Izvor: B92, 15.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vlasti nemaju razumevanja za NVO"

Beograd -- Nijedna vlast u Srbiji od 5. oktobra 2000. do danas nije pokazala razumevanje prema nevladinom sektoru, smatra Sonja Liht.

Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht kao osnovni dokaz za svoju tvrdnju navodi to što još nije usvojen zakon o nevladinim organizacijama. Ona je rekla da je donošenje zakona kojim se reguliše delovanje nevladinog sektora "prvi test koji će pokazati da predstavnici vlasti u potpunosti prihvataju nevladine organizacije kao neophodan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deo sveukupnih društvenih zbivanja".

"Uz taj zakon trebalo bi da se usvoji niz podzakonskih akata, kojima bi se regulisalo i finansiranje nevladinog sektora", navela je Liht, koja je početkom jula dobila orden Saveta Evrope za doprinos razvoju demokratije, ljudskih prava i civilnog društva u regionu.

Predsednica Fonda za političku izuzetnost podsetila je na značajnu ulogu nevladinog sektora u stvaranju širokog fronta otpora prema ratu na prostoru bivše SFRJ i autoritarnom režimu Slobodana Miloševića.

Posle petooktobarskih promena civilno društvo se, kako je rekla, našlo u "krizi identiteta" u odnosu na demokratsku vlast koja je bila drugačijeg karaktera od prethodne, pa je trebalo da se promeni i odnos nevladinog sektora prema vladajućoj garnituri.

"To ne znači da civilno društvo sada treba da digne ruke od kritike vlasti i političkih aktera. Ipak, ono mora da bude vrlo oprezno da se ne svrsta ni uz jedne aktere, odnosno da zadrži svoj nezavistan položaj u odnosu na kompletnu strukturu, bila ona u vlasti ili opoziciji", rekla je Lihtova.

Govoreći o odnosu srpskog društva prema nevladinom sektoru, Liht je ocenila da u Srbiji generalno nema neprijateljskog raspoloženja prema predstavnicima nevladinih organizacija.

Ona smatra da postoji izvestan otpor prema jednom broju građanskih nevladinih organizacija, "naročito prema onima koje se bave humanitarnim pravom, zaštitom ljudskih prava i suočavanjem s prošlošću, jer se ponekad doživljavaju kao previše politički ostrašćene".

Govoreći o odnosu prema manjinama, Liht je ocenila da srpsko društvo još pati od "romofobije i homofobije", odnosno da ima predrasude prema Romima i homoseksualcima.

Ona je kazala da je ohrabrujuće to što je nacionalizam u Srbiji na znatno nižoj lestvici nego u drugim zemljama u okruženju: "Činjenica je da predrasuda o Srbiji kao najnacionalističkijoj zemlji na Balkanu prosto ne stoji".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.