Izvor: Blic, 06.Okt.2016, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast podržava kandidate za sudije, opozicija kritikuje: Pravosuđe nije dovoljno nezavisno

Poslanici vlasti najavili su da će podržati odluke o izboru sudija i tužioca o kojima se danas raspravlja u parlamentu, dok su poslanici opozicije komentarisali da pravosuđe u Srbiji nije dovoljno nezavisno.

Poslanik SNS Aleksandar Marković rekao da podržava sve kandidate koji su predloženi za sudije i zamenika javnog tužioca i da ne sumnja u biografije.

- Ubeđen sam da ćemo danas izabrati dobre kandidate na te funkcije - rekao je Marković odbacujući kritike >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << opozicije.

Navodeći da je vlast nasledila devastiran sistem pravosuđa, Marković je istakao da se sada radi na tome da se vrati poverenje građana i da se podigne nivo kvaliteta rada.

On je dodao da SNS čini svakodnevne napore da Srbija postane moderna, uređena zemlja.

Martinović: VSS nije produžena ruka vlasti

I Aleksandar Martinović iz SNS je odbacio tvrdnje da su Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca "produžene ruke vlasti ili najveće političke stranke".

- To naprosto nije tačno - istakao je Martinović.

Tokom rasprave, Martinović je pitao VSS kada će biti donet pravilnik o kriterijumima i merilima za izbor sudija budući da je skupština usvojila izmene Zakona o sudijama koje predviđaju obavezu ispitivanja kandidata.

- Te odredbe se primenjuju od 1. septembra 2016, a pravilnik još nije usvojen - rekao je Martinović.

DS: EK dao Srbiji nisku ocenu iz oblasti pravosuđa

Poslanica DS Maja Videnović je ukazala da u izveštaju EK o napretku Srbije stoji zabrinjavajuće niska ocena iz oblasti pravosuđa.

Navela je da u tom izveštaju stoji da predstavnici vlasti i dalje javno komentarišu suđenja i istrage koje su u toku, što kako se navodi, predstavlja umanjivanje nezavisnosti pravosuđa.

Videnović smatra da je simbol udara na pravnu državu i vladavinu prava skandal koji se dogodio tokom izborne noći 24. aprila kada je "organizovana grupa bandita srušila deo centra Beograda".

SRS: Sudstvo u Srbiji nikada nije bilo nezavisno

Poslanica SRS Vjerica Radeta smatra da pravosuđe u Srbiji nikada nije bilo samostalno i nezavisno.

Ona je pitala zašto i u kojoj fioci stoji krivična prijava Zorana Krasića (SRS) koja je podneta Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv Tomislava Nikolića i ekipe profesora koji su mu dali diplomu iako, tvrdi, nije položio nijedan ispit.

Takođe, pitala je i šta je sa krivičnim prijavama protiv čelnika bivše i sadašnje vlasti koji su učestvovali u pripremama ili potpisivanju Briselskog sporazuma.

- Dok god nemamo odgovore na ova pitanja, ne možemo govoriti o samostalnom i nezavisnom pravosuđu - rekla je Radeta.

Poslanik SDS Marko Đurišić rekao je da ta poslanička grupa neće dati poverenje kandidatima, ne zbog njih već zbog sumnje u proces.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.