Izvor: B92, 22.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vlast nema sluha za problem viza"

Novi Sad -- NVO zatražila od vlasti u Srbiji da ispune svoje obaveze koje su preduslov za liberalizaciju viznog režima za EU.

Koordinator nevladine organizacije Grupa 484 Vladimir Petronijević na konferenciji za novinare u Novosadskoj novinarskoj školi rekao je da bez ispunjavanja nekoliko preduslova, koji su u nadležnosti republičke vlasti, ne može biti reči o liberalizaciji viznog režima.

On je kao "neodgovorne" ocenio izjave pojedinih političara da će do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pune liberalizacije viznog režima Srbije sa zemljama Evropske unije doći već 2008. godine.

Kao neophodne preduslove, Petronijević je naveo primenu Zakona o ličnim kartama i usvajanje Zakona o putnim ispravama, kako bi građani Srbije konačno dobili sigurne i sa evropskim standardima usklađene putne i lične isprave.

Dodao je da domaće vlasti moraju da uspostave i efikasnu kontrolu granice, kako bi se zaustavili ilegalni prelasci ljudi, robe i kapitala.

Petronijević je kazao da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja još nije do kraja sprovela proces demilitarizacije granica.

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nema zakonski zaokružen sistem azilantske zaštite, iako je to obaveza koja proističe iz članstva u Ujedinjenim nacijama i u Savetu Evrope, naveo je Petronijević.

Kao sledeći neophodan preduslov za liberalizaciju viznog režima Petronijević je naveo da Srbija mora da poštuje ugovore o readmisiji. Dodao je da su preduslovi za liberalizaciju viznog režima i regionalna saradnja sa zemljama jugoistočne Evrope, kao i saradnja sa zemljama Evropske unije.

"U Vladi Srbije nema svesti da se ovaj problem može rešiti samo sistemski, kako bismo uopšte došli u poziciju da pregovaramo o beloj šengenskoj listi", kazao je Petronijević.

On je naveo da je Grupa 484 Vladi Srbije dostavila od Evropske komisije odobrene preporuke za sistemsko rešavanje tog problema, ali do sada nije naišla na razumevanje vlasti.

Pohvalio je rad tima Srbije za pregovore sa Evropskom unijom, kao i rad Kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji, ali je dodao da su te institucije nemoćne dok vlasti ne shvate šta sve mora da se uradi kao preduslov za liberalizaciju viznog režima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.