Izvor: B92, 11.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrhovni sud uvažio tužbe emitera

Beograd -- Vrhovni sud uvažio je žalbe osam emitera koji nisu dobili dozvole Saveta Republičke radiodifuzne agencije za rad.

U obrazloženju presuda se navodi da je Savet RRA o dozvolama odlučivao po slobodnoj oceni, što ne proizilazi iz Zakona o radiodifuziji. Radi se o dodeli nacionalnih i beogradskih dozvola za emitovanje programa. Kako se navodi u saopštenju suda, uvažene su tužbe televizije RTL, radija Balkan, Radija 24, televizije Palma LTD, radija Skaj, radija Hit, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Beo-maksis radija i Kriket radija.

Tom odlukom, Vrhovni sud Srbije je poništio rešenja Saveta RRA kojim su odbijeni prigovori tih emitera protiv odluke RRA o izdavanju nacionalnih i beogradskih dozvola.

"Savet RRA je bio obavezan da podrobno, celovito i jasno utvrdi činjenično stanje i da navede konkretne razloge, činjenice i okolnosti zbog kojih je izdao dozvole za emitovanje programa svakom pojedinačnom podnosiocu prijave, odnosno zbog čega je svakom drugom podnosiocu odbijena prijava za izdavanje tražene dozvole", navodi se u obrazloženju.

Vrhovni sud je naložio Savetu RRA da, u ponovljenom postupku, otkloni propuste na koje je ukazano presudama i da donese nova, na zakonu zasnovana rešenja. Tim presudama, Vrhovni sud Srbije ne bavi se dodelom dozvola.

Predsednik i njegov zamenik u Savetu Republičke radiodifuzne agencije Nenad Cekić i Aleksandar Vasić ponovili su da presuda Vrhovnog suda Srbije nije utemeljena na zakonu, već da ima za cilj destabilizaciju stanja u radiodifuziji.

"Ovakve skandalozne presude samo pospešuju radiopirateriju i predstavljalju signal onima koji nisu dobili dozvole na konkursima da krenu u nelegalno emitovanje programa", navode Cekić i Vasić, dodajući da je reč o "organizovanom napadu na odluke Saveta RRA".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.