Izvor: B92, 02.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vojska neće u besmislene ratove"

Beograd, Preševo -- Boris Tadić izjavio je da će u budućnosti Vojska Srbije "uvek biti upotrebljavana u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom".

"Nikada više naše vojnike nećemo gurati u besmislene ratove" rekao je Tadić, tokom obilaska Kopnene zone bezbednosti na jugu Srbije. U bazi Mađere kod Preševa, komandant Četvrte brigade Kopnene vojske pukovnik Milosav Simović podneo je predsedniku Tadiću raport o bezbednosnoj situaciji duž administrativne linije sa Kosovom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Ima mnogo ljudi koji žele da Srbija ponovo srlja u rat, u nova nasilja, što bi nas, na kraju, dovelo do gubitka Kosova i novih ljudskih žrtava - to ova vlast ova demokratija u Srbiji neće činiti", rekao je Tadić.

Srbija, prema njegovim rečima, ne želi da bude izvor novih nestabilnosti, već naprotiv, želi da doprinese ukupnoj stabilnosti u regionu i Evropi.

Sa predsednikom Srbije, vojnike u bazama posetili su i ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik generalštaba general-potpukovnik Zdravko Ponoš i komandant Kopnene vojske general potpukovnik Mladen Ćirković.

Bezbednosna situacija u zoni odgovornosti Četvrte brigade Kopnene vojske je dobra, ali postoji opasnost da je naruše pojedinci i manje grupe, ukazao je pukovnik Simović referišući šefu države.

Četvrta brigada Kopnene vojske sa 11 baza u zoni bezbednosti obezbeđuje 117 kilometara administrativne linije prema Kosovu.

"Kosovo može biti razlog nestabilnosti"

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je stanje na jugu Srbije mirno, ali da je Kosovo jedna od najosetljivijih zona u Evropi koja može biti razlog nove nestabilnosti.

"Važno je da budu donete odluke koje donose mir i stabilnost i to očekujemo i od albanskih kolega i od međunarodne zajednice", rekao je Tadić nakon obilaska vojnih i žandarmerijskih baza u kopnenoj zoni bezbednosti u opštini Preševo.

Tadić je rekao da će Srbija braniti svim diplomatskim sredstvima teritorijalnu celovitost i integritet i da je vojska Srbije u dobrom stanju i spremna da ispuni sve zadatke.

Upitan kako će Srbija reagovati u slučaju samoproglašenja nezavisnosti Kosova, Tadić je rekao da je međunarodno pravo i Rezolucija 1244 i vojnotehnički sporazum iz Kumanova temelj odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

"Na osnovu Rezolucije 1244 i vojnotehničkog sporazuma uvek smo u stanju da angažujemo oružane snage, uz saglasnost glavnokomandujućeg međunarodnih snaga - u ovom slučaju komandanta Kfora - što ćemo poštovati", rekao je Tadić.

On je naveo da je "u neprekidnom kontaktu" sa svim međunarodnim bezbednosnim strukturama i da ministar odbrane Srbije kontaktira sa svim ministarstvima odbrane u Evropi, a načelnik Generalštaba sa kolegama sa druge strane administrativne linije na Kosovu.

"Nećemo voditi rat koji je sukob sa svetom, ali smo spremni da reagujemo u skladu sa međunarodnim principima i da izađemo na položaj i štitimo stanovništvo u skladu sa međunarodnim propisima", naglasio je Tadić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.