Izvor: B92, 09.Avg.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vraćaju se i "DSS ambasadori"

Beograd -- Ambasadori Srbije počeli su da se vraćaju u zemlje EU iz kojih su povučeni posle odluka tih zemalja da priznaju nezavisnost Kosova.

U diplomatska predstavništva vraćaju se i ambasadori iz redova DSS-a, iako se njihova stranka protivila takvoj odluci Vlade. Budući da je jedan od prioriteta Srbije ubrzavanje evropskih integracija, Vlada je procenila da je, zarad tog cilja, neophodno vratiti ambasadore u zemlje EU iz kojih su povučeni pošto su te zemlje priznale >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nezavisnost Kosova.

Među 11 ambasadora koji se odlukom Vlade vraćaju na posao su i ambasadori koje je predložio, sada opozicioni DSS.

Iako je potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić povratak ambasadora ocenio kao "kapitulaciju" Srbije pred Zapadom prognozirajući čak da će zbog takvog ponašanja i Rusija odustati od podrške u vezi sa Kosovom, i ambasadori iz te stranke poštuju jednoglasnu odluku nove vlade. U Pariz se vraća Predrag Simić a Sanda Rašković Ivić potvrdila je za B92 da je obnovila diplomatske odnose sa Italijom.

Ambasadori Srbije još neće biti vraćani u zemlje van EU koje su podržale nezavisno Kosovo, što znači da ambasade u Vašingtonu, Otavi, Ankari, Zagrebu... ostaju prazne.

Eventualna promena tog stava mogla bi da usledi posle sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja se održava u septembru. Na toj sednici Srbija će zatražiti da se o nezavisnosti Kosova izjasni Međunarodni sud pravde u Hagu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.