Izvor: B92, 01.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrata za Balkan ostaju otvorena

London, Beograd, Brisel, Podgorica -- Šef britanske diplomatije, koji preuzima predsedavanje EU, kaže da se politika prema Turskoj ni prema Balkanu neće menjati.

"Evropska unija je, takodje, spremna da otvori pregovore sa Hrvatskom, pod uslovom da u potpunosti sarađuje sa Medjunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Takođe, snažno podržavamo težnje drugih zemalja zapadnog Balkana, ali i one, kao sve zemlje kandidati, moraju da zadovolje postavljene uslove", rekao je Džek >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Stro, a javlja BBC na srpskom.

"Bugarska i Rumunija su potpisale zajednički sporazum o pridruživanju 25. aprila ove godine i predviđeno je da nam se pridruže u januaru 2007. Obe imaju mnogo toga da urade kako bi ispunile preuzete obaveze i Evropska komisija će na jesen podneti izveštaj o njihovoj spremnosti", rekao je on.

Britanski premijer Toni Bler je rekao da planira da u narednih nekoliko meseci organizuje samit, na kome će se razgovarati o budućim pravcima Evropske unije.

Bler je rekao i da će britansko predsedavanje biti usmereno na evropsku saradnju po pitanju državnog terorizma: "Najvažnije je okupiti ljude da razgovaraju oko dokumenata Evropske Komisije. Kako mi dajemo smisao dilemi Evrope, koja s jedne strane želi da bude jaka konkurentska ekonomija, a s druge strane želi da zadrži jaku socijalnu dimenziju, gde gledamo da li su naši građani zaštićeni na pravi način kada menjaju posao, kako mi omogućavamo našim ljudima da dođu do pravde i ravnopravnosti, kako bi se suočili s današnjim izazovima. To je dilema evropskog socijanog modela. "

Gauen: Ulazimo u novu fazu odnosa

Ambasador Velike Britanije u SCG Dejvid Gauen izjavio je, povodom početka britanskog predsedavanja Evropskom unijom, da se ulazi u novu fazu odnosa EU i Srbije i Crne Gore.

Gauen je na ceremoniji povodom početka šestomesečnog predsedavanja EU u ambasadi Velike Britanije u Beogradu rekao da će mnogo toga u odnosima EU i SCG zavisiti od napretka i na nivou državne unije i na nivou dve republike. "Pred nama je niz važnih pitanja, uključujući punu saradnju sa Haškim tribunalom i napredak u svim aspektima kriterijuma iz Kopenhagena", rekao je Gauen, prenosi Beta.

Gauen je rekao i da će Velika Britanija iskoristiti predsedavanje kako bi se pozabavila širokim nizom spoljnopolitičkih pitanja. "U tom kontekstu, želeo bih da citiram zaključke Evropskog saveta iz juna u kojima se potvrđuje posvećenost punoj implementaciji agende iz Soluna, u kojoj se naglašava da je budućnost istočnog Balkana u Evropskoj uniji", rekao je britanski ambasador.

Ceremoniji podizanja zastava EU i Velike Britanije prisustvovala je i otpravnik poslova delegacije Evropske komisije Esmeralda Hernandes Aragones. Ona je izjavila da očekuje će tokom britanskog predsedavanja EU početi pregovori o stabilizaciji i pridruživanju SCG. Velika Britanija preuzima šestomesečno rotirajuće predsedavanje EU od Luksemburga.

Labus: Potreban dogovor o odlaganju referenduma

Međutim, dve strane u državnoj zajednici ne mogu još da se dogovore o međusobnim odnosima.

Potpredsednik srpske vlade Miroljub Labus izjavio je u Briselu da vlasti u Beogradu i Podgorici treba da postignu politički dogovor o odlaganju referenduma u Crnoj Gori, jer inače pregovori SCG i EU o pridruživanju neće moći da se okončaju za devet meseci, prenosi Beta.

Labus je novinarima rekao da je o tome razgovarao sa čelnicima EU u protekla dva dana i da visoki predstavnik EU Havijer Solana 20. jula dolazi u Beograd kako bi, između ostalog, sa liderima Srbije i Crne Gore razmotrio rešavanje ovog pitanja pre početka pregovora o pridruživanju u oktobru.

Potpredsednik srpske vlade je izjavio da je nužno da se pregovori pripreme na pravi način da bi mogao da se sklopi sporazum. On je rekao da do kraja septembra Beograd i Podgorica moraju da postignu politički dogovor, jer ako bi pregovori počeli, a u martu 2006. se održi referendum, to bi usporilo proces pridruživanja i Crne Gore i Srbije Evropskoj uniji. Labus je uveren da bi "moratorijum od godine dana" za referendum bio najkorisnije rešenje i za Crnu Goru i za Srbiju, uz opasku da se "i sad ovaj predlog možda neće nekome svideti, pa će pokušati da odloži". A na kraju će se "nešto slično dogoditi" kao i sa ustavnom poveljom, rekao je Labus. "Ono što je predloženo je nešto razumno. To nije politika i politički interesi jedne ili druge strane. To je pitanje interesa zemlje, zajedničkog interesa i Srbije i Crne Gore", ocenio je potpredsednik srpske vlade.

DPS protiv

Demokratska partija socijalita ocenila je kao "neprihvatljiv" predlog potpredsednika Vlade Srbije Miroljuba Labusa o odlaganju referenduma.

Funkcioner DPS-a Miodrag Vuković rekao je agenciji Beta da Labusov predlog ne doprinosi rešavanju, već komplikovanju problema, pošto bi se odlaganjem referenduma nastavilo "trajanje zajednice u kojoj se ne zna ni ko pije ni ko plaća".

Vuković je istakao da je vlast u Crnoj Gori odlučna da referendum organizuje do kraja aprila 2006. godine, što je rekao u četvrtak i crnogorski premijer Milo Đukanović, naglasivši "da više nema prostora za manevrisanje sa datumom referenduma".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.