Vučić: Vlada će danas razmotriti najavu Prištine

Izvor: Blic, 30.Okt.2015, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Vlada će danas razmotriti najavu Prištine

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa potpredsednikom Švajcarske Konfederacije i saveznim ministrom ekonomskih odnosa, obrazovanja i istraživanja Johanom Šnajderom Amanom, nakon čega se obratio novinarima.

- Srbija će gledati da bude deo modernog sveta, i u skladu sa tim gledamo da napravimo novi pravni okvir da nam mlani ne bi odlazili u Bugarsku, ili u druge zemlje - rekao je premijer na konferenciji za štampu u Vladi Srbije, dodavši da nemamo novca >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da budemo lider u tim trendovima, ali da ćemo ih svakako pratiti.

Premijer je istakao da "neće povećati plate onoliko koliko bis e MMF saglasio, jer nam novac treba za investicije i zapošljavanje mladih".

Nakon premijera, novinarima se obratio i potpredsedik Švajcarske.

"Imamo idiotske zakone u nekim oblastima"

Što se tiče dualnog obrazovanja to je za nas najvažnija tema, rekao je premijer.

- Imamo idiotske zakone u pojedinim oblastima, gde stalno štitimo neka prava. Deca od 12 godine moraju da razmišljaju šta će da rade, a sa 15 praksa treba da bude obavezna.

Ja sam u Švajcarskoj fabrici našao srpske dečake od 15, 16 godina koji vredno rade. Te fabrike imaju petogodišnje, ili desetogodišnje planove - rekao je Vučić novinarima kada su ga pitali da li je razgovarao sa Amanom o pitanju dualnog obrazovanja u Srbiji.

- Iz iskustva mogu da vam kažem da građani republike Srbije izuzetno cenimo kao radnike i kao zaposlene. U Švajcarskoj ima 200.000 građana Srbije - rekao je Aman, dodavši da je važno i da se za radnike stvore prilike u sopstvenim zemljama.

Premijer se osvrnuo i na najavu Prištine da odlaže formiranje zajednice srpskih opština, i rekao da će je Vlada danas razmotriti. On je dodao da će danas doći gosti iz Brisela koji će sa njim razgovarati o tom pitanju.

Inače, Johan Šnajder Aman će u Beogradu učestvovati na Poslovnom forumu Srbija Švajcarska.

U okviru Poslovnog foruma Srbija-Švajcarska, švajcarski zvaničnik će zajedno sa premijerom Vučićem učestvovati na okruglom stolu o dualnom obrazovanju kojem će prisustvovati švajcarska i srpska preduzeća koja podržavaju ovakav vid usavršavanja.

Planirano da sa ministrom  prosvete Srđanom Verbićem otvori Beogradski Tehnopark koji je Švajcarska podržala sa ciljem da podstakne tržišne i izvozne kapacitete mladih srpskih visoko tehnoloških preduzeća u oblastima energetske efikasnosti, novih materijala, medicinske, informacione i biotehnologije.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vučić: Neću povećati plate koliko bi se MMF saglasio, novac nam treba za zapošljavanje mladih

Izvor: Blic, 30.Okt.2015

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa potpredsednikom Švajcarske Konfederacije i saveznim ministrom ekonomskih odnosa, obrazovanja i istraživanja Johanom Šnajderom Amanom, nakon čega se obratio novinarima.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.