Izvor: B92, 26.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vodeća uloga Srbije u regionu"

Beč -- Specijalni koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek smatra da Srbija treba da ima vodeću ulogu u regionu.

Busek je rekao da Srbija ima veliki potencijal da stekne istaknutu ulogu u regionu, zato što je na raskršću jugoistočne Evrope, veoma dobro povezana Koridorom 10 i Dunavom. On je, međutim, dodao da Srbija prvo mora da ispuni preuzete obaveze prema Haškom tribunalu da bi mogla taj potencijal i da ostvari.

"Ukoliko savladate sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ove teškoće, uveren sam da će Srbija imati važnu ulogu u regionu zbog svog geopolitičkog položaja, veličine i činjenice da je Beograd jedna od glavnih metropola u regionu", rekao je Busek.

On je kazao i da je regionalna saradnja preduslov i instrument za dalje evropske integracije jugoistočne Evrope, ali i da ona ne može da bude zamena za priključenje Evropskoj uniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.