Vrh SPS hoće u vladu sa DS

Izvor: Blic, 20.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrh SPS hoće u vladu sa DS

Socijalistička partija Srbije sve je bliža dogovoru sa Demokratskom strankom o formiranju vlade Srbije, saznaje „Blic" u izvorima bliskim socijalistima. Istovremeno, isti izvor navodi da lider SPS Ivica Dačić trenutno spremniji da dogovori koaliciju na nivou Beograda sa radikalima i narodnjacima, što bi rezultiralo izborom generalnog sekretara SRS Aleksandra Vučića za novog gradonačelnika.

Dačić je izjavio da je SPS pred teškim trenutkom u kome treba da oceni da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << li da krene „tradicionalnim ili novim putem", navodeći da nije lako praviti Vladu sa onima koji su ih hapsili i zatvarali i da tu misli na DS.

Na poslednjoj sednici Predsedništva SPS, koji broji 12 članova, održanoj krajem prošle nedelje, na dnevnom redu bilo je, kako saznajemo, izjašnjavanje o tome s kim bi SPS trebalo da pravi novu vladu. Deset članova podržalo je buduću saradnju sa DS. U toj grupi su i Milutin Mrkonjić i šef socijalista u Vojvodini i potpredsednik stranke Dušan Bajatović. Jedini socijalista koji se izjasnio za saradnju sa radikalima je potpredsednik stranke Žarko Obradović.

- U tvrdoj struji su, pored njih, i Borka Vučić i Rajko Baralić - kaže naš sagovornik. Treba imati na umu da je Glavni odbor ove stranke već ovlastio Predsedništvo socijalista da donese odluku o budućim koalicijama.

Član Glavnog odbora SPS iz Čačka Rajko Baralić kaže da je u pitanju delikatan trenutak, a da odluka o tome na koju će stranu SPS još nije doneta.

- Uveren sam da će doneti ispravnu odluku koja neće nauditi našoj stranci i verujem da je Dačić u stanju da odluku donese poštujući strukturu biračkog tela i ideološki profil partije. Ogroman je pritisak na sve članove Glavnog odbora. Zovu prijatelji i neprijatelji, i stranke i ambasade - kaže Baralić.

Funkcioner SPS Branko Ružić je juče izjavio da su koaliciji oko SPS „potrebne garancije" i pored toga što je postignut visok stepen saglasnosti o principima za funkcionisanje nove vlade sa radikalima i koalicijom Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija.

„Želimo detaljno da sagledamo šta sve stoji na stolu. Načela su nešto što je prihvatljivo svim relevantnim političkim opcijama u Srbiji, osim, možda, Liberalno-demokratskoj partiji. Ono što ide od principa ka realizaciji tog sporazuma nešto je za šta nam trebaju garancije za realizaciju principa socijalne pravde - kazao je Ružić za RTV B92 . Ružić je rekao da razgovori koje koalicija sa socijalistima vodi na lokalnom nivou ne moraju biti uvertira u formiranje državne vlasti. Portparol DS Jelena Trivan izjavila je da ta stranka i lista „Za evropsku Srbiju" čine sve da Srbija i na republičkom i na nižim nivoima dobije vladu koja ima komplementarnu politiku, iste programske ciljeve i zajednička načela, i koja će državu voditi u pravcu Evropske unije. Stav DS i G17 plus je da dogovor o vladi podrazumeva i dogovor o vlasti u prestonici.

SRS tvrdi da se lider socijalista Ivica Dačić izjasnio da će fomirati vladu s radikalima i koalicijom DSS-NS. Razgovori o formiranju republičke vlasti idu mnogo sporije nego kada je u pitanju Beograd, kaže za B92 lider radikala Tomislav Nikolić. Posle jučerašnjeg trojnog sastanka sa liderima socijalista i DSS Ivicom Dačićem i Vojislavom Koštunicom, Nikolić veruje da su na dobrom putu.

„Ja mislim da to isto tako možemo i da očekujemo u najkraćem roku da ova koalicija ili postane ona koja vlada ili da kaže da nije uspela da bude formirana. Mada mislim da su nam stavovi, principi, želje, ideologija veoma bliski i da to možeda bude osnov za jednu dobru i funkcionalnu Vladu" očekuje Nikolić.

Istovremeno, DSS i SRS najavljuju da je dogovor o novoj vlasti u Beogradu postignut, a to je potvrdio i Gradski odbor SPS. Generalni sekretar SRS i kandidat te stranke za gradonačelnika Beograda Aleksandar Vučić izjavio je juče da u petak ili subotu očekuje potpisivanje koalicionog sporazuma za formiranje vlasti u prestonici. Vučić je Tanjugu rekao da će odmah posle toga biti upućen zahtev vršiocu dužnosti gradonačelnika Beograda Zoranu Alimpiću za zakazivanje sednice Skupštine grada. On je ocenio da je sada važno da dogovor prođe i na stranačkim organima učesnika razgovora. U DSS tvrde da su se predsednik DSS Vojislav Koštunica, zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić i predsednik SPS Ivica Dačić dogovorili da stranački organi sve tri partije potvrde iskazanu volju gradskih odbora o formiranju gradske vlasti u Beogradu. Taj dogovor da do kraja ove sedmice potpiše koalicioni sporazum za Beograd potvrdio je i Izvršni odbor DSS.

Stavovi Predsedništva socijalista

Predsedništvo SPS- a ima 12 članova, a trinaesti će tek biti izabran, kada odbor sa Kosova i Metohije izabere potpredsednika.

Za saradnju sa DS

Milutin Mrkonjić, Slavica Đukić Dejanović (potpredsednici), Branko Ružić (predsednik Izvršnog odbora), Dušan Bajatović (predsednik PO Vojvodina), Milan Nikolić (predsednik UO „Simpo"), Zoran Bartić (predsednik OO Šabac), Zvonko Stević (predsednik PO Kosovo i Metohija), Milisav Petronijević (GO Beograd), Sreten Jovanović (predsednik OO Inđija) i Miomir Ilić (predsednik OO Požarevac).

Za saradnju sa SRS i DSS

Žarko Obradović (potpredsednik)

Uzdržan

Ivica Dačić (predsednik)

Koštunica hoće najjače resore

Lideri Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije Vojislav Koštunica, Tomislav Nikolić i Ivica Dačić juče su se sastali i razgovarali o formiranju vlade.

Lider DSS je naveo da narodnjačka koalicija očekuje mesto premijera, ministra policije, direktora BIA, obrazovanje, Kosovo i Metohiju i spoljne poslove i finansije, a da ostale resore mogu da podele radikali i socijalisti. Nikolić se načelno složio, a Dačić je odgovorio da će u toku današnjeg dana uputiti odgovor, saznaje „Blic" od izvora bliskog učesnicima sastanka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.