Vojni tenderi i mirovne misije

Izvor: Politika, 07.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vojni tenderi" i mirovne misije

Ko i kako odlučuje o nabavci vojne telekomunikacione opreme, na osnovu kog propisa se, ovih dana, dele vojni pozivi i da li je to prvi korak ka mobilizaciji, hoće li Srbija ratovati, kakav će biti angažman naših vojnika u međunarodnim operacijama, samo su neka od pitanja o kojima se juče raspravljalo u srpskom parlamentu, a u okviru debate o amandmanima na Predlog zakona o odbrani.
Prepodnevni deo sednice obeležila je priča o nabavci telekomunikacione opreme, koju su inicirali radikali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tvrdeći da se tu "sve vrti oko Demokratske stranke u kojoj su se pojavila dva interesna lobija, jedan koji zastupa francuske, drugi izraelske interese". Zoran Krasić (SRS) tvrdio je kako se zbog ove opreme, "umalo nisu pobili Dušan Petrović i Dragan Šutanovac u kancelariji kod Borisa Tadića, a Šutanovac je zbog ove opreme išao u Francusku". Krasić je kazao da ima odluku ministra Šutanovca o ovom poslu: "ali ne smem da pričam u detalje, jer je Šutanovac na neki način zaštitio, pa onaj ko je ima u rukama, čini krivično delo". Ministar Šutanovac, međutim, nije odgovarao na njegove optužbe.

Što se amandmana na zakon tiče, najveći broj ih se odnosio na učešće naših vojnika u multinacionalnim operacijama. Kako je rekao Aleksandar Martinović (SRS), slanje vojnika u mirovne misije ne treba da se reguliše zakonom o odbrani, već zakonom o vojsci. Dušan Bajatović (SPS) zatražio je da se pitanje učešća u multinacionalnim operacijama uredi posebnim zakonom i da se odluka o upućivanju vojnika oroči na period od dve do pet godina. Nenad Čanak (LSV) tražio je da se zakonom predvidi da "vlada, na predlog ministra odbrane, utvrđuje program vojnog turizma".

-----------------------------------------------------------

Novi ratni rasporedi

Dragan Šutanovac, ministar odbrane, rekao je novinarima da je istina da se ovih dana dele novi ratni rasporedi, ali ne samo u opštinama gde žive Mađari, nego širom Srbije. To je, praktično, bio odgovor na pitanje koje mu je sa skupštinske govornice, postavio Balint Pastor (SVM) o prirodi vojnih poziva. Šutanovac je kazao da je sve bilo najavljeno i da je u sklopu reorganizacije i profesionalizacije vojske. Prema rečima ministra, "bez obzira na uzbunjivanja javnosti, danas u Novom Sadu imamo odziv decembarske klase veći od 99 odsto, što pokazuje da ne postoji nikakva panika među mladima i ja sam time iznenađen i obradovan". Balint Pastor je, inače, kazao da pitanje postavlja zato što postoji velika zabrinutost zbog poziva i dodao: "SVM je pozvao sve vojne obveznike da se pozivu odazovu".

-----------------------------------------------------------

"Otpisani" i vojni zakoni

Zoran Krasić (SRS) imao je i "savet" za vladu: "Ove zakone trebalo je da obrazloži Vojislav Brajović, ministar kulture, jer se od svih ministara najbolje razume u oružje i vojsku. On je više Nemaca pobio u seriji 'Otpisani', nego što su oficiri ministra Šutanovca uopšte videli vojnika".

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.