Vučić: Ostavljamo Prištini vreme da promeni odluku, ako ne, slede mere; Odbio sam predlog Kvinte

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2021, 06:47

Vučić: Ostavljamo Prištini vreme da promeni odluku, ako ne, slede mere; Odbio sam predlog Kvinte

Završena je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj se razgovaralo o političko bezbednosnoj situaciji na KIM posle raspoređivanja jedinica ROSU na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak u srpskim sredinama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će mere prema Prištini Srbija razmatrati i u nekoliko narednih dana i zatim sa njima izaći.

EU nudila povlačenje ROSU uz uslove koje sam odbio

Da je Srbija prihvatila uslove koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << joj traženi odmah bi se povukle ROSU jedinice, ali mi te uslove nismo prihvatili, izjavio je Vučić.

Kako je naveo odgovarajući na pitanje šta su tačno nudile EU i Kvinta, naveo je, prvo da mi tražimo da se jedinice Rosu povuku bez njihovih uslova.

"A to što oni nude bi značilo da treba da budemo srećni i zadovoljni i da vičemo kako je divno rešenje što će da nam daju proba tablice i da nam stave stikere. Ne bi nam ubuduće oduzimali tablice, pustili bi sa KM i PR. Srpske tablice sa Kosova bi pustili kao svoje građane, ali građane centralne Srbije ne. Uzeli bi zlatnu sredinu, malo čak kao navijali za nas a da ovi mogu da ostvare svoje ciljeve", precizirao je Vučić.

A to bi se, kako je rekao,o predstavljalo kao kompromis.

"Ne može. Poštujemo mi dobru volju EU, čestitamo mi njima na svemu tome, ali te šibica fazone koje Albanci pokušavaju da nam prodaju to ne može", bio je izričit Vučić.

Dodao je ako je izabrao da kaže ne na takve ponude, iako mu je uvek lakše da kaže da.

"Želimo da pokažemo dobru volju i da ostavimo neko vreme Prištini da promene svoje lose odluke, ako ne budu želeli mi ćemo donositi mere u cilju zaštite Srbije " rekao je Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

On je rekao da je o tome obavestio članice Kvinte, kao i predstavnike EU.

"Sve sam im u lice rekao. Srbija neće prihvatati politiku svrsenog čina da nečija kriminalna akcija dobije pravnu legalizaciju i legitimizaciju, a nasiljem možete sta hoćete, ali bez pečata Srbije", poručio je Vučić.

On je istakao da na fizičko nasilje mora da reaguje NATO, a ako ne reaguje NATO poručujemo da to ne znači da će više biti pogroma našeg stanovništva, ni Oluje ni Bljeska.

Tražimo od EU da za mesec odgovori ima li Briselskog sporazuma

Od Evropske uniji tražićemo u roku od mesec dana da nam odgovori da li Briselski sporazum postoji ili ne, a i njihovo ćutanje biće odgovor da taj sporazum ne postoji, izjavio je Vučić.

Na konferenciji za medije nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, a navodeći zaključke sa te sednice, istakao je da je to jedan od uslova Srbije za nastavak dijaloga.

"Tražićemo od predstavnika EU hitan odgovor da li Briselski sporazum postoji, kada će biti formirana Zajednica srpskih opština, i taj odgovor ćemo tražiti u narednih mesec dana. I njihovo ćutanje biće znak da Briselski sporazum ne postoji i da ne žele formiranje ZSO", rekao je Vučić.

Podsetio je da je suština tog sporazuma i bila da se formira ZSO.

Vučić je naglasio i da je će jedan od uslova za nastavak dijaloga u Briselu biti povlačenje svih trupa sa severa KiM.

"Tražimo povratak na pređašnje stanje, a onda idemo u Brisel", rekao je Vučić.

Ističe i da Srbija poziva EU, Veliku Britaniju i SAD da utiču na Prištinu da poništi protivpravnu presudu Ivanu Todosijeviću.

