Izvor: Blic, 31.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojislav Šešelj: Realna koalicija s DSS

Vojislav Šešelj: Realna koalicija s DSS

Kako vi možete mene da pitate o ponašanju radikala u Skupštini Srbije - odgovorio je Vojislav Šešelj, lider SRS, na molbu da prokomentariše postupke svoje stranke u Skupštini Srbije. Šešelj se zapitao:

- Ko to obesmišljuje parlamentarizam?Obesmišljuje DOS koji krši Ustav i skupštinski poslovnik. Imamo li ustavni sud? Nemamo. Je l’ to stanje državnog udara koji je izvršio DOS? Jeste. Jer SRS u skladu s Ustavom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i zakonom u više navrata podnosio zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi Srbije? Jeste, i nikad to nije stavljeno na dnevni red s obrazloženjem da SRS, kao opozicija, nema pravo da traži smenu Vlade. Pa šta je gore - okupati vodom predsednika Skupštine ili kršiti Ustav? Radikalsko delovanje je smišljeno da se vidi da mi više nemamo parlament. Najavljena je promena poslovnika.

- To je treća ili četvrta promena poslovnika u poslednjih godinu i po dana. Uvek je poslovnik sve restriktivniji zato što je Vladi kao najvišem organu izvršne vlasti nepodnošljiv parlament, jer ne želi da parlament obavlja svoju kontrolnu funkciju. Parlament je postao samo Vladin privezak. I to pokazuje da je Zoran Đinđić izgubio glavu i da su potrebni vanredni izbori na svim nivoima.

Koliko je realno da izdejstvujete raspisivanje vanrednih izbora do kraja godine?

- Mislim da je realno. Sad na koji način videćemo, ali nezadovoljstvo u narodu je sve veće. Ako demonstracije na ulicama pređu kritičnu tačku, onda se stvari drugačije rešavaju. SRS ne želi nasilje, ali želimo da masovnim nezadovoljstvom naroda, koje će se ispoljiti na ulicama, iznudimo izbore. Najviše bih voleo da Zoran Đinđić ode s vlasti na izborima, ali šta će se zaista desiti, to je trenutno teško prognozirati. Većina u DOS tvrdi da nema potrebe za vanrednim izborima.

- Zato što je Đinđić sebe za nepunih godinu i po dana doveo u situaciju u koju je Milošević doveo sebe posle deset godina, da jednostavno ne može sebe da zamisli van vlasti. Napravio je krivičnih dela za sto godina zatvora i sad se očajnički bori da sačuva vlast u jer mu je alternativa zatvor. Nedavno ste izjavili da ste spremni za saradnju i sa Koštunicom za rušenje Đinđića i raspisivanje izbora.

- Formalnih dogovora između naših stranaka nije bilo, a neformalni se dešavaju za vreme skupštinskih zasedanja. Što se tiče samog Koštunice, mi se odavno nismo videli niti razgovarali. Naši stavovi su po određenim pitanjima podudarni, po pitanju ocene rada srpske vlade i zahteva za vanredne izbore, ali mi smo na dijametralno različitim pozicijama po pitanju budućnosti savezne države. DSS je sad došao na naše pozicije. Ako bude promenjen izborni sistem, s kim bi SRS u koaliciju za sledeće izbore?

- Mi u tom slučaju želimo široku koaliciju, u koju bi ušli SPO, SPS i DSS. To je koalicija koja bi zbrisala ostatak DOS. Koliko je to realno?

- Ukoliko uvedu većinski sistem, vrlo je realno. Šta ako zabrane rad SRS do sledećih izbora?

- Mnogi bi želeli zabranu SRS. Muka DOS je što nemaju argumenata. Eventualni pokušaj zabrane bio bi čist diktatorski i protivustavan. Ali ko želi da nas ukine ne može da ukine naše biračko telo. Može li opozicija da ima zajedničkog predsedničkog kandidata?

- SRS ne isključuje neki dogovor s drugim opozicionom partijama o zajedničkom predsedničkom kandidatu, ali takvog dogovora još uvek nije bilo. SRS nije doneo nikakvu odluku o radikalskom kandidatu, ali moj stav je da to bude Tomislav Nikolić. Nije, međutim, nemoguće da ja budem kandidat. Da li će se radikali učestvovati na Vidovdanskom saboru ili na mitingu socijalista 28. juna u Beogradu?

- SRS neće učestvovati na tuđim mitinzima. Ali ako bude mogućnosti da se sa Vukom Draškovićem i socijalistima dogovorimo o organizaciji zajedničkog mitinga, onda bismo učestvovali. Neki razgovori na tu temu su vođeni, ali se stavovi još nisu iskristalisali. U ovom trenutku mislim da to nije nemoguće, ali jeste neizvesno. Dokle se stiglo u brojnim sudskim procesima koje vodite protiv predstavnika DOS?

- Vlast se boji tih procesa. Zagazila u vodu, pa se uplašila pošto je voda isuviše vrela. Idem redovno na sudove i radujem se svakoj novoj tužbi. Ali 900.000 maraka moram da dobijem jer sam izneo pouzdane podatke ko su organizatori i počinioci ubistva Radovana Stojičića Badže i Momira Gavrilovića. Očekujete li da se jednog dana nađete u Hagu?

- To je moja velika životna želja. Kako komentarišete to što je juče Prvo opštinsko tužilaštvo zatražilo od Savezne skupštine da vam se ukine imunitet zbog sumnji da ste uvredili i klevetali predsednice Vrhovnog suda Srbije i Okružnog suda u Beogradu i premijera Zorana Đinđića i neke druge osobe?

- To su gluposti. Ja se nisam nigde ni pozivao na imunitet. To s pravnog aspekta nema nikakvog osnova, nego ne znaju kako da izađu iz tog procesa. Ali dobro, pružaju mi priliku da mogu da talasam u Saveznoj skupštini. Nenad Čaluković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.