Vučić: EU uvažila ogroman napredak Srbije

Izvor: Studio B, 10.Nov.2015, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: EU uvažila ogroman napredak Srbije

Evropska komisija uvažila je u Izveštaju o napretku ogromne rezultate Srbije u 33 od ukupno 34 poglavlja, izjavio je večeras premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je Srbija ostvarila značajan napredak na putu ka Evropskoj uniji, te da smatra da je, iako je reč o novoj metodologiji i analiziranju rezultata, u najvećem delu objektivno prikazano ono što je Srbija napravila.

On je posebno istakao da je zahvalan Evropskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << komisiji na pozitivnim ocenama bez ranije uobičajenog "ali", iako je svestan da će mnogi da se fokusiraju upravo na ona tri odsto izveštaja sa primedbama, a ne na onih 97 procenata pozitivno ocenjenih.

"Ako pogledate rezultate i ocene za zemlje u regionu, Srbija ima čime da se pohvali, možda nešto više od ostalih", rekao je Vučić.

On je rekao da je EK u ključnim sferama društva, posebno u ekonomiji, našla brojne dobre rezultate i veliki napredak, kao i da su uvaženi ogromni napori koje je Srbija uložila da se sačuva stabinost i dobri odnosi u regionu, a pohvaljene su i naše aktivnosti u vezi sa migrantskom krizom.

"Po poglavljima, u 33 od 34 analizirana poglavlja Srbija je ostvarila narpedak. U jednom delu je ocenjen kao izvestan, a u jednom kao dobar napredak", rekao je Vucicć i dodao da samo u okvirui jednog poglavlja rečeno da nije bilo ni napretka ni nazadovanja.

To pozitivno govori o našoj zemlji, ali ostaje mnogo toga da radimo u budućnosti, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, nismo saglasni sa svim primedbama, ali je ključno da je konstatovan napredak u skoro svim oblastima.

"Zahvalan sam Komisiji, komesaru Hanu, Devenportu, svima koji su rekli da je Srbija sigrno i nedvosmisleno na evropskom putu i na putu reformi", rekao je premijer.

Siguran sam da možemo ne samo da budemo zadovoljni, nego da građani Srbije posle dva današnja izveštaja, MMF-a i Evropske kmisije, možemo da budemo ponosni na sebe i svoju zemlju, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

"Znam da mi nikad nismo srećni i zadovojni, ali složićete se da ako MMF i EU daju dobre ocene svi dobro razumeju da je Srbija na sigurnom i dobrom putu. Na vrlo dobrom putu i da će pokušati da taj put napravi još boljim da bi bio brži za bolji životni standard što pre i verujem da uz veliku energiju i očuvanje regionalne stabilnosti to i možemo da ostvarimo", poručio je Vučić.

Sve to, kako je naveo, pozivitno govori o našoj zemlji, ali sve to je obaveza da radimo mnogo i dalje, za šta se, dodao je, temeljno pripremamo.

"Moramo da se ponašamo ozbiljno i odgovorno ali i način na koji se analiziraju rad vlade i određene pojave, pokazuju da i Evropa ozbiljno računa na Srbiju", poručio je Vuičić.

Nije danas, dodao je, želeo da analizira sve detalje izveštaja MMF i EK, jer ih ima sa kojima se ne slaže i to je, kaže, izneo i šefu Kancelarije MMF za Srbiju Džejmsu Rufu.

Rečeno mu je, kad je izneo te primedbe, da određene stvari iako su navedene kao primedbe u suštini to nisu.

Kao primer je naveo ocenu da je Tužilaštvo za ratne zločine bilo pod pritiskom u nekim slučajevima, a na njegovu primedbu da pritisaka nikako nije bilo, rečeno je da nisu dolazili od vlade niti izvršnih organa, već da je je reč o polemikama u javnosti.

"Moj je odgovor bio da ne možemo da snosimo odnovornost za javni diskurs niti za drugačija mišljenja koja se iznose u javnosti", rekao je Vučić.

Za nas je, kako je rekao, od ključnog značaja da su najvažnije reforme dobro prihvaćene, mada u pavosuđu, recimo, nismo ni mi zadovoljni, odnosno tzadovoljni smo manje nego oni u Briselu, jer želimo da borba protiv korupcije i kriminala mora da bude vođena ali i da dobije epilog u redovnoj proceduri, jer zakasnela pravda nije pravda.

