Izvor: B92, 26.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna služba, spisak i JSO

Beograd -- Bivši urednik Reportera kaže da je iz vojne službe potekao spisak policajaca objavljen tokom protesta JSO-a. Luković: izmišljeno.

Taj lažni spisak od 362 policajca, koje je navodno tražio Hag, objavljen je u oktobru 2001. u listu Reporter, u vreme oružane pobune "crvenih beretki", upravo zbog hapšenja haških optuženika. Nekadašnji glavni i odgovorni urednik Reportera Slaviša Lekić potvrdio je, prvi put javno, u emisiji Insajder, da je taj spisak dostavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Vojne obaveštajne službe.

Slaviša Lekić je objasnio da je lažni spisak stigao preko dva kurira, jednog koji ga je doneo iz Zagreba, navodno od portparolke Haškog tužilaštva Florens Arman, a drugi, istovetan, dostavio je čovek iz Vojne službe bezbednosti.

Posrednici su, prema njegovim rečima, bili jedan poznati beogradski novinar-kolumnista, jedan advokat i jedan novinar Reportera. Lekić nije hteo da otkrije imena posrednika.

Lekić: Jedan od onih koji su posredovali u tom poslu je, da olakšamo gledaocima, funkcioner Liberalno-demokratske partije, drugi je bio poslanik Demokratske stranke Srbije i u poslednjem sazivu Skupštine Srbije, a treći je novinar, nalazi se na mestu zamenika glavnog i odgovornog urednika nečega što se prodaje na trafici, a nisu novine.

B92: Koje su to novine?

Lekić: Kurir.

Na Lekića je tri meseca vršen pritisak da spisak objavi, što je on odbio jer, kako sam kaže, nije imao potvrdu da je autentičan. Kada je napustio mesto glavnog i odgovornog urednika, spisak je konačno izašao. Posledica tog objavljivanja je, kaže Lekić, udarac na Vladu Srbije, ali i gašenje nedeljnika Reporter jer je vlasnik lista ubrzo shvatio da je napravio grešku.

"To je bila orkestrirana kampanja, ispostaviće se vrlo brzo čime je ona urodila. U tom trenutku, čovek koji je odlučivao o objavljivanju spiska nije bio svestan posledica koje on može izazvati", kaže Lekić.

Spisak od 362 policajca koje traži Hag objavljen je tokom trajanja protesta "crvenih beretki", koji je predvodio Milorad Ulemek. Iako se kasnije ispostavilo da je razlog za protest bio pokušaj Ulemeka da na najvažnija mesta u MUP-u postavi svoje ljude, tada je saopšteno da JSO protestuje zbog izručenja braće Banović u Hag.

U to vreme, na čelu Vojne obaveštajne službe, od koje je potekao spisak, bio je Aco Tomić, a ta služba je bila pod formalnom kontrolom predsednika Jugoslavije i Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, danas premijera Srbije.

Luković: Vojna služba bila umešana

Novinar Kurira Jovica Krtinić i poslanik Demokratske stranke Srbije Đorđe Mamula i novinar Petar Luković posrednici su koje sinoć u emisiji Insajder nije hteo da imenuje urednik Statusa Slaviša Lekić, a koji su prema njegovim rečima doprineli objavljivanju lažnog spiska od 362 policajca koje traži Hag u Reporetru 2001. godine.

Ova imena saopštio je na vanrednoj konferenciji za novinare Liberalno demokratske partije sam Petar Luković koji je tada radio u Reporteru ali je negirao svoju umešanost u ceo slučaj.

Petar Luković, kolumnista Reportera, u vreme objavljivanja lažnog haškog spiska prepoznao se u Lekićevim rečima i održao vanrednu konferenciju za novinare u prostorijama LDP-a čiji je član.

Luković je potvrdio da spisak jeste dostavila vojna služba bezbednosti i da to, kako je rekao, nije nista novo. Luković kaže da nije imao nikakvu ulogu u objavljivanju teksta osim što je, na molbu vlasnika Reportera, proveravao u Haškom tribunalu da li je spisak tačan:

"Perica Vučinić me zamolio da proverim u Haškom tribunalu taj spisak. Oni nisu mogli ni da potvrde ni da demantuju jer spisak nemaju. Ja sam to njemu rekao, al je on spisak ipak objavio", rekao je Luković.

Luković je medjutim ocenio da je dovođenje njega u vezu sa spiskom kampanja koju protiv LDP-a vodi emisija Insajder i pokušaj da se LDP uvuče u celu priču. Na konferenciji za novinare, Luković se predstavio kao tajni agent LDP-a.

Petar Luković je na konferenciji za novinare otkrio da je čovek iz DSS-a čije ime u emisiji nije hteo da otkrije Slavisa Lekić, a koji je imao ulogu u objavljivanju lažnog spiska u reporteru poslanik te stranke Đorđe Mamula. Mamula medjutim tvrdi da DSS nema nikakve veze sa celom pričom

"Nisam gledao emisiju. Nisam se prepoznao u rečima na vašem sajtu. DSS nema nikakve veze sa tim, ali Insajder, vidim, iz emisije u emisiju radi to, B92 pokušava da kreira javno mnjenje", rekao je Mamula. Međutim, informacijom da je vojna sluzba dostavila lažan spisak Reporteru, otvoreno je pitanje uloge Vojne službe bezbednosti u pobuni JSO-a, ali je pokrenuto i pitanje uloge DSS-a.

Podsetimo, pripadnici Jedinice za specijalne operacije stupili su u pobunu zbog, kako su zvanično saopštili, hapšenja haških optuženika braće Banović. Na kraju pobune, Reporter objavljuje navodni spisak da se na haškoj listi nalazi 362 policajca.

Vlada Srbije ba čijem je čelu tada Zoran Đinđić to demantuje i tvrdi da je spisak izmišljen, da ga je dostavila vojna služba, jer se na njemu nalaze ljudi koji su lečeni na VMA i oni koji su dobili orden od Miloševića. Kada su predstavnici MUP-a tužili novinare Reportera, njihov advokat tada je bio poslanik DSS-a Đorđe Mamula.

Tekst sa lažnim spiskom koji je dostavljen iz vojne sluzbe potpisao je tadašnji novinar Reporetra, a danas zamenik glavnog i odgovornog urednika Kurira Jovica Krtinić. On danas nije odgovarao na telefonske pozive. Na čelu vojne službe bezbednosti koja je tada bila pod formalnom kontrolom predsednika Jugoslavije Vojislava Koštunice bio je Aco Tomić.

Ni on nije bio raspoložen za bilo kakav komentar. "Bože me sačuvaj da vam dam izjavu", rekao je kratko Tomić i spustio slušalicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.