Izvor: B92, 14.Jun.2010, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vratilo se osam Srba u Poljane

Istok -- U selo Poljane u opštini Istok vratilo se osam Srba, samoinicijativno i uprkos svemu, jer za njih kao da niko ne haje.

Oni su samo deo velike grupe proteranih Srba koji žele da se vrate u ovo selo, u svoje kuće i na svoja imanja.

Grupa povratnika je smeštena u jednu kuću na kraju sela Osojana, prema Poljanu. Jedan od povratnika, Mihajlo Šmigić, izjavio je da Srbi očekuju da im u nameri da se vrate pomognu i organi države Srbije, ali i međunarodne organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Priština.

"Mi smo smešteni u jednu kuću i još ne možemo da odemo na ono što je naše. Kuće su nam porušene, a imanja uzurpirana već jedanaest godina. Albanci obrađuju našu zemlju i seku našu šumu. Ali, mi verujemo da možemo da se vratimo na svoje", rekao je on.

Srbi iz Poljana kažu da im je dosadilo da i dalje čekaju da im neko pomogne u povratku, pa su odlučili da se vrate sami. Kada se steknu uslovi, kažu, za njima će doći i njihove porodice.

"Mi smo naš povratak i zahtev da se vratimo na naša imanja i u naša dvorišta, u kojima smo nekad imali kuće, prijavili Kforu i kosovskoj policiji, ali nam oni kažu da ne možemo još da idemo tamo. Čekaćemo mi u ovoj kući sve dok ne možemo da odemo na naša imanja", kazao je Šmigić.

Kuću, u kojoj su smešteni već nedelju dana, obezbedila im je srpska opština Istok.

Predsednik te opštine Dragoljub Repanović rekao je da povratnici imaju hranu, vodu i struju u kući u kojoj su trenutno smešteni.

Srbi povratnici su rekli da ih do sada, a vratili su se 3. juna, niko iz ministarstva za Kosovo i Metohiju nije zvao niti obišao.

U selu Poljane je pre rata živelo 36 srpskih porodica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.