Vučić: Atak na Ustav

Izvor: Glas javnosti, 31.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Atak na Ustav

BEOGRAD - Demokratija u Beogradu ni juče nije bila većina u parlamentu, već je demokratija bila da se na sve moguće načine ne da vlast iz svojih ruku. Nikako, pa i mimo dokumenta koji potvrđuje da je oformljena parlamentarna većina. V.d. gradonačelnika i predsednik Skupštine grada Zoran Alimpić i juče je ponovio da je sasvim u redu da konstitutivna sednica prestoničkog parlamenta bude 14. jula, kako je i zakazao. Ranije - nipošto. Za to veli, ima zakon uz sebe.

Jeste da koalicija >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << SRS, DSS-NS, SPS-PUPS-JS ima 58 od 110 odbornika u parlamentu „srpske Meke“ za sve vlastodršce, grada čiji je ovogodišnji budžet oko 800 miliona evra, ali Alimpić tvrdi da nije vreme za konstituisanje parlamenta, a time i podelu fotelja, jerbo treba čekati rasplet u Nemanjinoj 11. Možda se tamo Palma i još poneko zanjiše njima na stranu.

Najpre su juče u podne, kandidat za gradonačelnika iz SRS-a Aleksandar Vučić, već viđeni njegov zamenik Andreja Mladenović iz DSS-a i socijalista Aleksandar Antić, koji bi trebalo da bude novi čelnik Skupštine, sa konferencije za novinare ispred Starog dvora, pozvali Alimpića da promeni „ nezakonitu odluku protiv koje će se boriti svim demokratskim sredstvima“.

- Kao predstavnici većinske volje Beograđana oštro protestujemo protiv gotovo kriminalnog ponašanja režima koji deluje protivno Ustavu, zakonu i tekovinama demokratije. Ovo je još jedan pokušaj da se zavede diktatura - naglasio je Vučić i dodao da će se „u borbi za poštovanje zakona i ustava koji su sveto pismo u domenu prava i demokratije“ obratiti za pomoć i Oebsu.

ŠTA KAŽU ZAKONI

Član 56 Zakona o lokalnim izborima kaže: „Mandat odbornika počinje da teče danom potvrđivanja mandata. O potvrđivanju mandata odbornika odlučuje skupština na konstitutivnoj sednici. Konstitutivnu sednicu skupštine saziva predsednik skupštine iz prethodnog saziva u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata izbora. Konstitutivnom sednicom predsedava najstariji odbornik, koji je ovlašćen i da sazove konstitutivnu sednicu ako to u zakonskom roku ne učini predsednik skupštine iz prethodnog saziva. ... Protiv odluke donete u vezi sa potvrđivanjem mandata odbornika može se izjaviti žalba nadležnom okružnom sudu u roku od 48 časova od dana donošenja odluke skupštine jedinice lokalne samouprave“.

Zakon o lokalnoj samoupravi u članu 87 veli: „Ako se u jedinici lokalne samouprave ne sprovedu izbori za odbornike ili ako se posle sprovedenih izbora ne konstituiše skupština u skladu sa ovim zakonom u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora, vlada imenuje privremeni organ iz člana 86 stav 4 ovog zakona koji obavlja tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa jedinice lokalne samouprave. Predsednik Narodne skupštine je dužan da odluku o raspisivanju novih izbora za skupštinu jedinice lokalne samouprave donese u roku od mesec dana, od dana kad je trebalo sprovesti izbore, odnosno konstituisati skupštinu jedinice lokalne samouprave“.

ANTIĆ: SPS-PUPS-JS NE MENJA ODLUKU

Antić rekao je da je nemoguće uticati na članice saveza SPS-PUPS-JS da promene odluku.

- Mi smo časni ljudi, i na nas je nemoguće uticati na bilo koji način tako da, ako je tih mesec dana rok za to - to je izgubljeno vreme i za te koji daju te rokove, i za Beograđane - kazao je Antić i dodao da predsednik PUPS-a Jovan Krkobabić nije bio juče sa njima jer je na sednici Glavnog odbora stranke.

