Vučić: Ne može Beograd da ispunjava sve, a Priština ništa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2018, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Ne može Beograd da ispunjava sve, a Priština ništa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija preduzeti određene mere, odnosno reagovati povodom činjenice da Priština ne poštuje Briselski sporazum. "Videćete kakvu", rekao je, na pitanje da precizira na kakvo reagovanje misli.         

Zašto Beograd ispunjava bilo šta iz Briselskog saporazuma, kad Priština neće baš ništa - na to pitanje Tanjuga predsednik je uzvratio da je to "ozbiljno pitanje za nas" i da je upravo o tome govorio danas na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sednici Saveta za nacionalnu bezbednost.

Rekao je da mi ispunjavamo obaveze valjda zato što smo pouzdan partner i zato što je to naša obaveza.

"Mi ispunjavamo ono što potpišemo", naglasio je.

Istovremeno, primetio je da nije toliko pitanje to što drugi ne ispunjavaju svoje obaveze, već što im se to dozvoljava.

Predsednik je ponovio i da je Beograd opredeljen da se za Kosovo i Metohiju nađe kompromisno rešenje, te da je sve obaveze ispunio, a drugi gotovo ništa. . .

Mi ćemo, kaže, naše odluke donositi, sa njima ćemo upoznavati međunarodnu zajednicu, nećemo ići "grlom u jagode", niti ćemo dozvoliti da bilo ko pronađe lažni razlog da bi mogao da vrši bilo kakve represivne mere prema Srbima.

"Ali, trudićemo se da našu pregovaračku poziciju jačamo i da ona bude odvraćajuća za sve one koji bi na bilo koji način da sprovede teror nad Srbima", istakao je i naveo da su naše službe i organi dobili zadatke sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i da će ih se držati.

Ponovio je da neke nove Oluje neće dozvoliti i još jednom poručio Srbima sa Kosova i Metohije da se ne boje.

"Učinićemo sve da sačuvamo mir i stabilnost, gotovo po svaku cenu, ali nikada više nećemo dozvoliti Oluje ili pogrome", rekao je novinarima posle susreta sa patrijarhom.

Kako je rekao, sa tim se ne igra, i svi znaju da ne govori nešto što bi predstavljalo prazne priče...:

"Moj odgovor je da novih Oluja neće biti. Srpska država ih neće dozvoliti. Tačka".

Vučić je Srbima na KIM poželeo ne samo dobar vikend i dobre nedelje i mesece pred nama, uz želju da se osećaju sigurno.

"Znam koliko im je teško, posebno Srbima u Metohiji, ali i Srbima svuda. Nije jednostavno ni na severu, još je teže južno od Ibra, ali ono što treba da znaju jeste da srpska država nikakav pogrom srpskog naroda neće dozvoliti, kakav smo imali 2004. godine, ili 1995. godine i u maju u vreme "Bljeska" i početkom avgusta u vreme "Oluje", zaključio je.

Prvo ZSO, pa tek onda može energetika

Sprovođenju Sporazuma o energetici mora da prethodi uspostavljanje Zajednice srpskih opstina, jer ZSO treba da osnuje kompanije koje bi se bavile elektrosnadbevanjem, dodao je Vučić.

"Kada nemate ZSO, to onda nema ko da uradi", rekao je predsednik Srbije novinarima u Beogradu.

On je dodao da je njegov greh, ali i greh srpske države u tome što, za razliku od drugih, želi da svi na KIM ne budu po nacionalnosti Kosovari, već da Srbi budu Srbi i da pripadaju srpskoj državi koliko je to moguće.

"Pridike za to nam drže oni koji su svoju nacionalnost promenili i koji su već Kosovari. Srbi su nekada bili Kosovci, a Albanci Kosovari. Oni prihvataju da su oni Kosovari i drže nam patriotske pridike", istakao je predsednik.

Optužbe na račun svoje države, kako kaže, uvek sprovode oni koji zarad svojih interesa pomažu "nekom trećem".

"Mi ćemo biti bolje pripremljeni, odgovarati ozbiljno, čuvati mir i stabilnost, ali da se sa nama sprda ceo svet zbog toga što mogu da kažu "nema veze što nista niste ispunili (Priština), važno je da su Srbi ispunili sve", rekao je Vučić.

Licemerno je, kaže predsednik, da međunarodna zajednica poziva obe strane da se ponašaju u skladu sa dogovorenim jer te dve strane imaju svoje "ime i prezime".

"Šta je to što srpska strana nije ispunila iz Briselskog sporazuma, pitam sve političare u Srbiji, sve crkvene zvaničnike... Videćete da to ne postoji", naglasio je on.

Podseća da je država ekonomski sve snažnija, da Srbija ima najveći rast u Evropi u prvom kvartalu.

"Reformama iz 2014. i 2015. godine , došli smo do najvećeg rasta bez ozbiljnih privatizacionih procesa, kao što ste imali 2005. kada su celu zemlju prodali, ogroman novac se slio i nista nisu sačuvali. Sve proćardali sa svojim pajtašima, oni postali bogati, a narod siromašan", zaključio je predsednik.

