Izvor: B92, 11.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučetić: Moguća blokada USS-a

Beograd -- Predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić upozorio je da rad tog suda može biti blokiran.

"U poslednjih mesec dana dva puta, zbog nedostatka kvoruma, nisu održane sednice tog suda. Rad suda u svakom trenutku, čak i iz najbanalnijih razloga, može biti blokiran. Umesto devet, sud trenutno ima samo sedam sudija jer je Ljubomiru Popoviću i Mirjani Rašić istekao mandat, dok je Srđan Đorđević nedavno službeno zatražio od Skupštine Srbije da bude razrešen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dužnosti", kaže Vučetić za "Dnevnik".

"Sud je doveden u veoma tešku situaciju, ne samo zbog odlaganja sednica, već i zato što u još dva slučaja, zbog malog broja sudija, odluka nije mogla biti doneta usled podele glasova. Da bi USS doneo neku odluku, potrebno je da za nju glasa najmanje pet sudija", objasnio je Vučetić.

Prema njegovim recima, rešenje problema je kod predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je jedini ovlašćeni predlagač kandidata za sudije Ustavnog suda. "Još krajem prošle godine zatražili smo od Tadića da u najkraćem mogućem roku izvrši svoju ustavnu obavezu, a u međuvremenu sam i lično kod njega urgirao. Sve se završavalo na veoma ubedljivim obećanjima, ali od toga sve do danas nije bilo ništa, što je, u najblažu ruku, nedopustivo", tvrdi Vučetić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.