Vojska SAD će šititi Srbe na Kosovu u slučaju nasilja

Izvor: Blic, 22.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska SAD će šititi Srbe na Kosovu u slučaju nasilja

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Zdravko Ponoš dobio je uveravanja svog američkog kolege generala Pitera Pejsa da će vojnici SAD na Kosovu učiniti sve da u slučaju eskalacije nasilja u pokrajini zaštite srpsko stanovništvo, prenosi danas londonski BBC.

"Ja sam, na neki način, zatražio obećanje od generala Pejsa da će američki vojnici na Kosovu učiniti sve u okviru onoga čime raspolažu da kao profesionalci i odgovorni ljudi u slučaju eskalacije nasilja zaštite >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << srpsko stanovništvo na Kosovu", kazao je Ponoš za BBC i dodao da je od svog domaćina dobio upravo takva uveravanja.

Ponoš je dodao da sa načelnikom Generalštaba Vojske SAD nije razgovarao o budućem statusu Kosova ni o političkim aspektima tog problema već samo o bezbednosnim i vojnim pitnjima.

"Konstatovali smo da je dosadašnja saradnja VS i KFOR-a vrlo uspešna, da je obeležava reč partnerstvo i da u tom smeru treba i da nastavimo", kazao je Ponoš.

On je dodao da je zajednički konstatovano da je saradnja dve vojske u prethodne tri godine bila veoma uspešna i da je "maksimalno iskorišćen politički prostor" koji je bio na raspolaganju.

Načelnik Generalštaba VS je kao glavno političko ograničenje široj vojnoj saradnji dve zemlje naveo otvoreno pitanje saradnje sa Haškim tribunalom.

Govoreći o saradnji sa Nacionalnom gardom Ohaja, Ponoš je najavio da se, osim razmene oficira, planira i održavanje zajedničkih vežbi u kojima bi učestvovale manje jedinice iz sastava oružanih snaga Srbije i SAD.

Poseta generala Ponoša američkom generalštabu je prva te vrste u saradnji dve zemlje u poslednjih pedeset godina. Ponoš će se, osim sa generalom Pejsom, sastati i sa predstavnicima Pentagona, američkog Ministarstva odbrane i Nacionalne garde Ohaja sa kojom Vojska Srbije ima prijateljske odnose.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.