"Prognozirao" je da će i kada se reši i pitanje energetike, ili bilo koji dogovor i onda njegovi politički protivnici biti nezadovoljni, pa će onda, kaže, pitati - a da li je to održivo.

Srbija dovedena u situaciju da se brani od tračeva

Vučić je dodao izjavio je danas da je proteklih dana zabeleženo snažno, višeslojno agenturno delovanje, zbog kojeg je Srbija dovedena u situaciju da se brani od tračeva i dezinformacija.

"I sad bi trebalo da budemo srećni? Trebalo bi da budemo sreći da se nešto dogodilo - formiranje ZSO, a ne zato što nas danas nisu pobili", primetio je predsednik.

On je, u razgovoru sa novinarima posle razgovora sa patrijarhom Irinejom, a nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, ukazao da je prethodnih dana zabeleženo agenturno delovanje iz raznih centara moći, u smisli kako se nešto stašno "kuva", kako "strašni zločinci iz Beograda sa nešto malo manjim zločincima u Prištini nešto spremaju".

"Taj ko to kaže mora biti ne samo zlonameran, nego težak bolesnik", smatra Vučić.

Podsetio je da Srbija vodi politiku mira i da je uspela u tome da se sačuva svaki život.

 "A onda nas vas optužuju da se dogovarate sa Prištinom da ubijate Srbe kako biste ostvarili svoje  političke ciljeve. Svoju zemlju optužujete da je zločinačka i da će da ubija svoje ljude. Gde se to desilo -  nikada i nigde", primetio je.

Ali, kaže, bilo je važno da se izađe sa svim tim, kako Srbi, posebno Srbi sa KiM,  ništa ne bi mogli da tarže, dodao je on.

"Zato sam ih molio da ne preduzimaju ništa, da izdrže još nekoliko dana da se vidi šta ta mreža radi", rekao je Vučić.

A povodom optužbi političkih protivnika, rekao je:

"Šta je to država Srbija organizovala, šta je to loše uradila, šta su Srbi loše uradili? Osim što bismo mi želeli da ne budu svi Kosovari nego i Srbi i da, koliko je to moguće, pripadaju srpkoj državi. I u tome je moj greh i greh srpske države. Zato nam te pridike drže oni koju svoju državnost promenili u kosovarsku", zaključio je on.

U dosovskom sistemu, i nekim drugim organizacijama, ne samo poliltičkim, sve vreme su defakto štitili punu "kosovsku nezavisnost", kaže Vučić.

"Sve vreme je štićena nezavisnost i suverenitet teritorije "Republike Kosovo". Ne Republike Srbije, nego Republike Kosovo", precizirao je.

Kako je rekao, dovoljno je da se pročita samo šta su sve pričali i radili i dodao da ne mora više ništa o tome ni da kaže, a da građani sve to jasno vide i razumeju a i oni koji nisu  - tek će da razumeju.

"A da štitim punu nezavisnost Republike Kosovo -  neću da učestvujem u tome,  a oni neka nastave to da rade" rekao je Vucicć.

On je, napitanje da se tvrdi da je na Kosovu multikulturalnost upitao da li je to multikiulturalnost kada šrpskepoltičare hvale koji su im dali ptresudu MSP da je kososvska nezavisnost legitimna.

Kompromisno rešenje nije na vidiku

On je rekao da kompromisno rešenje za Kosovo nije na vidiku i da nije optimista po tom pitanju.

Na pitanje novinara o tome šta je to konačno kompromisno rešenje za Kosovo o kojem svi stalno govore, Vučić kaže:

"Konačno će biti onda kada bude konačno, ne pre toga. O tome ću govoriti ako bude moguće postizanje takvog rešenja. Sada takvog rešenja nema i nismo ga dobili. Da li je na vidiku? Mislim da nije. Nisam optimista", rekao je Vučić.

Rekao sam patrijarhu otvoreno sve što mislim...

Vučić se pre podne sastao sa patrijarhom Irinejom u Patrijaršiji.

Rekao sam patrijarhu, otvoreno, sve što mislim, i o Kosovu i Metohiji, i drugim pitanjima, i ja sam od njega čuo sve što on misli i što misli SPC, rekao je predsednik.

Vučić je novinarima preneo da su on i patrijarh saslušali jedan drugog dok su govorili o nacionalnim i državnim pitanjima.

"Zadovoljan sam što me je saslušao", rekao je predsednik i precizirao da su razgovarali o položaju Srba na Kosovu i Metohiji, o položaju srpskog naroda u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, kao i posledicama zločina i ubijanja i proterivanja u akciji Oluja, pre 23 godine, ali i o katastrofalnim demografskim kretanjima i neophodnosti preduzimanja ozbiljnih i odgovornih mera za opstanak srpskog naroda.

Kaže i da je upoznao patrijarha sa razgovorima i sadržini razgovora u Briselu, izjavio je Vučić posle razgovora sa patrijarhom SPC.

Kako je naveo, patrijarhu je na otvoren način rekao sve što misli i o KiM i svim drugim važnim pitanjima, a da je takođe saslušao i čuo od patrijarha sve što on i crkva misle.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.