Vučić: Dug Farmakoma najveći problem

Izvor: Blic, 24.Okt.2014, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Dug Farmakoma najveći problem

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Vlada Srbije ne štiti tajkune i da se to najbolje vidi po visini poreza koji je naplatila od njih, navodeći da je i dalje najveći problem predstavlja situacija u koncernu "Farmakom" Miroslava Bogićevića, koji samo bankama duguje 400 miliona evra.

Vučić je u Skupštini Srbije u raspravi o rebalansu budžeta za 2014. godinu, povodom kritika da štiti tajkune, izneo niz podataka o tome koliko je poreza država naplatila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od najvećih tajkuna i da to pokazuje da ih Vlada ne štiti.

Premijer je za "Farmakom" rekao da je "političko čedo jedne stranke koje je preraslo u monstruma" i da ne zna kakao će taj problem da bude rešen.

- Da li je vlasnik 'Politike' on ili nije ne znamo, niko ne zna, ali morao da rešavamo i onu vodu koja zgadjuje ljude (izlivanje toksičnog jalovišta iz zatvorenog rudnika 'Stolice' koje je u vlasništvu 'Farmakoma') - rekao je Vučić.

On je kazao da je prvi put premašen budžetski plan naplate akciza na gorivo i cigarete, navodeći da je Predragu Rankoviću Peconiju, vlasniku više firmi u Srbiji, samo u ovoj godini naplaćeno devet miliona evra za akcize.

- Luka Beograd, čiji je vlasnik Milan Beko, 30. septembra 2014. dugovala je za porez 958 miliona dinara, a u ovoj godina zaključno sa jučerašnjim danom naplaćeno im je 170 miliona dinara - kazao je Vučić.

Kako je naveo, za četiri godine, od 2008. do 2011. godine, toj kompaniji je ukupno naplaćena samo četvrtina te sume.

Od preduzeća čiji je vlasnik Marko Mišković, a koje duguje 878 miliona dinara, do juče je naplaćeno 163.000 dinara i to zato što se vodi upravni spor i ta firma ne priznaje poresku obavezu.

- Ali mi smo to utvrdili i to ćemo da naplatimo, a oni je nisu ni utvrdili. Toliko o zaštiti tajkuna - naveo je premijer.

On je dodao da je dug firme Pink internešenel Željka Mitrovića zaključno sa 30. septembrom bio 412 miliona dinara, a u ovoj godini im je već naplaćeno 874 miliona dinara. To je najviše što je toj firmi naplaćeno u jednoj godini - kazao

je on.

To je ilustrovao podatkom da je Mitrovićeva kompanije najviše uplatila 2010. godine i to 729 miliona dinara.

- Do kraja ove godine naplatićemo im još 300 miliona dinara i to će biti 50 odsto više nego kad su bili oni koji nas optužuju - rekao je Vučić.

On je kazao i da ga je sramota da kaže šta misli o ogromnim dugovima preduzeća, čiji je vlasnik Goran Perčević.

- Ali, nema ili levo ili desno, svaki je isti. Onaj koji je potkradao državu taj će da plati, ko je utajio porez taj će da plati - kazao je Vučić.

On je naveo i podatak da 70 odsto ugostiteljskih objekata vodi dvostruko knjigovodstvo i ima po dva kompjutera. Vučić je kazao da ne može da shvati zašto neko protestuje jer mu se traži da ima fiskalnu kasu, izdaje fiskalne račune i prijavljuje radnike, ističući da će to morati da se promeni sviđalo se to nekome ili ne.

Predsednik Vlade Srbije ocenio je da će najveći problem u ekonomskoj konsolidaciji države biti pitanje javnih preduzeća.

"To su ljudi koji su naučili na privilegije i da koriste svoj monopolski položaj, koji im je država dala", rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

On je dodao da su pojedina javna preduzeća, nakon najave da će plate biti smanjene, već povećala koeficijente za obračun plata, pravdajući to stavom da su oni javna preduzeća i da nisu deo državne uprave.

Premijer je ocenio da je potrebno da se uvede jača disciplina i rekao da može da razume određene žalbe pojedinih socijalnih grupa ali da ne može da prihvati zahteve ugostitelja koji traže da im se ne šalju inspekcije koje proveravaju da li oni izdaju fiskalne račune.

On je rekao da će se od javnih preduzeća u 2015. godini u budžet sliti više od 100 miliona evra više nego u 2014. godini, jer je država i pravila ta preduzeća i ima razloga da očekuje sredstva od njih.

Vučić je ponovio da niko ne može biti izuzet od najavljenog smanjenja plata jer je potrebno da se "stegne kaiš na ozbiljan način".

On je najavio da će sva ministarstva za narednu godinu predložiti i nominalno manji budžet nego ove godine a da će biti smanjene i subvencije za železnice, poljoprivredu, Srbijagas, nabavke robe i usluga... (Beta)

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najveći problem Farmakom

Izvor: Danas, 24.Okt.2014

Beograd - Premijer Aleksandar Vučić rekao je juče u parlamentu da je u ovoj godini naplaćeno više poreza od takozvanih tajkuna nego u četiri-pet prethodnih godina, iako se, kako je rekao, ova vlada stalno optužuje da štiti bogate na račun siromašnih...Istakavši da su se neki „drznuli da...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.