Vojvodina konačno na dnevnom redu?

Izvor: B92, 08.Okt.2009, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvodina konačno na dnevnom redu?

Beograd -- Vlada bi trebalo naredne nedelje da utvrdi predlog Zakona o nadležnostima Vojvodine, nakon čega bi se taj akt i pokrajinski Statut našli u Skupštini Srbije.

Pokrajinska skupština usvojila je Statut Vojvodine pre nešto manje od godinu dana - 15. oktobra prošle godine. Prema najavama iz vladajuće koalicije, Zakon o prenosu nadležnosti, koji treba da prati potvrđivanje Statuta, naći se na sednici Vladi Srbije najkasnije sledeće nedelje.

Čitave godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vodi se polemika o tome kada će republička skupština potvrditi Statut i doneti Zakon o prenosu nadležnosti Vojvodine.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović očekuje da će taj zakon uz Statut stići u parlament do kraja oktobra.

"Informacije kojima ja raspolažem su da su resorna ministarstva privela kraju predloge nacrta za svoje resore i da će se ove ili sledeće nedelje naći na Vladi. Očekujem da ga Vlada odmah posle toga prosledi parlamentu i posle toga će on konačno biti u proceduri”, kaže predsednica Skupštine.

Kako će izgledati Zakon još se ne zna, ali u Demokrataskoj stranci navode da je polazna osnova Ustav Srbije.

"DS u svom progamu ima jasno definisano zalaganje za ostvarenjem punog ustavnog sadržaja Vojodine i tu ne postoje nikakve razilke. Ako postoje nesporazumi oko toga šta je u granicama Ustava ili nije, to nije nikakav razlog za podele unutar stranke, ni vladajuće koalicije”, kaže šefica poslanika DS-a Nada Kolundžija.

U Ligi socijaldemokrata Vojvodine (LSV) navode da imaju samo neformalne informacije da je izrada Zakona u završnoj fazi, ali da za tu stranku tekst neće biti usaglašen dok Izvršno veće Vojvodine o tome ne iznese svoj stav.

"Sekretari iz DS-a pregovaraju sa ministrima iz DS-a i to je postala unutarstranačka stvar, a reč je o ozbiljnom državnom pitanju”, ocenila je funkcionerka LSV-a Aleksandra Jerkov.

Ukoliko se bude zahtevalo da se Statut menja i da se o tome ponovo izjašnjava pokrajnska skupština, Liga u tome neće učestvovati.

Svako insistiranje na ponovljenom glasanju bilo bi poniženje građana koji su glasali za poslanike vojvođanskog parlamenta, kaže Aleksandra Jerkov.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.