Vreme za rešavanje problema sa Srbijom

Izvor: Blic, 17.Jan.2010, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreme za rešavanje problema sa Srbijom

Došlo je vreme da se svi problemi između Hrvatske i Srbije stave na sto i počnu rešavati. U obe zemlje je sazrela politička svest o tome da konačno treba da počne rešavanje problema koji opterećuju naše odnose – rekao je u intervjuu Beti novoizabrani predsednik Hrvatske Ivo Josipović, i dodao da će članstvo Hrvatske u EU i dobri odnosi sa susedima biti glavni prioriteti njegove spoljne politike.

Josipović je ocenio da nerešena pitanja u odnosima dve zemlje neće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << usporiti napredovanje ka Evropi, i dodao da je interes i Srbije i Hrvatske da „ona druga što pre uđe u EU".

– Jedna od glavnih postavki moje spoljne politike je upravo činjenica da su dobri odnosi sa susedima ključ i naše sigurnosti i razvoja ekonomije i Hrvatske i svih zemalja u regionu. Glavni napor će biti usmeren upravo prema tome – rekao je novoizabrani predsednik Hrvatske.

Upitan šta bi Beograd konkretno trebalo da uradi da bi eventualno došlo do povlačenja hrvatske tužbe za genocid iz 1999. godine, Josipović je rekao da treba otkriti sudbinu više od 1.000 nestalih, vratiti preostalo kulturno blago, ali i nastaviti procesuiranje ratnih zločina. On je dodao da su sve te stvari već počele da se rešavaju i da je „danas bitno drugačija situacija nego u vreme kada je tužba podneta", ali da „još puno toga treba uraditi".

– Teško je očekivati da bude pronađen svaki papir, ali je bitno da postoji dobra volja, da se vide procedure, aktivnosti i izrazito dobri rezultati – naglasio je Josipović.

Josipović je ponovio da „tužbe nisu same sebi svrha", ocenivši da „nema razloga desetke godina trošiti vreme i novac na sudski postupak, ako može da bude postignut dogovor".

– Siguran sam da tužbe ne bi bilo da su se u vreme podnošenja hrvatske tužbe ovi problemi rešavali – smatra Josipović, koji je i sam učestvovao u sastavljanju hrvatske tužbe.

Upitan kako istovremeno održavati dobre odnose sa Srbijom i sa Kosovom s obzirom na srpsko protivljenje nezavisnosti Kosova, Josipović je odgovorio da će „biti potrebno snalaženje".

– Interes obe države je što skoriji ulazak u EU i na tom putu Hrvatska i Srbija treba da sarađuju – rekao je Josipović.

Navodeći da će Hrvatska ranije ući u EU budući da je njen pregovarački proces pri kraju, Josipović je izrazio očekivanje da će to biti do 1. januara 2012. Dodao je bi „voleo da i Srbija bude deo EU" jer će doprineti stabilnosti u regionu.

Na pitanje mogu li međusobne tužbe za genocid između Hrvatske i Srbije i nerešeno granično pitanje da uspore obe zemlje na putu evropskih integracija, Josipović je odgovorio negativno.

– Mislim da ti problemi neposredno ne predstavljaju posebnu prepreku za ulazak Hrvatske u EU, ali probleme treba staviti na sto i rešavati. Danas su ti problemi možda manje bolni, ali sutra mogu da budu povod za neki veći nesporazum – naglasio je Josipović.

Prema njegovom mišljenju, granični problem je više tehničko pitanje koje će biti rešeno ili dogovorom ili na međunarodnom sudu pravde.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.