Voditi računa u vožnji

Izvor: S media, 14.Nov.2009, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voditi računa u vožnji

MUP Srbije apelovao je danas na gradjane, povodom stupanja na snagu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, 10. decembra, da vode računa i obrate pažnju na odredbe, posebno na novine koje donosi ovaj zakon.

MUP je podsetio da, po novim propisima, novčana kazna za nevezan sigurnosni pojas i telefoniranje u vožnji iznosi 5.000 dinara, a za vožnju u alkoholisanom stanju sa više od dva promila alkohola u krvi, ako vozač nije izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost, zaprećena >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je kazna zatvora od najmanje 15 dana i zabrana upravljanja motornim vozilom od najmanje osam meseci.

Ukoliko je vozač izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost, predvidjena je kazna zatvora od najmanje 45 dana i zabrana upravljanja vozilom od najmanje 10 meseci.

Za prolazak kroz crveno svetlo, ako vozač nije izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost, vozač će biti kažnjen sa 15.000 do 30.000 dinara ili zatvorom do 30 dana, uz izricanje zabrane upravljanja motornim vozilom od najmanje tri meseca.

Ukoliko je vozač izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost, sledi mu novčana kazna od 30.000 do 50.000 dinara ili zatvor do 60 dana, uz istovremenu zabranu upravljanja vozilom od najmanje pet meseci.

Ukoliko dva ili više puta vozač prodje kroz crveno svetlo u roku od 10 minuta, biće osudjen na kaznu zatvora od 30 do 60 dana.

Zakonom je predvidjena novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara za držanje deteta mladjeg od 12 godina u krilu na prednjem sedištu, ako vozač nije izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost ili na najviše 30 dana zatvora, uz zabranu upravljanja vozilom od najmanje tri meseca.

Ukoliko je vozač izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost saobraćaja, izriče se novčana kazna od 30.000 do 50.000 dinara, koja može biti zamenjena kaznom zatvora do 60 dana, uz zabranu upravljanja vozilom od najmanje pet meseci.

Za prekoračenje brzine u naselju na više od 70 kilometara na sat i van naselja na više od 80 kilometara na sat, novi zakon predvideo je kaznu zatvora od 15 dana, a ukoliko je vozač izazvao saobraćajnu nezgodu, onda je predvidjena kazna zatvora od najmanje 45 dana, navedeno je u saopštenju MUP-a Srbije.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.