Izvor: B92, 10.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vratio se progonilac Hrvata

Beograd -- Ostoja Sibinčić, koji je progonio Hrvate u Hrtkovcima početkom devedesetih, imenovan za sekretara Mesne zajednice u Rumi.

Njegovo imenovanje za sekretara mesne zajednice u kojoj živi veliki broj Hrvata novi je udarac demokratizaciji Srbije, ocenjuje Građanski savez Srbije. "Rehabilitujući one koji su na zboru meštana Hrtkovaca 6. maja 1992. čitali spiskove sa imenima nepodobnih građana, nakon čega se veći broj Hrvata iselio, vlasti danas ratnu politiku u Srbiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vraćaju na mala vrata", kaže se u saopštenju GSS-a.

U Rumi lokalnu vlast drže SRS, SPS i DSS.

Kako podseća novosadski Radio 021, na zboru meštana Hrtkovaca, Sibinčić je 6. maja 1992. godine čitao spisak sa imenima nepodobnih, nakon čega se veći broj Hrvata iselio. U javnosti je poznat i po tome što je zajedno sa Trivom Ivkovićem, bivšim upravnikom zatvora u Sremskoj Mitrovici promenio naziv Hrtkovaca u "Srbislavce", postavljajući table sa tim imenom na ulaz u mesto.

Zbog progona Hrvata protiv Sibinčića je vođen postupak, ali je obustavljen.

Optužnica pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu tereti vođu radikala Vojislava Šešelja i za događaje u Hrtkovcima, 1992. godine.

HO: Pod hitno smeniti Sibinčića

Umesto političkog obračuna sa velikonacionalističkom politikom, u Srbiji nesmetano teče proces restauracije starog režima, saopštava Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

Izborom Ostoje Sibinčića za sekretara mesne zajednice "Ruma 2" restaurira se politika koja je pripadnike manjina, u ovom slučaju pripadnike pre svega hrvatske manjine, svojevremeno učinila žrtvama nacionalističke histerije i nasilja.

"Dok se u Hagu sudi politici koja završila u ratnom zločinu i genocidu, u Srbiji se nacionalistima kao što je Sibinčić omogućuje da učestvuju u upravljanju lokalnom zajednicom i drže moralne pridike", smatra HO.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji traži od tri partije zastupljene u lokalnoj vlasti u Rumi da hitno preispitaju ovu odluku i smene novopostavljenog sekretara mesne zajednice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.