Izvor: Blic, 07.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučetić: Rok za izbor vlade ističe 15. maja u ponoć

Bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić potvrdio je danas da, prema Ustavu, rok za formiranje nove vlade Srbije ističe 15. maja u ponoć, a ukoliko do tada Vlada ne bude formirana, predviđeno je raspuštanje Skupštine i raspisivanje vanrednih parlametnarnih izbora.

"Predsednik Republike bi u tom slučaju, u istom danu, 16. maja bio u obavezi da Ukazom raspusti parlament i raspiše izbore, koji bi bili održani u roku od 60 dana od dana raspisivanja", rekao je Vučetić >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Tanjugu. Izbori bi u tom slučaju bili održani najakasnije u subotu, 14. jula. Ukoliko bi se, međutim, dogodilo da neke od parlamentarnih stranaka potpišu koalicioni sporazum o formiranju većinske ili manjinske vlade, predsednik Srbije bi bio u obavezi da proglasi mandatara koga bi mu ta koalicija predložila.

"Ako bi Demokratska stranka Srbije obavestila predsednika Republike da je kandidat za premijeta te i neke druge stranke, na primer, Vojislav Koštunica i da postoji sporazum o formiranju većinske ili manjinske vlade, predsednik Srbije je u obavezi da proglasi mandatara koga mu te stranke predlože", rekao je Vučetić i dodao da je ta funkcija predsednika Republike određena Ustavom. Vučetić nije mogao da precizira šta bi se dogodilo s finansiranjem države, ali je dodao da bi, "verovatno, bilo nastavljeno privremeno finansiranje kao i do sada, budući da bi Skupština bila raspuštena i da ne bi imao ko da donese zakon o budžetu". On je podsetio da je aktuelnoj vladi mandat prestao 14. februara i ona bi, kkao je objasnio, ostala u stanju tehničkog mandata s ograničenim ovlašćenjima, što je u skladu sa Zakonom o vladi.

Skupština je od izbora 21. januara ove godine održala jednu sednicu, 14. februara, na kojoj su potvrđeni mandati poslanika i formirane poslaničke grupe. Na dnevnom redu koji je tada utvrđen, pored izbora vlade, predstoji izbor predsednika i potpredsednika Skupštine i formiranje njenih radnih tela, kao i usvajanje izmena Zakona o ministarstvima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.