"To smatramo sledećim mogućim razlogom za veliku krizu, možda najveću do sada", rekao je Vučić.

Tom presudom su, ističe Vučić, direktno prekršili Briselski sporazum, jer je u veću sudija trebalo da bude dvojica Srba i jedan Albanac.

Vučić naglašava da takvo veće nikada nije ni bilo formirano.

"Ili će Priština ukinuti tu presudu ili smo dobro razumeli da Priština ima podršku za iseljavanje Srba i srpskih porodica, i u skladu sa tim ćemo reagovati drugačije", rekao je Vučić.

Kaže i da Srbija zahteva da budu obezbeđene licence za snabdevanje struje dve srpske kompanije.

Predsednik je naglasio da će u međuvremenu, dok traje kriza na severu Kosova, Srbija naći način da pomogne svom narodu i da će najvažnijih namirnica za normalan život biti.

Odbio sam predlog Kvinte, jer ne dozvoljavam poniženje Srbije

Vučić je izjavio da je odbio predlog za kompromisno rešenje za situaciju na severu Kim koje je dobio od Kvinte jer je, kako kaže, sit politike svršenog čina.

Vučić je kazao da su tokom jučerašnjeg dana, a i jutros u razgovoru sa predstavnicima Kvinte i da je dobio predlog kako bi trebao da izgleda kompromisno rešenje.

"Preuzeo sam tu odgovornost na sebe i odbio sam taj predlog, jer nije kompromisno rešenje, jer bi unižavalo Srbiju. To je rešenje kojim bi 70 odsto onoga što su nameravali da rade Albanci hteli da rade na administrativnoj liniji oni bi zaboravili, ali bi uveli 20 do 30 odsto mera i to bilo kompromisno rešenje i to sam odbio", rekao je Vučić.

Ponovio je da je "sit politike svršenog čina" i poručio da tako ne može da se razgovara sa Srbijom.

Vučić je istakao da su i članovi Saveta za nacionalnu bezbednost podržali njegovu odluku.

Sednica, kojoj su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, ministri Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i direktor BIA Bratislav Gašić, predsednik Srpske liste Goran Rakić i drugi, trajala je nešto manje od dva sata.

Vučić o zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Srbije izneo je nakon današnje sednice zaključke koji se tiču daljih poteza Srbije nakon jučerašnje akcije ROSU na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.

Srbija ne želi da razvija osvetnički stav prema Prištini

Vučić je poručio da Srbija ne želi da razvija osvetnički stav prema Prištini uvođenjem nekih mera, jer od toga niko nema koristi i one se preduzimaju kada država štiti svoj interes.

Vučić je rekao da Srbija traži poštovanje Briselskog sporazuma i u okviru njega formiranje Zajednice srpskih opština.

"Ne može to na ovakav način da se vrši pritisak. Suština je formiranje Zajednice srpskih opština... Hajde zaustavite se malo i bavite se suštinom", rekao je Vučić.

Na pitanje kako komentariše sinoćnu izjavu Bislimija da zajednica srpskih opština neće biti formirana, Vučić kaže da je on ključni čovek i da jedino govori istinu kada je reč o njihovim namerama prema Srbima.

Njegova mržnja prema Srbima, kaže Vučić, toliko je velika i tada mu treba verovati jer govori istinu.

"Ja to želim da čujem od Evropske unije. Mi smo postavili pitanje Evropskoj uniji ima li Briselskog sporazuma ili nema. Zašto da dolazimo u Brisel ako tog sporazuma nema ili samo za Prištinu važi da kada im se sviđa oni sporazum primenjuju, a kada im se nesviđa, oni ga ne primenjuju", naveo je predsednik.

Vučić je ponovio da se obe strane pozivaju na popuštanje samo kada je Priština 100 odsto kriva.

Kada pišu notu i pozivaju obe strane to, kaže Vučić, znači da "štite albansko čedo ili kako je zovu kosovsku državu od srpskog hegemona.