Antić, međutim, nije želeo da odgovori na pitanje o mogućem raspadu koalicije, kao ni da li bi, u slučaju da PUPS i JS izađu iz nje, mogli da zadrže svoje mandate.

- Hvala na pitanju, naša koalicija je u najboljem mogućem redu. Zašto bismo pričali o teoretskim stvarima, ako vam ja tvrdim da je naša koalicija u sjajnim odnosima i da jednostavno nema potrebe za takvim spekulacijama - naglasio je.

ANĐELKOVIĆ: NEK DOĐU POLICIJA I NOVINARI

SRS tvrdi da se DS-ovci spremaju da unište dokumentaciju koja bi mogla da pokaže njihove navodne nezakonite radnje, a nezvanično se pisalo da je navodno u „Parking servisu“ već uveliko počeo taj posao.

- Uništava li neko dokumentaciju može najlakše da se proveri ako dođu policija i novinari, pa neka nas uhapse ako to radimo. Ali, ako ne nađu ništa, trebalo bi da odgovaraju oni koji to tvrde - rekao nam je Živorad Anđelković, direktor „Parking servisa“.

U tom preduzeću, veli, ima 704 zaposlenih, a upitan za godišnji promet „Parking servisa“ kaže:

- Onoliki je koliki nismo imali u poslednjih 50 godina.

Pri donošenju ove odluke, objasnio je Vučić, Alimpić se pozvao na član 87. Zakona o lokalnoj samoupravi, o uvođenju vanrednih mera i to samo u slučaju da nema parlamentarne većine.

- Ta većina, u ovom slučaju, već postoji i nema razloga da se sednica odlaže. Ovo je, verovatno, samo još jedan pokušaj da se prolongiranjem roka da više vremena članovima DS-a da prikriju brojne protivpravne odluke i njihove posledice. Ne prihvatamo sukob kao rešenje i ne želimo demonstracije i proteste, već ćemo se boriti mirnim putem, svim demokratskim metodama da demokratskim sredstvima ostvarimo volju Beograđana i da Beograd dobije vlast kakvu bi želeo - istakao je i zatražio od Alimpića da ih primi najkasnije do ponedeljka ne bi li mu rekli da „neće tolerisati odlaganje sednice“ jer ne žele „da se ne poštuje izborna volja Beograđana“, a i kako bi ga „upozorili na sve moguće zakonske posledice“.

Radikal je naglasio da su brojni ljudi iz DS-a, na visokim pozicijama, protiv odluke Alimpića i da ih je sramota zbog nje. On je kazao i da su, u svim mestima gde SRS nema većinu, kao što su Kragujevac i Novi Sad, konstitutivne sednice zakazane tri dana po izjašnjavanju o obezbeđivanju većine. Takođe, ukazao je i na simboliku 14. jula, kao dana pada Bastilje.

Za Mladenovića je „Alimpićeva nepromišljena odluka direktna uzurpaciju vlasti“, a tu „nema pravne osnove, niti opravdanog razloga, da se zakonski rok od 15 dana produži na 40“.

- Treba da se omogući legalnoj i legitimnoj većini da uspostavi organe vlasti u Beogradu. Ovako samo pokazuju da demokratiju tumače kako njima odgovara. Puna su im usta demokratije, a Alimpić im daje vremena da stvore drugu većinu ili vrše pritisak na odbornike novostvorene koalicije. Ovo je sramota za demokratiju - kazao je Mladenović i upitao „šta će se to desiti u Srbiji što već nije u Beogradu?“.

Istom linijom nastupio je i Antić, rečima da je „potpuno nedemokratski da ne prihvate volju 500.000 stanovnika grada“ i odlažu „preuzimanje odgovornosti za dobrobit građana“.