"Ono što nas čeka na tom putu ne tiče se samo pravne države, već pre svega ekonomskog oporavka i napretka, jer, recimo japanske firme neće da dođu u srbiju dok ne otvorimo poglavlja 23 i 24, kad im bude jasno da ovde funkcioniše pravna država", naveo je Vučić.

Ponovio je da je Srbija na sigurnom i dobrom i jasnom putu ka EU u ispunjavanju merila i kriterijuma evropskih vrednosti i to je danas rečeno i u Briselu i Beogradu, da je izveštaj takav kao da ga je on pisao, te da je jasno šta smo uradili ali i šta je pred nama.

"Sve to znamo, ali se nekada pravimo blesavi i hteli bismo bez problemna i prečicom da obavimo nešto što nije moguće", primetio je Vučić i dodao da očekuje da poglavlja 32 i 35 budu otvorena do kraja godine, a početkom 2016. poglavlja 23 i 24, te da se nada da poglavlje 32 o finansijskoj kontroli možemo vrlo brzo i da zatvorimo.

 

Srbija će dati Srebrenici ozbiljnu donaciju

 

Premijer Srbije poručio je danas, uoči investicione konferencije "Srebrenica 2015", da će Srbija toj opštini u BiH dati značajnu donaciju u novcu i veoma značajnu donaciju u neophodnim javnim objektima, odnosno finansiranju njihove izgradnje.

"To će biti veliki i ozbiljan novac kojim poreski obveznici Srbije i država Srbija žele da pokažu koliko nam je stalo do dobrih međusobnih odnosa Bošnjaka i Srba", istakao je premijer na pres konferenciji.

On je dodao da njegova vlada mnogo radi na unapređenju odnosa Bošnjaka i Srba:

"Želimo da gradimo ozbiljniju i bolju budućnost i ja to govorim i na mestima gde mi to ne donosi popularnost", istakao je Vučić.

Premijer Srbije je ubeđen, kaže, da radi prave stvari za budućnost.

Upitan i za zahtev Srebrenice za odštetu zbog poplavljenog zemljišta nakon izgradnje Hidroelektrane Perućac, Vučić je rekao da se na tome radi i razgovara, da je to pitanje četiri opštine, te da je to pitanje više za Republiku Srpsku i celu BiH.

"Interesantno je da jedino ja ne bežim šta su obaveze Srbije, a svi drugi potenciraju šta neko drugi bi trebalo da kaže o tom pitanju, pa niko ne priča o akcizama na piva i kako je ugrožena pivarska industrija. Ja ovo prvi put pominjem, ali imamo i mi svoje zahteve prema BiH, ne samo RS i BiH prema Srbiji, ali ja ne idem sutra da ističem te zhteve, njih sam izneo u Sarajevu, jer ozbiljni ljudi to rade tet-a-tet i ne šire u javnosti", rekao je Vučić.

 

Verujem u uspešan rasplet otmice u Libiji

 

Srbija je u kontaktu sa osobama koje razgovaraju sa otmičarima dvoje srpskih državaljna u Libiji, rekao je Vučić i istakao da veruje da će taj slučaj uskoro biti uspešno rešen. "Verujem da ćemo, da ne određujem kad, taj važan zadatak za našu državu, a važan da bismo spasili živite naših građana, sa uspehom da obavimo", rekao je Vučić. On nije iznosio više detalja. Rekao je da je Srbija u kontatku sa licima koja razgovaraju sa otmičarima sve vreme, da svakog čaša dobijamo nove informacije, da nekad dolaze različite informacije i zahtevi, ali da veruje da će taj "važan zadatak" biti obavljen sa uspehom.

 

Prosvetarima 7.000, umesto 6.000 dinara

 

Premijer je izjavio da će prosvetni radnici dobiti jednokratnu pomoć od 7.000 dinara, a ne 6.000 dinara, koliko je predviđeno zakonom koji je u skupštinskoj proceduri. Vučić je na konferenciji za novinare poručio svima koji kažu da je to "uvreda" za prosvetare da oni isplate svojih hiljadu dinara, kako ne bi doveli državu do bankrotstva.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.