Izvor: B92, 12.Jun.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vordsvort: Nikog ne pritiskam

Vašington -- Ambasador Velike Britanije u Beogradu Stiven Vordsvort nada se da će Srbija dobiti vladu koja će zemlju "krupnim koracima povesti ka Evropi".

Vordsvort je u intervjuu za Nedeljni telegraf potvrdio da se viđa sa mnogim uticajnim ljudima u Srbiji, ali je poručio da nikoga ne pritiska, niti nudi milione dolara da bi bilo koga ubedio šta treba da radi.

"Mislim da je najgori ishod da se ne postigne nikakav dogovor i da se ponovo raspišu izbori. A ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pričaju o tome, pričali su i pre izbora, što mi je bilo veoma čudno", naglasio je Vordsvort.

"Veliki rizik ovakvog ishoda je zasićenje birača", ukazao je britanski ambasador i napomenuo da "građani biraju i biraju i biraju, a ništa se ne događa".

Vordsvort je, takođe, naglasio da Rusija i Zapad imaju iste ciljeve na Balkanu - da region bude stabilan, prosperitetan i u Evropskoj uniji.

Džonson: Vlada proevropska

Srbija će verovatno završiti sa koalicionom vladom Tadićevog DS-a i proevropskog bloka i socijalista, smatra saradnik vašingtonskog Centra "Vudro Vilson" Ros Džonson.

"Ironija je da se socijalistička stranka menja i postaje modernija, dok se DSS transformisao u daleko više nacionalističku stranku nego što su to sada socijalisti", rekao je Džonson.

On je za Glas Amerike rekao da SAD čine sve što mogu da bi pomogli Beogradu i približili ga Evropi, uključujući potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i vizne olakšice za EU.

"Čak i u slučaju formiranja vlade koja bi bila manje zainteresovana za saradnju sa Evropom, mislim da će dalja integracija Srbije u EU ostati realna mogućnost i njena opcija", dodao je Džonson.

Kada je reč o Kosovu, Džonson smatra da je zahtev za nastavkom pregovora o statusu "diplomatski nonsens" jer je teško, kako je rekao, da će se Kosovo odreći stečene nezavisnosti i vratiti pod suverenitet Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Britanski ambasador: Ne nudimo novac za formiranje vlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2008

BEOGRAD - Stiven Vodsvort, britanski ambasador u Beogradu poručio je u intervjuu objavljenom u listu Nedeljni Telegraf da nisu istinite glasine da on ili njegova vlada nudi milione dolara da bi nekoga ubedio šta treba da radi oko formiranja nove vlade Srbije...„Trenutno se odvija dosta pregovora,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.