- Ne borimo se za vlast i fotelje, već za demokratiju i poštovanje izbornih rezultata, i istrajaćemo u zahtevima da imamo sednicu u zakonskim okvirima - rekao je Antić pred više desetina simpatizera SRS-a, sa transparentima „Slobodan Beograd posle 67 godina“ i „Odlazite žuti“, a skandirali su „Aco, Srbine“, „Andreja, Srbine“.

Primio je juče Alimpić, svega tri sati kasnije Vučića, Mladenovića i Antića, koji su odvojeno došli njemu. I opet - ništa.

- Alimpić neće da promeni svoju odluku. NJegovo obrazloženje je da nije stekao utisak da je to što imamo 58 odbornika i što smo potpisali koalicioni sporazum dovoljno, već da on mora jednostavno da sačeka da se na republičkom nivou nešto desi, da neko sa nekim razgovara. Da li njegova stranka sa nekim uopšte i razgovara - ne znamo. Nismo dobili nikakvu argumentaciju zašto nije sazvana sednica u zakonskom roku od 15 dana. Predočili smo mu da smo spremni, koliko sutra, ako on zakaže sednicu, da izaberemo sve organe i konstituišemo Skupštinu i novu gradsku vlast - kazao je za Glas Mladenović posle tog sastanka.

Dodao je i da „postoji osionost, pa Alimpić može, kao odlazeći predsednik Skupštine, da zakaže sednicu kad hoće u okviru od 60 dana, koji je u stvari samo rok dat u Zakonu o lokalnoj samoupravi, koji kaže da ako se u periodu od 60 dana ne konstituiše Skupština stupe na snagu privremene mere“.

A Alimpić je, posle svega, kazao da su svi „ostali pri svojim stavovima“.

- Lepo smo razgovarali, popili kafu i ostali smo, naravno, svi pri svojim stavovima - kazao je on Tanjugu.

Dodao je i da je sastanak bio u 15 sati, pošto je juče dobio dopis, sa potpisima Vučića, Mladenovića i Antića u kojem ga obaveštavaju da su potpisali koalicioni sporazum, te traže da ih primi što pre.

- Tražili su da preinačim svoju odluku, da sednicu zakažem ranije. Tvrdili su da je moja obaveza da se ona održi u roku od 15 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora, što da nije tačno, odnosno to u zakonu ne piše - kazao je Alimpić.

Svakim danom postaje jasnije da je DS pod Tadicem-Franceticem jedna u osnovi fasisticka stranka.

Ako crnogorštinu izjednačimo sa fašizmom onda si u pravu. Jer, imamo na delu zadnji trzaj crnogorštine, zadnji trzaj "serdara" i "vojvoda" (a i oni i mi znamo koji su to kriminalci) da zadrže vlast u Srbiji. Da i dalje kradu i pljačkaju po Srbiji, da i dalje idu puni vozovi robe iz Srbije za Crnu goru na teret Srbije, da i dalje po Srbiji haraju razne crnogorske mafije a da im niko ništa ne može. Ako ih se sada ne otarasimo, ako ni sada Srbi ne zagospodare Srbijom, mi smo propali. Imacemo predsednika za koga neznamo šta je ( majka Hrvatica, otac potomak nepoznatog Turčina a rođen u Sarajevu) potpredsednika sa francuskim državljanstvom, guvernera banke Hrvata rodjenog u Mađarskoj i bez Srpskog državljanstva, predsednika parlamenta Hrvata, komandanta vojske (predsednikov pašenog) dezertera iz Hrvatske, ministra vojske bivšeg gorilu u JUL-u (ali predsednikov kum) i tako dalje. Sve njih plaća Amerika da rasture Srbiju, da je dovede do bankrotstva i da Srbi kleknu na kolena i mole za pomoć. Pa zar to nije javno rekao nemački ambasador u Beogradu. Izrekao se pa je hitno povučen. Ali je rekao istinu. Upravo to žele Nemačka i Vatikan. Nemačka da nam se osveti za izgubljene ratove od nas a Vatikan zato što smo pravoslavci. I zato će Amerika svim silama pomoći ovu bandu da ostane na vlasti. Nadam se da braća Rusi neće mirno sedeti i gledati našu propast nego će nam pomoći. I nadam se da će se DS (čitaj Diktatorska Stranka) ubrzo svesti na nivo Vukovog SPO. Daj Bože.

