Vršac: Jastrebovi čuvaju aerodrom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2018, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vršac: Jastrebovi čuvaju aerodrom

Gotovo svi evropski aerodromi maju organizovanu sokolarsku službu koja radi na obezbeđenju prostora oko pista i objekta. Od nedavno, ptice pružaju biološku zaštitu i na aerodromu vršačke SMATS-e.

Drva jastreba su na aerodromu nekoliko meseci, pripadaju vrsti Harisov jastreb i jedina su ptica grabljivica koja lovi u grupi. Podesna je za biološku zaštitu, dobro podnosi prisustvo ljudi i urbanih objekta.

"Rođeni su u zatočeništvu i obučeni da nam pomognu u zaštiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovakvih površina od neželjenih ptica. Svojom pojavom i prirodnom reakcijom na plen oni stvaraju strah kod drugih životinja i onda mi koristimo taj instiktivni strah kod ptica tako što ih sama pojava jastrebova rasteruje i stvara paniku i mi onda imamo čistu situaciju gde nema neželjenih ptica, kaže Radan Bulatović", sokolar.

Do pre par meseci, dok se ovi jastrebovi nisu uhodali i prilagodili novoj sredini, prilazna površina aerodromu se crnila od vrana, golubova i ostalih ptica koje su piste koristili kao i avioni.

"Mi smo tu redovnim prisustvom grabljivice stvorili strah tako da možete da vidite ptice kako dolaze do ivice ograde i stoje na okolnom drveću, ali ne sleću na sam aerodrom i tako smanjujemo rizik od udara aviona u pticu", kaže Radan.

Jastrebovi nisu opasni za sve koji se prema njima ponašaju bez represije.

Ovima prilazi samo Radan koji je po zanimanju sokolar i radi u formi za biološku zaštitu Raptor.

" Samo ja prilazim i radim pticama", kaže on i u radu sa njima je potrebna sokolarska rukavica jer imaju oštre kandže i potrebno je jako puno iskustva i znanja, a povrede su nešto što je normalno.

Britanci za sokolarstvo kažu "Igra sa oštrim predmetima" jer ptica može da bude jednako opasna kao oštar predmet, ali, ističe Radan, samo ako je čovek isprovocira i tada joj ne treba prilaziti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.