Vojvođanski triler

Izvor: Blic, 29.Nov.2009, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvođanski triler

Skoro se, najzad, oglasio i Jožef Kasa s ozbiljnim upozorenjem: „Stalne optužbe iz Beograda na račun Vojvodine o separatizmu mogu na kraju zaista i da rezultiraju – secesijom." Upozorenje ili pretnja?

S druge strane, primitivni i (ili) autistični konzervativci koji su napravili centralistički ustav u vremenu u kome centralizam odstupa pred jasnim potrebama decentralizacije države izlaze s drugačijim upozorenjima.

Nažalost, postojeći ustav Srbije je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sačinjen bez ikakvog oslonca na savremene ustavno-pravne teorije. Prvi, Sretenjski ustav Srbije iz 1835. napravljen je s osloncem na teoriju Monteskjea o podeli vlasti ugledanjem na ustav Francuske revolucije. Da li može neki od sadašnjih ustavotvoraca da kaže da mu je teorijski oslonac kibernetski model ustavnog sistema ili teorije sistema i njene savremene varijante, kada je pravljen važeći ustav Srbije? Nema ništa od toga, ali zato složno galame „Vojvodina hoće da se otcepi", „Hoće da razori srpsku državu", „Tamo vladaju separatisti" itd.

Konačno, razni čankolizi, nakostrešeni kasiri hoće da kusaju svoj paprikaš sa svojih tezgi u svojim dućanima da ne bi ništa platili jer, naravno, država košta. Ti ljudi bez ikakvog znanja o državi hoće da vode državu a da ne znaju da posedovanje zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, uz pravo na zaključivanje međunarodnih ugovora, pretvara taj dućan u državu u državi, a to ne može postojati. Čanak se buni, „kako to zakon o nadležnostima poverava neke nadležnosti Vojvodini. To znači da, ako ih poverava, može i da ih oduzme". On naravno ne zna da državna vlast ima suprematiju kojoj nijedna druga vlast ne može biti ravna. To je suština suverenosti države te ona zato može menjati i zakone i ustave i donositi nove po proceduri koja se podrazumeva u demokratskoj državi.

Niko ne očekuje da separatista kaže da je separatista. Ali onaj ko predlaže ustavni sistem koji dezintegriše državu ruši državu, a to je osnov za neoborivu optužnicu i u demokratskoj državi.

Imamo dovoljno iskustva s Ustavom od 1974. koji je dezintegrisao Jugoslaviju do mere da se u prvoj krizi raspala. U programu Čankove partije je pisalo da Vojvodini mora biti vraćena autonomija po ustavu iz 1974. godine. Ovo nije separatizam za Jožefa Kasu! Da ne analiziramo pismo Nenada Čanka lordu Karingtonu koji je u Hagu 1991. g. razdvajao ostrašćene separatiste u bivšoj Jugoslaviji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.