I ne samo danom, vec i nocima je jednako jasno. Pa rodjace nemate li pametnija posla nego da lupetate po komentarima, dajte nesto da ima malo mozga. Da li znate rodjace da je gospon Vucic produzena ruka hercegovacko-hrvatskog klana, i ima u biti zadatak da rascepa Srbiju u mini parohije pa niko ne pise nijedno slovo o tome ...

Vandalizam na demokratski nacin sramota i bruka za demokrate,nikad vise nece dobiti vlast u rukama.Treba predsednik da odmah itervenise a kasnije i da podnese neopozivu ostavku.

Na slici iza Ace "buducnost" Srbije.I svi komentarisu: "Laki je malo nervozan".Pa ja cu biti gradonacelnik Beograda pre tebe smesni ACO!

Mozda i hoces, ali ne u Beogradu. Mozda tamo u dalekoj Australiji u nekoj selendri. Da ti je ovde bilo dobro ne bi sada bio u Australiji. Prema tome - ne komentarisi nesto sto ne poznajes niti razumes.

Zoran-sydney ostavi nas na miru ti samaraj tanjire po belom svetu.

Pa tuzite ga majstori ako ste pravu, ali ako niste onda cutite i pusite.

Sram te bilo Alimpicu! Sram vas bilo DS-ovci.

Protiv ovakvog izivljavanja vlasti smo setali mesecima 1996/97 posle lokalnih izbora.

Isto se ponasate kao Milosevic. Jadno i bedno!

p.s. Radikali su do sada uvek priznali izborni rezultat kakav god da je, pa i prethodnu koaliciju na vlasti, iako su pojedinacno imali najvise glasova. Nije im padalo na pamet da prete i lupetaju.

Прво: Позивати се на претпостављено шта би неко урадио у времену у којем није, и шта би урадио у стању у којем није - јесте ГЛУПОСТ. Друго: Ово што раде Тадић и његови "демократи" јесте антидемократија и један облик диктатуре у провидним рукавицама. Треће: када би пртедставници СРС, ДСС-НС урадили делић од овога што раде "демократе", њихове газде са "демократског Запада" би упрегле сву могућу пропагандну оптужујућу машнерију, и, ако је потребно, запретиле би употребом силе "за заштиту људских права, демократије и воље народа". све до претње бомбардовањем и све до реализације бомбардовања. Све ово, ХИЉАДИТИ ПУТ, показује да насилници у Србији имају своју заштиту у насилницима са "демократског Запада". Ипак, морају схватити да народ није тако глуп и поред њихове заглушујуће пропаганде, те да вољу народа не могу изиграти ни под каквим, благо речено смешним и циничним, а у сушптини кретенским, оправдањима.

Moras poznavati neprijatelja da bi se borio:

Dragan Šutanovac unapredio u najviši vojni čin Živka Terzića, koji je operativno pomagao Iliću, Berčeku i Milivojeviću, atentatorima na Vuka Draškovića, da se u vojnoj uniformi helikopterom iz Budve prebace u Srbiju

Подсетите ме...

Шта су све били слогани - крилатице ДСа ових година?

Шта је то што се толико променило осим демократски изабране владајуће већине?

Народ је одлучио да "Преломи паметно", схватио да "Време је" за промене!

Видео се, при потписивању споразума на Калимегданској тераси, на лицима неких људи успех у намери да се "Врати осмех Србији", јер су ипак грађани оваквим гласањем указали да "Хоћемо, можемо боље". Али главни проблем је да се људи који су од 1994. године на власти у Београду, али и од 2000. у Србији "Поштено" повуку из удобних фотеља, да не би народ био "Уједињен на изборима, уједињен у бојкоту!"

