponize i da će Srbiju još jednom da zgaze, a pošto se to nije desilo, treba da izigravaju žrtvu", upitao je Vučić.

On je rekao da Srbija na uvrede uvredom neće da odgovara i da je za nas važno da se dijalog nastavi.

"Toliko smo bili razocarani celom akcijom kako je povedena, da ne možemo da budemo razočarani kako je završena", rekao je Vucicć.

On je rekao da je i to što "brojni evropski zvaničnici takođe plaču" njihova politika jer su priznali nezavisnost Kosova.

"Šta da im radim, to je njihova politika, oni su priznali nezavisnost Kosova i ponašaju se u skladu sa svojom politikom. I Srbija će se ponašati u skladu sa svojom politikom i mi nećemo priznati nezavisnost Kosova", rekao je Vučić.

 

Francuska važna karika u lancu naših partnera

Vučić je rekao da su odnosi Srbije i Francuske sve bolji, a državnom sekretaru za evropske poslove Arlemu Dezirou preneo je zahvalnost za iskrenu podršku koju njegova zemlja pruža Srbiji na evropskom putu, posebno u nameri da se do kraja opve godine otvore poglavlja 32 i 35 u peregovorima sa EU.

Najavljujući da u narednoj godini očekuje da će saradnja dve zemlje biti bolja i raznovrsnija, kao i da će moći mnogo da urade zajedno, Vučić je preneo da je s gostom iz Francuske razgovarao o Izveštaju o napretku EU, i o evropskom putu Srbije.

Govoreći o podršci Francuske tome da se prva popglavlja otvore v eć ove godine, Vučić je rekao da je uveren da će to "značiti važnu stvar za našu zemlju i pokazati narodu posvećenost i prihvatanje, ne samo razumevanje, nego i da je Francuska važna karika u lancu partnera".

"Nismo izgubili, ali nismo bili bahati, nismo likovali što nismo poraženi, rekao sam da smo spremni za razgovore", poručio je premijer nakon jučerašnjeg glasanja u Parizu kojim je onemogućen prijem Kosova u Unesko.

O oceni EK o napretku Srbije, dodao je, govoriće kad dobije uzveštaj, a podsetio je i da se narednog leta u prestonici Francuske održava Pariska konferencija, što je nastavak Berlinske i Bečke konferencijie, i na kojoj očekuje dogovor o važnim infrastrukturnim projektima.

 

Dezir: Srbiji mesto u EU, izveštaj pozitivan

Dezir je izjavio da će, prema njegovim saznanjima, Izveštaj EK o napretku Srbije biti veoma pozitivan, čime EU jasno pokazuje da je Srbiji mesto u toj zajednici evropskih država.

Dezir je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Vučićem, rekao da će izveštaj obeležava napredak i uspeh Srbije, budući da će uskoro biti otvorena i prva pregovaračka poglavlja.

"To dolazi dve godine posle počcetka pregovora, odnosno dve godine od dobijanja statusa kandidata. Time EU jasno pokazuje da je Srbiji mesto u EU", rekao je Dezir.

On je rekao da će njegova zemlja učiniti sve da Srbija napreduje ka EU, budući da je Srbija strateški partner Francuske i naglasio da će se poboljšati i ekonomski odnosi dve zemlje kroz projekte koje će francuska preduzeća izvoditi u Srbiji.

"Želimo da vidimo i srpske investitore u Francuskoj i očekujemo ih sa nestrpljenjenjem", rekao je Dezir i dodao da njegova poseta Srbiji još jednom pokazuje podršku Francuske i prijateljstvo dve zemlje.

On je rekao da je Srbija u prethodnom periodu veoma dobro radila, iznela dobro predsedavanje OEBS-om i to u momentu koji je bio izuzetno težak zbog ukrajinske krize.

Dezir je podržao i lično angažovanje premijera Vučića na regionalnom planu, podsetivši da je srpski predsednik vlade posetio Albaniju, te da je podrzao teritorijalni integritet BIH, kao i da je izuzetno važno što se zalaže za dijalog Beograda sa Prištinom u Briselu

Dezir je dodao i da Francuska podržava Zapadni Balkan kroz razne projekte i najavio konferenciju u Parizu na leto iduće godine na kojoj će biti donete konkrente odluke u vezi sa investicijama, infrastrukturom i otvaranjem kancelarije za mlade na Zapadnom Balkanu.

On je rekao i da Francuska pruža podršku Srbiji u migrantskoj krizi bez presedana, zahvalio vladi i narodu na načinu na koji su se ponašali prema izbeglicama i istakao da EU treba da pruži finansijsku pomoć Srbiji po tom pitanju.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.