Izvor: B92, 25.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna služba dala spisak Reporteru

Beograd -- Bivši urednik Reportera rekao da je vojna služba dala spisak "optuženih" policajaca koji je objavljen tokom protesta JSO-a.

Ovaj lažni spisak od 362 policajca, koje je navodno tražio Hag, objavljen je u oktobru 2001. u Reporteru, u vreme kada je trajala oružana pobuna Crvenih beretki, upravo zbog hapšenja haških optuženika.

Nekadašnji glavni i odgovorni urednik Reportera Slaviša Lekić potvrdio je prvi put javno u emisiji Insajder da je taj spisak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dostavljen iz vojne obaveštajne službe.

Slaviša Lekić je u emisiji Insajder objasnio da je lažni spisak stigao preko dva kurira, jednog koji ga je doneo iz Zagreba, navodno od portparola Haškog tužilaštva Florens Arman, a drugi, istovetan, je dostavio čovek iz vojne službe bezbednosti.

Posrednici su, prema njegovim rečima, bili jedan poznati beogradski novinar-kolumnista, jedan advokat i jedan novinar Reportera. Lekić nije hteo da otkrije imena ovih posrednika.

Lekić: Ti ljudi koji su posredovali u tom poslu, danas je jedan, evo da olakšamo gledaocima, visoki funkcioner LDP-a, drugi je bio poslanik DSS-a i u poslednjem skupštinskom sazivu, a treći novinar, koji je doneo spisak, nalazi se na mestu zamenika glavnog i odgovornog urednika nećega što se prodaje na trafici, a nisu novine.

B92: Koje su to novine?

Lekić: Kurir.

Na Slavišu Lekića tri meseca je vršen pritisak da spisak objavi, što je on odbio jer, kako sam kaže, nije imao potvrdu da je autentičan. Kada je napustio mesto glavnog i odgovornog urednika, spisak je konačno izašao. Posledica tog objavljivanja je, kaže Lekić, udarac na Vladu Srbije, ali i gašenje nedeljnika Reporter, jer je vlasnik lista ubrzo shvatio da je napravio grešku.

"To je bila orkestrirana kampanja, ispostaviće se vrlo brzo čime je ona urodila. Govorim da u tom trenutku čovek koji je odlučivao o tome da se on objavi nije bio svestan posledica koje on može izazvati", objašnjava Lekić.

Podsetimo, spisak od 362 policajca koje traži Hag objavljen je u trenutku dok je u toku bio protest Crvenih beretki, koji je predvodio Milorad Ulemek. Iako se kasnije ispostavilo da je razlog za protest bio pokušaj Ulemeka da na najvažnija mesta u MUP-u postavi svoje ljude, tada je saopšteno da beretke protestuju zbog izručivanja braće Banović u Hag.

U to vreme na čeli Vojne obaveštajne službe, od koje je potekao spisak, nalazio se Aco Tomić, a ona je bila pod formalnom kontrolom tadašnjeg predsednika SRJ Vojislava Koštunice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.