Јер ипак, ми желимо "Будућност одмах", "Бољи живот" зато што живот "Не може да чека".

"Србији се жури!"

"НАПРЕД, НЕМА СТАЈАЊА!"

pa trebalo je da nam bude jasno odavno da demokrate to i nisu i da su placene da podele srbe i da rasparcaju srbiju do kraja. Moramo braco srbi da se obracunamo sa izdajicama...

Ма какве демократе, Тома Николић им је одржао предавање о демократији, кад су га сменили са места Председника скупштине ТО ЈЕ ДЕМОКРАТИЈА. А ОВО ЈЕ КРИМИНАЛ.

Ja se stvarno plasim najgoreg.

Nisam potpuno uveren da je DS spreman da odstupi dobrovoljno i da se odrekne revolucionarnih zasluga. Oni su pobogu jedva izvojevali revoluciju,slicnu kao onu njihovih oceva (bitka na Neretvi,Sutjesci) gde im je najveci protivnik bio SRPSKI PATRIOTA. To je istinska revolucija,kada se boris protiv svog naroda a ne tamo nekog stranog agresora.Ovde je najvece zlo,ovo ovde treba pocistiti i upristojiti jer nisu njihovi ocevi stigli bas sve posle II rata i oslobodjenja.Morali su malo revolucionarne strasti ostaviti svojim potomcima,moraju i oni nesto da rade.Nisu valjda sasavi da budu direktori propalih firmi i preduzeca kada je mnogo unosnije biti revolucionar i reformator.To je taj soj ljudi koji svugde na svetu zivi na grbaci i znoju naroda,praveci usput krize i lomove po celoj zemljinoj kugli.Koreni se vuku jos iz XVIII veka kada su pljackali cerecili i spaljivali svoj narod i tadasnju inteligenciju, da im ne bi smetali u svom hedonistickom samoljublju.Zbog toga se plasim,-OPASNI SU u svom zlu. A dobro vidimo odakle im stizu saveti i podrska.

Sta se moze covek izgubio kompas pa ima problema sa orjentacijom. Pored toga ovih dana ima stalno povecane bolove u zadnjem delu mozga pa zbog toga mora da bude u mraku. Svetla nema ni od kuda, a to povecava nervozu od koje se dobija proljev, tako da je gospodin predsednik u veoma delikatnoj situaciji. Nezna koga da pozove da ga detaljno pregleda ili ruse ili amerikance, u zadnje vreme ne ide mu politika od ruke pa je poceo da sumlja u svakoga a najvise u Dacica, jer ovaj zeli sa njim da pravi vladu, a Predsednik ne veruje u te bajke. Nece on sa tim komunistom, ideje im se razlikuju, Tadic bi potpisao sutra kaplaciju a Dacic bogami nece, jos je on komunista ma kako se pretvarao. Bas mi je zao ovih zuca, em sto su izgubili izbore na svim nivoima, em nisu naucili da zbrajaju vise od 102.

Koliko "Beogradjana"i radikala na ovom sajtu!Emilija i drustvo,mozda mi i samaramo tanjire u inostranstvu ali sa nama ne vladaju takve iritirane face.Za vasu informaciju bio sam clan SRS pre nego sto ste vi i culi za tu stranku!Nije vas problem sto lose zivite nego sto ne zelite da bolje zivite!Kad bi bilo finansiske pomoci do veka bilo bi najbolje ali mora da se radi.

Из дана у дан све је јасније ко су ДС и за кога раде. ДС неда власт на Милошевићев начин а Марти Ахтисари нам поручује да се упристојимо и пружимо руку шиптарима. Какав ко-ординисан напад на Србију!. Ето за кога гласасте. Пробудитете се док још није касно.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.