Vučić, Rama i Zaev na forumu o mladima, Đukanović otkazao

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2020, 03:11

Vučić, Rama i Zaev na forumu o mladima, Đukanović otkazao

Onlajn panel na kojem govore politički lideri regiona, a koji se održava u okviru Regionalnog foruma mladih lidera na temu "Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogućnost", počeo je danas oko 10 časova.

Na njemu učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, dok je predsednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je između ostalih takođe bio najavaljen, u poslednjem trenutku otkazao učešće.

Peti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Regionalni forum mladih lidera počeo je u subotu, 31. oktobra, u Novom Sadu, a završava se danas.

Na forumu su učesnici imali priliku da tokom brojnih panela diskutuju o problemima sa kojima se svakodnevno susreću u državama iz kojih dolaze.

Tema ovogodišnjeg skupa je izazovi na putu ekonomskog povezivanja država Zapadnog Balkana.

Vučić: Samo uz saradnju region može biti snažniji

Predsednik Srbije je poručio da region može biti značajan faktor samo uz saradnju, jer samo zajednički mogu da se prevaziđu svi izazovi, uključujući i aktuelnu pandemiju.

Vučić je ukazao da je je očigledno da su sve naše zemlje suviše male i da samo kroz saradnju i povezivanje mogu postizati značajnije rezultate u privredi i izgradnji budućnosti.

On je, navodeći da to nije važno samo u oblasti ekonomije, ukazao da je neophodno sarađivati i u drugim oblastima, kao što je zdravstvo.

S tim u vezi podsetio je da je na poslednjem sastanku "malog Šengena" postignut dogovor o zdravstvenoj saradnji u borbi protiv Kovid-a 19.

Vučić je izrazio nadu da će pre Samita EU i Zapadnog Balkana u Sofiji biti postignut sporazum oko zdravstvene saradnje.

"Taj sporazum bi omogućio građanima Srbije, Albanije i Severne Makedonije da putuju bez PCR testa, verujući jedni zdravstvenim vlastima naših zemalja. Takođe to podrazumeva i pomoć jedni drugima, između ostalog, mogućnost da građani Severne Makedonije i Albanije koriste naše bolnice za lečenje. To sve bi nas učinilo mnogo snažnijim u ovoj borbi", objasnio je on.

Vučić je kazao da ta saradnja podrazumeva i razmenu medicinske opreme, i svega drugog što je potrebno u borbi protiv Kovid 19 i zaustavljanja širenja virusa.

Prema njegovim rečima to je inicijativa koja menja region.

Ukazao je da povezivanje, odnosno "mali Šengen" predviđa i podsticanje preduzetništva u regionu, pomoć u započinjanju biznisa, što je dobro za mlade.

Treba da sarađujemo i u oblasti obrazovanja, a već postoji saradnja u razvoju infrastrukture i trgovini, dodao je on.

"Sve je to dobro za mlade koji mogu da planiraju bolju budućnost, i budu deo ove velike inicijative", rekao je Vučić.

"Ako ne sarađujemo onda smo premali da delujemo kao faktor u regionu. Ako sarađujemo onda smo mnogo snažniji i možemo biti važan faktor i zanimljivi za investitore", dodao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.