Vučević: Nude 50.000 evra odborniku

Izvor: B92, 09.Sep.2012, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučević: Nude 50.000 evra odborniku

Beograd -- Nastavljaju se pokušaji podmićivanja odbornika u Novom Sadu. Maleševu nudili 50.000 evra, izjavio u Utisku nedelje lider novosadskih naprednjaka Miloš Vučević.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić je, gostujući u istoj emisiji na TV B92, rekao da niko od njegovih saradnika to nije radio.

Upitan zašto do sada on i predsednica Skupštine Novog Sada Aleksandra Jerkov nisu podneli ostavke, kada se od petka zna da sa 42 odbornika većina pripada koaliciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko SNS-a, Pavličić je rekao: "Većina se dobija i gubi u skupštini grada, ako damo ostavku javlja se jedan problem - ko bi vodio tu sednicu..."

Pavličić je rekao da su sa njihove liste "pod čudnim okolnostima" otišla tri odbornika SPO-a.

On je na optužbe novosadskih naprednjaka da se obavljaju pozivi odbornicima, kojima se nude finansijska sredstva kako bi se predomislili, on je rekao: "Niti ko može, niti ko sme to da uradi."

Na to je predsednik gradskog odbora SNS-a rekao da je policiji prijavio koji direktor javnog preduzeća je zvao kog. On je dodao da pritisci na odbornike ne popuštaju. "Nudili su ogromna finansijska sredstva...Sinoć je bila ponuda od 50.000 evra za Vojislava Maleševa, odbornika SPO-a, da se ne pojavi na sednici." On je, ipak, dodao da se nada da će u sredu, 12 septembra, na sednici na kojoj će se odlučivati o gradonačelniku, "sve biti normalno, u fer i demokratskoj atmosferi."

Na pitanje ko je Maleševu nudio pare, Vučević kaže da nema legitimitet to da otkrije, ali da je sva saznanja koja je imao rekao policiji.

Na tvrdnje naprednjaka da je jedan Pavličićev pomoćnik zvao i nudio novac, gradonačelnik Novog Sada kaže: "Ja znam da moji pomoćnici odgovaraju za ono što rade, imaju platu 100.000, jedan je iz SPO-a, jedan je iz Mađarske koalicije KIš, dva stranačka, i Vučković, nemam saznanja da su to radili, niti sam ja takav čovek, da bi se time bavio."

On je rekao da je do nove većine došlo jer su socijalisti i tri odbornika SPO potpisali koalicioni sporazum sa naprednjacima, ali i zbog toga što na neke zahteve dotadašnjih partnera (SPO i Romska demokratska stranka) nije mogao da odgovori.

Vučević je rekao da smatra da je Pavličić najgori gradonačenik u istoriji Novog Sada, da je loše vodio grad, ali kaže da ne misli da je "sklon korupciji i aferama", kako je pisalo u saopštenju gradskog odbora SNS-a.

Igor Pavličić (Foto: Arhiva)

Na konstataciju da je odmah nakon formiranja većine u gradskoj vlasti zaposleno oko 500 ljudi u javnim službama, Pavličić je rekao da nema saznanja o tome. "Gradonačelnik i Gradsko veće nisu dali saglasnost za povećanje broja zaposlenih u javnom sektoru." Na pitanje da li je istina da je odmah nakon formiranja vlasti razmatrano i pitanje direktora javnih preduzeća, a da su neki od njih čak premeštani s mesta na mesto, on je rekao da "deo jeste". "Kad se formira gradska vlast, formiraju se i direktori javnih preduzeća, tako se radi u Novom Sadu od devedesetih," rekao je on i podvukao da je Novi Sad jedini gradu Srbiji koji je smanjio platu u javnim službama.

Na pitanje zašto je SNS napravio koaliciju sa odbornicima koje je optuživao za kupovinu glasova i to spočitavao koaliciji oko DS-a, a sada sa njima ruši Pavličića, Vučević je rekao: "Niko nam se nije pridružio...DS to nikad nije spomenuo, za razliku od nas... A sada se to samo nama imputira." On je dodao da je taj predmet poslat u Tužilaštvo.

Upitan da li je istina da su socijalisti od naprednjaka tražili da u koaliciji budu odbornici SPO-a, Vučević je rekao: "SPS je tražio da SNS definiše svoje odnose u odnosu na SPO."

Na konstataciju da je i u novoj koaliciji došlo do raspodele mesta na čelu javnih preduzeća, Vučević je rekao da neka hijerarhija mora da postoji, da to nisu privatna preduzeća i da je nemoguće stoga na takva mesta postaviti uspešne menadžere koji ne bi sledili strategiju gradonačelnika, gradskog veća i gradske vlasti.

Pavličić je rekao da je ponosan na sve što je do sada uradio u Novom Sadu, i na to "što nije dao da radi ko šta hoće". Na konstatciju da je njegov rad lošije ocenjen na proteklim izborima, sudeći prema broju glasova, a u odnosu na prethodne, Pavličić je rekao da je razlog tome "što su bili organizovani izbori na svim nivoima". On je podsetio da je DS, uprkos tome, dobio izbore.

Vučević je rekao da ostaje pri onome što je rekao - da će smanjiti platu gradonačelnika. "Imaću najnižu platu koju mi zakon dozvoli," rekao je on. Pavličić je napomenuo da je on sebi platu smanjio od 2008. za 30 odsto, a da je sadašnja plata gradonačelnika 140.000 dinara.

Podsetimo, novu većinu, koja je je u petak potpisala koalicioni sporazum, čine odbornici iz pet odborničkih grupa - "Pokrenimo Novi Sad -Tomislav Nikolić", grupe oko SPS-a, "Svi za Novi Sad", "Novi Sad odmah" i odbornička grupa DSS-a. O smeni gradonačelnika odlučuje se u sredu, 12 septembra.

Pavličić je na kraju emisije rekao da će pružiti ruku Vučeviću u sredu i ne samo to - da će, s obzirom na iskustvo koje ima, pomoći mu u svemu što može, jer je interes grada na prvom mestu, i jer su pred gradonačelnikom Novog Sada, kako je rekao, teška vremena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.