Vučić: Smanjenje penzija je bio jedini način da sačuvamo državu

Izvor: Blic, 13.Apr.2017, 07:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Smanjenje penzija je bio jedini način da sačuvamo državu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da niko od biznismena finansijski ne pomaže SNS, i podvukao da je to stranka koja ima više novca nego što je potrošila na kampanju.

- „Nikada nijedan čovek koji se bavi biznisom nije dao novac za SNS. Imamo u budžetu dovoljno novca. Bilo nam je dovoljno 14 dana da idemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u bilborde, krenemo kasnije od drugih u spotove, iako smo znali da ćemo dobiti najviše novca ako pobedimo - objasnio je on odgovarajući na pitanje kako to da uvek firme bliske pojedinim strankama, biznismena kao što su Đurašković i Veselinović i Interkop dobijaju poslove.

Kazao je, na otvrananju naplatne rampe Beograd, i da ne poznaje, niti je blizak sa bilo kim od pomenutih, niti da ih je video.

- Đuraškovića i Veselinovića nisam video. Poslednji put kada sam video pomenutu osobu iz Interkopa bilo je pre sedam godina na nekom prijemu, a drugo lice pomenuto video sam na Kosovu pre sedam ili osam godina kada smo osnivali stranku, kada se naš prijatelj Bora Pelević svađao sa Krstimirom Pantićem - istakao je Vučić.

Ukazao je i da su to sve "babske priče"“ i da je njemu važnije to što je urađeno.

Takođe je kazao da zamera, kada je reč o naplatnoj rampi "Beograd" što se opet kasnilo.

- Interesuje me da li ima kriminala, ali to da je neko blizak nekom nije, niko nije dao ni dinara - podvukao je Vučić.

Kazao je da navodno postoje opravdani razlozi za kašnjenje, kako tvrde iz Puteva Srbije, ali da njega ne mogu biti opravdani razlozi za kašnjenja.

- Za mene nikada ne postoje opravdani razlozi za kašnjenja - naglasio je on.

Rekao je da izvođači dobijaju novac i da su oni ugovorna strana, te onima koji šire "babske priče" poručio da moraju uvek da pokušaju da pokvare "sve i pokušavaju da prikažu neke sumnje.

- Za svaki dinar odgovaraju Putevi Srbije, njihov posao je da daju najbolji rezultat, a ko će raditi na poslu treba pitati njih. Sve firme pre toga moraju dobiti posao na tenderu - objasnio je Vučić.

"Bez reformi ne bi bilo penzija, bili bi u bankrotu"

Premijer je rekao da plata i penzija ne bi ni bilo da nisu sprovedene reforme, te najavio da će i tokom ove godine ponovo biti povećanja.

On je ukazao da su plate, nakon mera fiskalne konsolidacije danas veće za nekih 23 evra nego 2012., posebno u privatnom sektoru.

Rekao je da su u javnoj administraciji na istom nivou, ali i konstatovao da su neki ljudi uspeli da povećaju primanja u javnom sektoru kroz povećanje bonusa i drugim raznim trikovima.

S tim u vezi je pomenuo RTS i EPS, u kojima su na takav način sačuvana primanja, ali ne svima, kako je dodao nisu sačuvana za kamermane ili radnike u Kolubari, već onima u administraciji, visoko pozicioniranim novinarima i slično.

- To nismo uspeli da ispratimo. Nisu sebi smanjivali primanja de fakto - kritikovao je Vučić.

Kazao je da će plate rasti mnogo brže i jasnije, a što se penzija tiče preneo je da 71 odsto penzionera sada ima istu ili višu penziju nego ranije, a da je cilj da se taj broj poveća u ovoj godini na 80 odsto.

- Imaćemo značajno više povećanja. Razliku ćemo smanjivati onima koji su imali najviše a kojima je smanjena penzija. Smanjeje penzija je bio jedini način da spasemo državu. Uplaćivali smo 58 odsto penzija iz budžeta, a sada je to spalo na 39 ili 38 odsto, što govori o tome koliko je zdravija situacija - objasnio je Vučić.

On je podvukao da ne bi ni bilo penzija da nisu mere reformi sprovedene i da bi došli do bankrota.

„- Uspeli smo da preokrenemo trajektoriju javnog duga. Bili bismo kao Grčka, a ovako nemamo problema i možemo da razmišljamo o novim projektima ne ugrožavajući javni dug“ - kazao je Vučić.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vučić: Smanjenje penzija je bio jedini način da sačuvamo državu, neka protesti traju ŠTO DUŽE (VIDEO)

Izvor: Blic, 13.Apr.2017

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da niko od biznismena finansijski ne pomaže SNS, i podvukao da je to stranka koja ima više novca nego što je potrošila na kampanju...- „Nikada nijedan čovek koji se bavi biznisom nije dao novac za SNS. Imamo u budžetu dovoljno novca. Bilo nam...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.