A kada kažu da je Srbija kriva, onda to znači da smo napravili neku manju grešku.

"Mi moramo da budemo spremni na dvostruke aršine i licemerje, da bi bilo drugačije morate da me ućutkate, ali, eto, ja neću...", kazao je predsednik.

Upitao je šta je Srbija uradila da bi se dogodilo ovo juče na administrativnim prelazima sa Kosovom.

"Šta je Srbija uradila za ovo juče, šta smo napravili da li smo poslali vojsku policiju, jesmo li povredili nekoga, uništili vozilo, bacili suzavac..".

Dodao je da se na presretnutim komunikacijama može videti koliko su uplašeni ti sa dugim cevima i iza svakog drveta vide, kaže, Milana Radojčića.

"Toliki junaci a takav strah imaju", rekao je predsednik i zaključilo "da smo ustanovili da Srbija ništa nije uradila.

Mi smo za mir, ali šta ako sledeći potez bude bude upad u Valač

Ne dam pristanak na bezobrazluk, ne dam na kriminal, ne dam na ponižavanje Srbije, poručio je predsednik  Vučić i naveo da je Savet za nacionalnu bezbednost prihvatio njegovo obrazloženje i njegovu odluku.

"Može kompromis o svemu, ali ponižavanje Srbije i podržavanje kriminalnih akcija Prištine ne može", rekao je Vučić novinarima posle hitne sednice Saveta.

Na pitanje kada se može očekivati povlačenje jedinica ROSU i od koga odgovor zavisi, Vučić je rekao da to zavisi od onih koji "ljuljaju" 13-ogodišnjaka u kolevci, njihovih mentora, da nam kažu da li hoće ili neće.

"Možda neće nikada, sve može ali na silu bez pristanka Srbije. To ih pogađa. Nema pristanka Srbije za nasilničku politiku", poručio je Vučić.

Kaže da bi kompromis po Prištini izgledao tako da prvo prebije i uhapsi Marka Đurića, pa valjda da mi onda  nekoga prebijemo.

"Pa nije to kompromis, nismo mi divljaci", ukazao je Vučić.

Na pitanje šta će se uraditi ako Prišitna ne bude želela da se povuče specijalce, a NATO i Kfor ne žele da reguju, Vučić je rekao:"Ništa".

"Ja sam rekao da radim sve što mogu, neću da prihvatim zahtev onih koji su dogovarali sa Prištinom kako da to izvedu".

Istakao je i da kriza kako god da se reši, rešiće se bez ponižavajućeg pristanka Srbije na ono što se Srbiji nudi.

"Razgovaraćemo nekako, gledaćemo da čuvamo mir, bar što se Srba tiče, a nećemo pristati na tu igru", ukazao je Vučić navodeći da bi sledeći potez bio da upadnu u Valč ili kontrolnu zgradu na Gazivodama, pa da onda nude kompromis.

"Povućiće safari vozila i teško naoružanje što šetaju po Kosovu da bi plašili narod, da vi Srbi budete srećni, a onda generalni direktor i menadžment mora da ostane, to je komproimis. Neću da prihvatim, suviše sam odgovoran i ozbiljan", naglasio je Vučić i istakao da se ne krije iza bilo koga.

Napominje da je on odbio ponižavajuće predloge, ali da je iza njegove odluke stao Savet.

Uputio je i veliki pozdrav, kako je rekao, srpskim junacima koji su celu noć i ceo dan izdrzavali teror albanskih specijalaca.

"Što se snabdevanja tiče Srbija će naći način kako da ih snabdeva. Ti ljudi su ponos našeg naroda, veliko im hvala što čuvaju svoja ognjišta, i Srbija će uvek biti uz njih", poručio je Vučić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučić: E, neću i tako će da se nastavi VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 21.Sep.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost...Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je predsedavao toj sednici, obratio se javnosti i rekao da je juče dobio predlog za rešenje situacije na prelazima Jarinje i Brnjak, ali da je taj predlog odbio,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.