Izvor: B92, 19.Dec.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vordsvort: Status kandidata 2009.

Beograd -- Srbija bi mogla da dobije status kandidata za članstvo u EU krajem 2009. ili početkom 2010, najavio je ambasador Velike Britanije u Beogradu Stiven Vordstvort.

Vordsvort je u intervjuu FoNetu predvideo da će naredne godine biti odmrznut Prelazni sporazum Srbije i EU i da će početi ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Britanski ambasador je naglasio da će dobijanje statusa kandidata zavisiti od toga kada će Srbija podneti zahtev, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali je prethodno neophodno da Beograd ispuni uslov pune saradnje sa Tribunalom u Hagu, koja bi dovela do odmrzavanja Prelaznog sporazuma, kao i da zemlje EU, u periodu od devet do 12 meseci, vide kako teče primena SSP-a.

"Postoji još jedno pitanje koje bi trebalo uzeti u obzir, a to je kako se u Srbiji odvijaju zakonodavna aktivnost i proces integracija. Postojao je ambiciozan plan da se ove godine usvoji 51 zakon sa evropske agende, ali do sada je samo devet prošlo kroz parlament, zbog taktike Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije. To se mora rešiti", naglasio je Vordsvort i ocenio da bi "ljudi trebalo da shvate koliko ove stranke nanose štete evropskim integracijama Srbije".

On je konstatovao da su očekivanja od evropskih integracija u Srbiji bila visoka, ali da je ovo bila dobra godina, jer je potpisan SSP i ostvaren napredak u razgovirima o vizama, i napomenuo da evropske integracije proces koji traje godinama i "ponekad ide malo brže, nekad malo sporije".

Vordsvort je ocenio da je važna odluka Vlade Srbije da jednostrano primeni Prelazni sporazum, što predstavlja znak predanosti procesu integracija, dok je, povodom problema sa Lisabonskim sporazumom, podsetio da niko ne kaže da bi zbog toga proces proširenja Unije trebalo da se zaustavi.

Prema rečima Vordsvorta, EU će morati da ponađe način da prevaziđe taj problem mnogo pre nego što će Srbija postati članica, za šest ili nešto više godina.

"Mi ne tražimo od Srbije da prizna Kosovo, kao uslov za EU, i to smo mnogo puta rekli, razumemo Ustav Srbije i stavove politčara", nastavio je Vordsvort, ali i napomenuo da je uslov za evropske integracije uvek bio postizanje pune saradnje sa Hagom, što ne važi samo za Srbiju, već i za sve države regiona.

Vordsvort je istakao da, po pitanju saradnje Srbije sa Hagom, ove godine bilo dosta napretka i objasnio da je "hapšenje Karadžića bilo veoma važno".

Kao što je glavni haški tužilac Serž Bramerc izvestio, bilo je napretka u saradnji u brojnim oblastima, ali postoji još toga što se mora uraditi, naglasio je britanski ambasador.

Vordsvort smatra da je jasno i da nema sumnje da će vlasti u Srbiji uhapsiti haške begunce Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ako oni budu pronađeni, misli da se na tome radi i da je to "pitanje vremena i sreće".

Govoreći o Kosovu, Vordsvort je naglasio da je Euleks najveća mirovna misija EU i ocenio da je bilo važno da Srbija sarađuje po tom pitanju.

"Bez saradnje sa Euleksom nema evropskih integracija, Srbija bi bila u nemogućem položaju, ali to se nije dogodilo i to pozdravljamo", rekao je Vordsvort i predvideo da će 2009. na Kosovu biti godina konsolidacije, bolje bezbednosti i boljeg života, u čemu će Euleks imati važnu ulogu.

Vordsvort je rekao da Britanija priznaje Kosovo, kao nezavisnu državu, što su do sada učinile 53 države i izrazio uverenje da će Međunarodni sud pravde odlučiti da to nije kršenje međunarodnog prava.

Upitan o eventualnoj podeli Kosova, Vordsvort je odgovorio da postoji saglasnost da bi podela Kosova bila loša odluka i napomenuo da je to jedini stvav oko kojeg postoji saglasnost i srpske i albanske strane.

Na pitanje o bilateralnim odnosima Londona i Beograda, Vordsvort je odgovorio da su oni dobri, uprkos neslaganjima oko Kosova, ali je ukazao na zabrintuost zbog odluke Srbije da ne glasa za rezoluciju kojom se osuđuje Iran za kršenje ljudskih prava, za šta su glasale sve države EU.

To govori o proevropskim vrednostima, primetio je Vordsvort i dodao da je i u EU bilo mnogo zabrinutosti zbog reakcije Srbije prema Crnoj Gori i Makedoniji, posle priznavanja Kosova, kao i zbog oštre retorike prema Hrvatskoj.

Upitan o kritikama ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića na račun EU, Vordsvort je rekao da nisu u pitanju ličnosti, već politika, i ponovio da postoje razlike po pitanju Kosova, rezolucije o Iranu i odnosa Srbije prema susedima, ali da je ubeđen da su "Jeremić i drugi ministri predani Srbiji u EU".

"Moramo otvoreno razgovarati, i privatno, o stvarima u kojima se ne slažemo i da pronađemo rešenja", dodao je Vordsvort.

U drugim oblastima sarađujemo intenzivno, podržavamo evrospke integracije Srbije, podržavano integracije Srbije u NATO i želimo da pomognemo u sektorima trgovine, reforme pravosuđa i bezbednosnih snaga, rekao je Vordsvort.

On nije želeo da komentariše energetski sporazum Srbije i Rusije, jer je to, kako je rekao, pitanje za Beograd i Moskvu.

"Ono što Srbija želi je da postane članica EU, a to nije u konfliktu sa dobrim odnosima koje Srbija želi sa Rusijom", čemu teže i države članice EU, poručio je Vordsvort.

On je rekao da je teško predvideti šta će se događati sa potencijalnim britanskim investicijama u Srbiji u narednoj godini zbog svetske ekonomske krize.

Vordsvort je, na kraju, građanima Srbije poželeo da im naredna godina bude mirna i da u njoj bude manje dramatičnih stvari nego u 2008.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.