Izvor: B92, 03.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvodina: G17 plus vs DS

Novi Sad -- Vojvođanski odbor G17 plus optužio Bojana Pajtića da je odustao od Platforme o autonomiji Vojvodine u novom ustavu.

G17 plus je pozvao predsednika Izvršnog veća Vojvodine da građanima Vojvodine objasni zašto je odustao od Platforme o autonomiji, koju je usvojilo Izvršno veće, a za koju je imao podršku pokrajinske koalicije i drugih stranaka koje su podržale taj predlog.

Portparol pokrajinskog odbora G17 plus Aleksandar Radonjić kaže za B92 da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pajtić pokušava da prikrije poraz.

"Pajtić pokušava da šumu sakrije drvetom, poziva se samo na ekonomske delove, a nije u stanju da građanima Vojvodine objasni zašto Platforma nije u novom ustavu", kaže Radonjić.

"Bio je prilično nekorektan kada je rekao da će jedan deo sredstava biti izdvajan za kapitalne investicije jer to nije upeh, i to može svako da proveri, to je predviđeno rebalansom budžeta za 2006, koji je usvojila Skupština Srbije", kaže Radonjić i dodaje da će G17 plus stav o stepenu autonomije koju Vojvodina novim ustavom treba da ima saopštiti narednih dana.

"Glupost neopevanih razmera"

Bojan Pajtić je ranije izjavio da je više nego zadovoljan stepenom finansijske autonomije Vojvodine.

Pajtić je oštro kritikovao lidera G17 plus Mlađana Dinkića što se usprotivio inicijativi da Vojvodina ima i poresku upravu, koja bi skupljala procenat od akciza na naftne derivate, duvan i alkohol.

"Vojvodina kao regija ima fenomenalnu prohodnost ka Evropskoj uniji, mi čak sada učestvujemo u projektima u kojima ne bismo mogli da učestvujemo zato što naša zemlja nije kandidat za članstvo u EU, ali smo preko svojih regionalnih aktivnosti i uvažavanja koje imamo, uspeli da učestvujemo u tim projektima", kaže on.

"Vojvodina, dakle, nema problem sa EU, Vojvodina ima problem s Dinkićem. On je bio rigidniji, radikalniji i veći neprijatelj autonomije Vojvodine nego Demokratska stranka Srbije i radikali. Dinkić očigledno ne zna da je Vojvodina tradicionalna regija, a to je glupost neopevanih razmera", kaže Pajtić.

Platformom Izvršnog veća Vojvodine bilo je predviđeno da Vojvodina u novom ustavu dobije zakonodavnu, izvršnu i delimično sudsku vlast i da sama odlučuje o svom novcu i zaštiti svojih ekonomskih potencijala.

Pihler: Ništa od autonomije

Profesor novosadskog Pravnog fakulteta Stanko Pihler ocenio je da je predlog ustava nelegitiman zbog postupka njegovog donošenja, koji je ravan puču, ali i zbog sadržine, pre svega u pogledu autonomije Vojvodine.

Pihler je za novosadski Građanski list rekao da je vlast koja je tako donela predlog ustava spremna na sve i dodao da je neophodno obezbediti punu kontrolu referendumskog izjašnjavanja, u koju bi trebalo da budu uključene i međunarodne institucije.

Govoreći o rešenjima iz predloga ustava koji se odnose na Vojvodinu, Pihler je rekao da je taj predlog u izvesnom smislu i lošiji od važećeg ustava.

"Vojvodina kao autonomija, de fakto, po tom ustavu ne može da bude uspostavljena jer ,da bi Vojvodina bila autonomija, mora imati zakonodavna ovlašćenja i mora imati svoj ustavni akt, što nije predviđeno predlogom ustava. Prema tome, mi u Vojvodini ćemo i ovim ustavom, možda više nego onim iz 1990, izgubiti autonomiju", kaže Pihler.

NVO iz Vojvodine najavljuju kampanju za bojkot

Nekoliko nevladinih organizacija iz Vojvodine najavilo je da će sutra pokrenuti kampanju za bojkot referenduma o ustavu Srbije.

"Mislim da je bojkot jedini pravi odgovor na takvo ponašanje političke elite. Bojkot nije nikakav izraz manjka patriotizma, nego zapravo prava manifestacija patriotizma. I ukoliko danas patriote treba da brane nešto, onda treba da brane otadžbinu od njene vlade i političke elite", rekao je šef kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava u Vojvodini Pavel Domonji.

"Donošenje ustava na ovakav način na koji se to radi u Srbiji, dakle uz prezir građanstva, prezir javnosti, teško da ima svoga pandana u postkomunističkom svetu", kazao je Domonji.

Predsednica Građanskog fonda "Panonija" Danica Stefanović kazala je agenciji Beta da je prilikom pisanja Ustava ignorisan interes građana Vojvodine.

"Prvo razočaranje je to što smo kao građani potcenjeni, jer nas niko nije pitao šta hoćemo i kako hoćemo. Ono što je mene kao građanku Vojvodine i potreslo i iritiralo jeste činjenica da smo ponovo dovedeni u neko stanje u kome stečeno pravo na autonomiju, koje su naši preci stvarali, praktično ne možemo da ispunimo", kazala je Danica Stefanović.

Ocenila je da priče oko ekonomske samostalnosti Vojvodine "padaju u vodu" pošto u ustavu ne postoje dovoljne garancije za to.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.