Vučević: Novosađani pokazali gostoljubivost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2016, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučević: Novosađani pokazali gostoljubivost

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas Tanjugu da poseta britanskog prestolonaslednika princa Čarlsa i njegove supruge vojvotkinje od Kornvola Kamile, predstavlja potvrdu i verifikaciju subjektiviteta Novog Sada.

Vučević je rekao da je ova poseta izuzetno lep događaj u Novom Sadu, istakavši da je veliki broj Novosađana koji je došao u centar grada da pozdravi kraljevski par, na najlepši način pokazao kako se Novosađani odnose prema tako visokim zvanicama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
U razgovoru s princom Čarlsom, kako je rekao, jedna od tema bila je multietničnost, multikulturalnost i multikonfesionalnost, po čemu je Novi Sad prepoznatljiv, a kako je rekao visoki gost se interesovao za niz stvari iz različitih sfera života i funkcionisanja grada.

"Pitao me je koji su najveći problemi sa kojima se grad susreće, a razgovarali smo i o zapošljavanju, odnosno o stopi nezaposlenosti, stanju u preduzećima i odnosu privatnog i javnog sektora. U tom kratkom vremenu informisao sam ga da je Novi Sad kandidat za Evropsku prestonicu kulture, na šta je on izuzetno pozitivno reagovao", rekao je Vučević.

Gradonačelnik Novog Sada je istakao da je posebno emotivan bio susret princa Čarlsa sa direktnim potomcima slavnih i hrabrih Britanki Margaret Polemis, Rine Marinković i Meri Lorbel, koje su bile veliki dobrotvori srpskog naroda i čija imena se nalaze na spomen ploči koja je danas otkrivena na kući u kojoj su stanovale.

"Imam utisak da se princ Čarls izuzetno prijatno osećao zbog reakcije Novosađana koji su želeli da ga pozdrave, o čemu svedoči i činjenica da su i on i vojvotkinja Kamila prilazili Novosađanima i sa njima razgovarali čime su i pokazali svu svoju veličinu ostavivši na nas jak utisak uglednih ljudi koji imaju visoke pozicije i veliku odgovornost, ali su ipak dobar deo svog vremena provedenog u Novom Sadu posvetili razgovoru sa običnim građanima", naglasio je Vučević.

On je podsetio da je prilikom prve posete Novom Sadu, 1978. godine princ Čarls bio impresioniran i radoznao zbog specifičnosti Petrovaradinskog sata, zbog čega su mu Novosađani sada poklonili maketu tog sata.

"Da ga podseća na njegov drugi dolazak u Novi Sad, ali smo mu pokazali i da smo pažljivo uočili šta je to što je na njega prilikom prve posete našem gradu ostavilo najsnažniji utisak. Mislim da smo, replikom Dušanovog zakonika i maketom Petrovaradinskog sata, spojili nešto nacionalno i lokalno i da je Novi Sad uspeo da pronađe meru da ti pokloni budu i prigodni i skromni, ali i dostojni kraljevskog para", rekao je Vučević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.