Izvor: B92, 19.Jul.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vraćanje ambasadora jača Srbiju"

Beograd -- Vraćanje ambasadora u zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova snaži poziciju Srbije, kažu stručnjaci za međunarodne odnose.

Dugogodišnji diplomata i član Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić kaže da je povlačenje ambasadora iz zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova bio iznuđen potez, jer Srbija na taj događaj nije mogla da ne reaguje. Međutim, on smatra da takva situacija sada više šteti nego koristi Srbiji.

"Mi nemamo svakodnevnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << diplomatsku mogućnost da kontaktiramo sa najvišim političkim krugovima u tim zemljama koje u stvari i prave politiku tih zemalja prema nama. Prema tome, to je naš osnovni interes da možemo da razgovaramo, da vodimo dijalog, da iznosimo naša stanovišta, argumentaciju da branimo naše interese", kaže Dušan Lazić iz Foruma za međunarodne odnose.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je Njujork tajmsu pre dva dana da postoji mogućnost da bude vraćeno oko dvadeset ambasadora i da će o tome za vikend razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Odustvo ambasadora u Evropskim zemljama ima uticaja i u odnosu Srbije prema Uniji, kaže profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković. Prema njegovim rečima Srbija ipak nije mnogo izgubila u evro integracijama, jer je njihov nastavak uslovljen sarađom sa Hagom.

"Pretpostavljam da je nova vlada zaista željna da saradnu sa Hagom dovrši na najkonkretniji način i u tom smislu da otvori zaista velika vrata za naš ulazak u EU. U tom trenutku bitno je imati i ambasadore, jer sa EU se mora raditi dnevno - mora se lobirati kod svake vlade zemlje članice i naravno u samoj centrali u Briselu. Moja je pretpostavka da će prvo i biti vraćeni ambasadori u zemlje članice EU ili bar one najuticajnije među njima", kaže Ivo Visković, profesor FPN-a i bivši ambasador u Sloveniji.

Sagovornici B92 ističu i da Srbija mora da ponovo da uspostavi odnose na visokom nivou sa ambasadorima u Srbiji. Dobar znak u tom smeru je, prema njihovim rečima, nedavni prijem u ambasadi Francuske kojem su prisustvovali i premijer i mnogi ministri vlade, između ostalih i šef diplomatije Vuk Jeremić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.