Izvor: B92, 24.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vreme za jasne odluke"

Beograd -- U Beogradu je danas počela konferencija "U potrazi za Srbijom", na kojoj se razgovara o problemima s kojima se Srbija suočava.

Srbija teži evroatlantskim integracijama u trenutku kada Evropa preispituje svoje uređenje, uz istovremeno oživljavanje nacionalnih pokreta u samim zemljama članica Unije, rečeno je na međunarodnoj konferenciji u Beogradu "U potrazi za Srbijom" koju je organizovala fondacija Hajnrih Bel.

"Mi rešavamo problem Srbije i okrenutosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije Evropi kada je kontekst ne naročito povoljan i to moramo imati u vidu", rekla je Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji.

"Ovo je nezgodan trenutak kad Evropa preispituje svoje uređenje, a istovremeno postoji kriza demokratskih kapaciteta, uz oživljavanje nacionalnih pokreta u samim članicama EU, poput Mađarske, Češke i Poljske", rekla je Minićeva.

Ralf Fiks, predsednik nemačke Fondacije Hajnrih Bel, rekao da je vreme za donošenje jasnih odluka u Srbiji i da smatra da političari u Srbiji još nisu doneli jasnu odluku o tome da li su za Evropu.

"Razumem da je Srbija u teškoj situaciji, prelaska iz komunizma ka kapitalizmu, od jednopartijske države ka demokratiji, ali mi se čini da je došlo vreme da se donesu jasne odluke", kaže on.

Fiks je rekao da u to spada i jasna spoznaja da se Kosovo neće vratiti pod vlast Srbije jer je ono prokockano još u Miloševićevo vreme, a da je druga važna odluka raskid sa ekstremistima, što bi se najbolje videlo kroz hapšenje Ratka Mladića.

Članica nemačkog parlamenta i parlamentarnog odbora za spoljnu politiku Mariluiz Bek izjavila je da je Srbija prihvaćena kao sastavni deo politike EU prema zapadnom Balkanu sa perspektivom integracije tog regiona u Uniju.

Bekova se založila za uvođenje viznih olakšica, posebno što se zna da je za ljude koji žive u tranzicionim društvima, veoma važno da se upoznaju s otvorenim društvima.

Bekova je takođe istakla neophodnost suočavanja sa prošlošću i rekla je da se zato nada da će EU biti odlučna i neće praviti kompromise kad je reč o izručivanju haških begunaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Živorad Kovačević izjavio je da sve zemlje u regionu prvi put u istoriji imaju zajednički cilj - evroatlantske integracije.

Takođe, prvi put nijedna evropska zemlja nema posebne aspiracije prema nekoj od zemalja iz regiona, rekao je on imajući u vidu veliku nepopularnost Srbije u Evropi tokom devedesetih godina.

Poslanica parlamenta Nemačke iz Stranke zelenih i članica Odbora za spoljnu politiku Mariluiz Bek rekla je da Srbiju čeka teška situacija kada je reč o budućem statusu Kosova. "Međunarodnoj zajednici je jasno da će nezavisnost Kosova ojačati radikalne snage u Srbiji. Međutim, isto tako je jasno da zbog onoga što je počinila Miloševićeva vojska nema povratka Kosova pod državni krov Srbije", rekla je ona.

Zamenik ambasadora nemačke u Srbiji Mihail Derus rekao je danas da građani Srbije sami odlučuju o svojoj budućnosti i da konačna odluka o daljem putu neće biti doneta u jednom od glavnih gradova zemalja Evropske unije i Briselu, već u Srbiji.

Derus je ocenio da građanima Srbije nije dovoljno jasno predstavljeno koliko gube odlaganjem približavanja EU jer uslovi za sporazum o asocijaciji i pridruživanju ostaju neispunjeni.

Mladić i Kosovo

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović je rekao da to što Ratko Mladić i drugi optuženici nisu u Hagu jeste krupan problem, ali ne i jedini s kojim se sreće Srbija.

"Priznajem autoritet međunarodnog prava i pravedne zahteve da Mladić bude u Hagu, ali to je jedan, ali ne bi smeo da bude jedini dijalog koji imamo sa Zapadom. EU ima pravo da pritiska Vladu, ali neka ne zaboravi da postoji Srbija koja traži pomoć da bi iskoristila svoje resurse", kaže on.

Bivši premijer Srbije Zoran Živković ocenio je da je nezavisnost Kosova najizvesnije rešenje. "Svi se kunu da niko neće da potpiše nezavisnost Kosova.

Nikome iz Srbije neće ni biti ponuđeno da potpiše nezavisnost Kosova. Niko u Srbiji ne odlučuje o nezavisnosti Kosova, ni u Beogradu ni u Prištini", rekao je Živković u emisiji Otvoreno o Kosovu.

"O nezavisnosti Kosova odlučuje Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, a ta odluka posle ne dolazi na potpis ni predsedniku Srbije Borisu Tadiću, ni premijeru Srbije Vojislavu Koštunici, niti bilo kom drugom, to je odluka s kojom se svako mora pomiriti", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.